Orechové a makové tanieriky fotorecept

monty469 - fotkamonty469, 24. februára 2016
Orechové a makové tanieriky (fotorecept)
Foto: monty469

Prednedávnom sa mi do rúk dostala kuchárska kniha z roku 1948. Niektoré recepty ma zaujali a tak som si ich opísala, lebo kniha Zobraziť celý popisPrednedávnom sa mi do rúk dostala kuchárska kniha z roku 1948. Niektoré recepty ma zaujali a tak som si ich opísala, lebo kniha bola len požičaná. Postupne ich chcem piecť a čo bude výborné, tak s tým receptom sa s vami podelím. Tento recept je jedným z nich. Podľa mňa sú kysnuté koláče najsamlepšie.

24
porcií
20 minút
na 190 °C

Suroviny

Cesto:
500 g
30 g
100 g
80 g
1 bal.
2 ČL
 štipka
250 ml
2 ks
1 ks na potretie
 na pomastenie plechu
Plnka maková:
60 g
100 ml
50 g
1 ČL
štipka
30 g
40 g
Plnka orechová:
100 g
50 g
100 ml
1 bal.
1 ČL
 štipka
50 g
1 PL




Postup

  1. 1

    Zo 100 ml vlažného mlieka, 1 čl kryštálového cukru a droždia urobíme kvások. Múku preosejeme, pridáme cukor, soľ, citrońovú kôru, vanilku, prilejeme kvások, žĺtky a maslo rozpustené v 150 ml teplého mlieka a zamiesime. Vypracujeme vláčne cesto, poprášime múkou a dáme kysnúť na teplé miesto cca.1 hod.

    Orechové a makové tanieriky (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Vykysnuté cesto zľahka rozvaľkáme na hrúbku 1 cm a vykrajujeme kolieska, ktoré ukladáme na maslom vymastený plech. Necháme nakysnúť asi 20 min.

    Orechové a makové tanieriky (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Vykysnuté koláčiky v prostriedku vytlačíme spodkom skleneného pohára, ktorý pomúčime, aby sa nelepil.Tým sa utvorí tanierik s okrajmi.

    Orechové a makové tanieriky (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Okraje potrieme rozšľahaným vajíčkom a do prostriedku dáme plnku.

    Orechové a makové tanieriky (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Plnka maková: Mak uvaríme s cukrom v mlieku, pridáme škoricu a ostatné suroviny, premiešame a necháme vychladnúť. Plnka orechová: Z cukru a vody uvaríme sirup, pridáme orechy, smotanu, vanilku a ostatné suroviny, premiešame a necháme vychladnúť.

    Orechové a makové tanieriky (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Koláče po upečení necháme vychladnúť a posypeme práškovým cukrom.

    Orechové a makové tanieriky (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    :-)

    Orechové a makové tanieriky (fotorecept) - obrázok 7

Diskusia k receptu

evanaaa
Takéto koláčiky, či už tanieriky, moravské koláče a pod. by som si dala skôr ako tie krémové, máš ich krásne upečené, iste chutné, s výbornými plnkami, čo viac chcieť.......
haji
@Monty469 Ty jedeš jako pila!! Oh, bych si dala, ještě teploučké, hmm Holka šikulka! Prosím, má ta kniha nějakého autora a název...?!
dzejsik
mňamky-mňam, máš ich krásne a zrovna s mojimi top plnkami :))
havino
tak ich máš utešené, aj pre mňa sú toto zákusky, do ruky, za jazdy a pochutím si vždy na nich, ale načo ten názov že tanieriky? koláčiky daj, nech sa v hľadaní nájdu skôr, lebo vyzerajú výborne a podľa surovín a fotiek aj boli výborné
monty469
@Evanna , @Dzejsik , @Haji ďakujem vam pekne za pekné komentare @Haji kniha sa myslím volá Zlata kuchrska kniha od Márie Dúbravskej, hovoríš, že idem ako píla, vieš odkedy pridávam recepty na varechu, nejako som sa nakopla, lebo varenie a pečenie už bola taká rutina a varecha ma naštartovala k realizácii nových a pre mňa zaujímavých receptov a teším sa, keď sa môžem podeliť s ostatnými varecháčmi.Chcem poďakovať svojej sestre, lebo ona ma vyprovokovala k tomu, aby sme začali obe pridávať recepty
monty469
@Havino (24.2.2016 22:55)

