Foto: monty469
Prednedávnom sa mi do rúk dostala kuchárska kniha z roku 1948. Niektoré recepty ma zaujali a tak som si ich opísala, lebo kniha Zobraziť celý popisPrednedávnom sa mi do rúk dostala kuchárska kniha z roku 1948. Niektoré recepty ma zaujali a tak som si ich opísala, lebo kniha bola len požičaná. Postupne ich chcem piecť a čo bude výborné, tak s tým receptom sa s vami podelím. Tento recept je jedným z nich. Podľa mňa sú kysnuté koláče najsamlepšie.
porcií
na 190 °C
Suroviny
Cesto: | |
500 g |
|
30 g |
|
100 g |
|
80 g |
|
1 bal. |
|
2 ČL |
|
štipka |
|
250 ml |
|
2 ks |
|
1 ks na potretie |
|
na pomastenie plechu |
|
Plnka maková: | |
60 g |
|
100 ml |
|
50 g |
|
1 ČL |
|
štipka |
|
30 g |
|
40 g |
|
Plnka orechová: | |
100 g |
|
50 g |
|
100 ml |
|
1 bal. |
|
1 ČL |
|
štipka |
|
50 g |
|
1 PL |
|
Postup
-
1
Zo 100 ml vlažného mlieka, 1 čl kryštálového cukru a droždia urobíme kvások. Múku preosejeme, pridáme cukor, soľ, citrońovú kôru, vanilku, prilejeme kvások, žĺtky a maslo rozpustené v 150 ml teplého mlieka a zamiesime. Vypracujeme vláčne cesto, poprášime múkou a dáme kysnúť na teplé miesto cca.1 hod.
-
2
Vykysnuté cesto zľahka rozvaľkáme na hrúbku 1 cm a vykrajujeme kolieska, ktoré ukladáme na maslom vymastený plech. Necháme nakysnúť asi 20 min.
-
3
Vykysnuté koláčiky v prostriedku vytlačíme spodkom skleneného pohára, ktorý pomúčime, aby sa nelepil.Tým sa utvorí tanierik s okrajmi.
-
4
Okraje potrieme rozšľahaným vajíčkom a do prostriedku dáme plnku.
-
5
Plnka maková: Mak uvaríme s cukrom v mlieku, pridáme škoricu a ostatné suroviny, premiešame a necháme vychladnúť. Plnka orechová: Z cukru a vody uvaríme sirup, pridáme orechy, smotanu, vanilku a ostatné suroviny, premiešame a necháme vychladnúť.
-
6
Koláče po upečení necháme vychladnúť a posypeme práškovým cukrom.
-
7
:-)
Ďakujem pekne za komentár, máš pravdu sú výborné.A prečo ten názov? Tak sa volajú v pôvodnom recepte, preto som to tak ponechala:-)
odvykla som davat do cesta zltky koli trvanlivosti
pytaju aj tieto dostatok jedakov?
Jsi ranní ptáče! Děkuji za vyčerpávající informace. Hm, tak Zlatá KK, paní Mária Dúbravská stále žije, i na Vareche. Hluboce si vážím starých receptů, naše maminky, babičky, prababičky jsou a vždycky byly moudré ženy. Pravda, ve svém mládí jsem zuřivě bojovala za všechny inovace, novinky a nechápala jsem moje babičky, které se jen shovívavě usmívaly a učily mě tomu, co je učily jejich matky - předávání z generace na generaci. V lidové a rodových moudrostí je studnice, která mě dnes a denně utvrzuje o tom, že je plná zlata. Stačí otevřít srdce.
Díky všem ženám i mužům na Vareche, kteří sdílejí recepty - ať už své vlastní, či s láskou převzaté. Je radost vidět jak to tady žije!!
U nás sa nemajú čas pokaziť, lebo nestihnú. Keď sa dopiekli, tak už okolo nich "krúžili" jedáci a čakali kedy aspoň trochu vychladnú:-) Ďakujem za pekný komentár
Musím byť ranné vtáča.Syna budím do školy a ja idem do práce:-).Stále ma tvoje komentáre potešia a máš pravdu, recepty našich babičiek a prababičiek sú tie najlepšie.Nebránim sa ani novým receptom, ale stará dobrá klasika je najlepšia.Teším sa, keď objavím nejaký starý recept ako napr.tá kniha, ktorú som mala možnosť si pozrieť a tých niekoľko receptov, ktoré som si opísala aj vyskúšam.
Ďakujem moja:-)
Ďakujem ti veľmi pekne:-)
Ďakujem:-)
Stačí 15ml-20 ml do cukru, aby vznikol cukrový sirup :-)
Ďakujem
Aj takto sú vynikajúce.
Nuz, ked prides k nam tak upecieme len orechove ;-)