Orechová vianočka
Takúto vianočku si môžete upiecť hocikedy aj na raňajky.
porcií
príprava
na 200 °C
Suroviny
| 250 ml | 
                                                             | 
                                                    
| 100 g | 
                                                             | 
                                                    
| 125 g rozpustené | 
                                                             | 
                                                    
| 2 ks | 
                                                             | 
                                                    
| 1/2 ČL | 
                                                             | 
                                                    
| 250 g | 
                                                             | 
                                                    
| 400 g | 
                                                             | 
                                                    
| 1/2 kocky | 
                                                             | 
                                                    
| hrsť (vopred namočené v rume) | 
                                                             | 
                                                    
| 100 g mleté | 
                                                             | 
                                                    
| Na potretie: | |
| 
                                                             | 
                                                    |
| 
                                                             | 
                                                    |
Postup
- 
                                                    1
                                                    
Vopred si namočím hrozienka. V miske si pripravím cesto - postupne pridám suroviny s kváskom (mlieko + cukor + rozdrobené droždie) a vypracujem hladké cesto. Nechám na teplom mieste nakysnúť.
- 2
 Hrozienka scedím a rum odložím do ďalšieho pečenia. Vykysnuté cesto si dám na pomúčenú dosku, roztlačím a doň zapracujem hrozienka.
- 3
 Cesto si rozdelím na určitý počet dielov, podľa toho z koľkých prameňov chcete pliesť, ja robievam z 5 prameňov. Najskôr si spravíme 5 rovnakých dielov a z tých urobíme rovnaké guľky. Každú guľku rozšúľam asi na 50 cm. Z troch upletiem vrkoč a 2 zatočím do povrázka. Vrkoč v strede dlaňou trochu zatlačím a na vrkoč položím cesto z 2 prameňov.
- 4
 Vianočku preložím na vymastený plech, prichytím špáradlami, nechám aspoň 20 min podkysnúť, potriem žĺtkom zmiešaným s troškou mlieka a upečiem. Prvých 5 minút na 240 °C a potom 30-40 minút na 170 °C. Pokiaľ už má farbu a nie je dopečená, prikryjem alobalom, aby sa nespiekla. Dobrú chuť!!!
Tiež vianočka:
Tipy na recepty z Varechy
Tipy na články z Varechy
 - 2
 






                                                        
                                                    
 


Diskusia k receptu