Ďakujem pekne za komentár, máš pravdu sú výborné.A prečo ten názov? Tak sa volajú v pôvodnom recepte, preto som to tak ponechala:-)
smejkad
krasne su
odvykla som davat do cesta zltky koli trvanlivosti
pytaju aj tieto dostatok jedakov?
haji
@Monty469 (25.2.2016 05:54)
Jsi ranní ptáče! Děkuji za vyčerpávající informace. Hm, tak Zlatá KK, paní Mária Dúbravská stále žije, i na Vareche. Hluboce si vážím starých receptů, naše maminky, babičky, prababičky jsou a vždycky byly moudré ženy. Pravda, ve svém mládí jsem zuřivě bojovala za všechny inovace, novinky a nechápala jsem moje babičky, které se jen shovívavě usmívaly a učily mě tomu, co je učily jejich matky - předávání z generace na generaci. V lidové a rodových moudrostí je studnice, která mě dnes a denně utvrzuje o tom, že je plná zlata. Stačí otevřít srdce.
Díky všem ženám i mužům na Vareche, kteří sdílejí recepty - ať už své vlastní, či s láskou převzaté. Je radost vidět jak to tady žije!!
monty469
@Smejkad (25.2.2016 06:58)

U nás sa nemajú čas pokaziť, lebo nestihnú. Keď sa dopiekli, tak už okolo nich "krúžili" jedáci a čakali kedy aspoň trochu vychladnú:-) Ďakujem za pekný komentár
monty469
@Haji (25.2.2016 07:48)

Musím byť ranné vtáča.Syna budím do školy a ja idem do práce:-).Stále ma tvoje komentáre potešia a máš pravdu, recepty našich babičiek a prababičiek sú tie najlepšie.Nebránim sa ani novým receptom, ale stará dobrá klasika je najlepšia.Teším sa, keď objavím nejaký starý recept ako napr.tá kniha, ktorú som mala možnosť si pozrieť a tých niekoľko receptov, ktoré som si opísala aj vyskúšam.
afataga
paradne si napiekla, aj my mame najradsej kysnute
pacik
My máme tiež najradšej "zákusky", ktoré sa dajú jesť na raňajky, krémové sa na ne nechytajú a tieto tvoje sú ukážkové :-)
1x adalib
ancicka
Akurát včera som robila také isté cesto,len som ich robila s tvarohom.Aj tie Tvoje isto sú výborne.
capko
Ponúkol by som sa, keby mi ich ktosi napiekol. Sú veľmi pekné a jedle.
babkamt
pekná práca, tvoje koláče sú vydarené, určite aj chutné. Rada pečiem z kysnutého cesta. Škoda, že si ich nemôžem uložiť. Mám ešte stále rozhádzanú kk.
jack
Môžu byť veľmi chutné a vyzeraju veľmi dobre*****
danda3
Krásne ich máš, som sa ich čosi narobila, kým boli synovia doma, teraz pečiem v čoraz menších a menších plechoch a ešte čosi ostane aj do roboty.
lululili
Prosim ta v recepte máš pisanu vodu v orechovej plnke. Kolko jej tam ide?
marika21
Robila som podobne ako ty s makom, s orechami, tvarohom + do plnky sneh z bielkov vyšľahaný. Bolo to nadýchanejšie.
Aj takto sú vynikajúce.
monty469
Vďaka za vyskúšanie receptu, teší ma že chutia a s ým snehom nabudúce vyskúšam. Prajem príjemné sviatky
chica114
Mňamik...ja by som si dala skôr radšej tie orechové, mak moc nemusím...Ale je to super receptík!! *****