Orechová vianočka

ancicka - fotkaancicka, 28. apríla 2019 20:04
Ďalšie recepty »
Orechová vianočkaFoto: ancicka

Takúto vianočku si môžete upiecť hocikedy aj na raňajky.

10
porcií
50 min
príprava
60 min
na 200 °C

Suroviny

250 ml
100 g
125 g rozpustené
2 ks
1/2 ČL
250 g
400 g
1/2 kocky
hrsť (vopred namočené v rume)
100 g mleté
Na potretie:
TIP: Séria kuchárskych kníh z Varecha.sk za zvýhodnenú cenu

Postup prípravy

  1. 1

    Vopred si namočím hrozienka. V miske si pripravím cesto - postupne pridám suroviny s kváskom (mlieko + cukor + rozdrobené droždie) a vypracujem hladké cesto. Nechám na teplom mieste nakysnúť.

  2. 2

    Hrozienka scedím a rum odložím do ďalšieho pečenia. Vykysnuté cesto si dám na pomúčenú dosku, roztlačím a doň zapracujem hrozienka.

  3. 3

    Cesto si rozdelím na určitý počet dielov, podľa toho z koľkých prameňov chcete pliesť, ja robievam z 5 prameňov. Najskôr si spravíme 5 rovnakých dielov a z tých urobíme rovnaké guľky. Každú guľku rozšúľam asi na 50 cm. Z troch upletiem vrkoč a 2 zatočím do povrázka. Vrkoč v strede dlaňou trochu zatlačím a na vrkoč položím cesto z 2 prameňov.

  4. 4

    Vianočku preložím na vymastený plech, prichytím špáradlami, nechám aspoň 20 min podkysnúť, potriem žĺtkom zmiešaným s troškou mlieka a upečiem. Prvých 5 minút na 240 °C a potom 30-40 minút na 170 °C. Pokiaľ už má farbu a nie je dopečená, prikryjem alobalom, aby sa nespiekla. Dobrú chuť!!!

Recept je zaradený do tagov:




Inšpirácie z nových receptov
TOPlist