Orechová vianočka
Foto: ancicka
Takúto vianočku si môžete upiecť hocikedy aj na raňajky.
porcií
príprava
na 200 °C
Suroviny
250 ml |
|
100 g |
|
125 g rozpustené |
|
2 ks |
|
1/2 ČL |
|
250 g |
|
400 g |
|
1/2 kocky |
|
hrsť (vopred namočené v rume) |
|
100 g mleté |
|
Na potretie: | |
|
|
|
Postup
-
1
Vopred si namočím hrozienka. V miske si pripravím cesto - postupne pridám suroviny s kváskom (mlieko + cukor + rozdrobené droždie) a vypracujem hladké cesto. Nechám na teplom mieste nakysnúť.
- 2
Hrozienka scedím a rum odložím do ďalšieho pečenia. Vykysnuté cesto si dám na pomúčenú dosku, roztlačím a doň zapracujem hrozienka.
- 3
Cesto si rozdelím na určitý počet dielov, podľa toho z koľkých prameňov chcete pliesť, ja robievam z 5 prameňov. Najskôr si spravíme 5 rovnakých dielov a z tých urobíme rovnaké guľky. Každú guľku rozšúľam asi na 50 cm. Z troch upletiem vrkoč a 2 zatočím do povrázka. Vrkoč v strede dlaňou trochu zatlačím a na vrkoč položím cesto z 2 prameňov.
- 4
Vianočku preložím na vymastený plech, prichytím špáradlami, nechám aspoň 20 min podkysnúť, potriem žĺtkom zmiešaným s troškou mlieka a upečiem. Prvých 5 minút na 240 °C a potom 30-40 minút na 170 °C. Pokiaľ už má farbu a nie je dopečená, prikryjem alobalom, aby sa nespiekla. Dobrú chuť!!!
Tiež vianočka:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu