Orechové a makové tanieriky (fotorecept)

Autor receptu: monty469

Prednedávnom sa mi do rúk dostala kuchárska kniha z roku 1948. Niektoré recepty ma zaujali a tak som si ich opísala, lebo kniha bola len požičaná. Postupne ich chcem piecť a čo bude výborné, tak s tým receptom sa s vami podelím. Tento recept je jedným z nich. Podľa mňa sú kysnuté koláče najsamlepšie.

24
porcií
20 minút
na 190 °C

Suroviny

Postup

  1. Zo 100 ml vlažného mlieka, 1 čl kryštálového cukru a droždia urobíme kvások. Múku preosejeme, pridáme cukor, soľ, citrońovú kôru, vanilku, prilejeme kvások, žĺtky a maslo rozpustené v 150 ml teplého mlieka a zamiesime. Vypracujeme vláčne cesto, poprášime múkou a dáme kysnúť na teplé miesto cca.1 hod.
  2. Vykysnuté cesto zľahka rozvaľkáme na hrúbku 1 cm a vykrajujeme kolieska, ktoré ukladáme na maslom vymastený plech. Necháme nakysnúť asi 20 min.
  3. Vykysnuté koláčiky v prostriedku vytlačíme spodkom skleneného pohára, ktorý pomúčime, aby sa nelepil.Tým sa utvorí tanierik s okrajmi.
  4. Okraje potrieme rozšľahaným vajíčkom a do prostriedku dáme plnku.
  5. Plnka maková: Mak uvaríme s cukrom v mlieku, pridáme škoricu a ostatné suroviny, premiešame a necháme vychladnúť. Plnka orechová: Z cukru a vody uvaríme sirup, pridáme orechy, smotanu, vanilku a ostatné suroviny, premiešame a necháme vychladnúť.
  6. Koláče po upečení necháme vychladnúť a posypeme práškovým cukrom.
  7. :-)