Kuzunak orechová vianočka s hrozienkami
šéfcukrár hotela Kempinski River Park v Bratislave, 16. marca 2014

Foto: Robert Hüttner
porcií
príprava
na 170-200 °C
Suroviny
| Na cesto: | |
| 45 g |  | 
| 180 g |  | 
| 750 g |  | 
| 75 g |  | 
| 225 g |  | 
| 15 g |  | 
| z 1 ks citróna |  | 
| 5 g |  | 
| 150 g |  | 
| 40 g |  | 
| Na orechovú plnku: | |
| 160 ml |  | 
| 100 g |  | 
| 40 g |  | 
| 2 g |  | 
| 60 ks |  | 
| 200 g |  | 
| 100 g |  | 
Postup
- 
                                                    1
                                                    Orechová plnka: Mlieko s cukrom, medom, vanilkovou esenciou a hrozienkami privedieme do varu, pridáme orechy a mandle a povaríme 2 – 3 minúty. 
- 2
Cesto: Pripravíme kvások z mlieka, droždia, 1 lyžičky cukru a z trošky múky. Ostatné suroviny, len s polovičnou dávkou tuku, zamiešame, pridáme kvások a vymiesime cesto. Vypracované necháme v teple nakysnúť. Cesto so zvyškom tuku premiešame a poriadne vypracujeme. Rozdelíme na 6 bochníkov, urobíme z nich šúľanec a každý rozvaľkáme na obdĺžnik. 
- 3
Na každý natrieme plnku a zatočíme. Len čo sú tri, zapletieme ich ako vrkoč. Dáme na vymastený plech, potrieme vajíčkom, posypeme mandľami a cukrom a necháme kysnúť. Pečieme v rozohriatej rúre na 200 °C asi 10 minút. Potom teplotu znížime na 170 °C a dopečieme. Hotovú potrieme medom. 
 Tipy na recepty z VarechyTipy na články z Varechy
 
- 2





 
                                                        
                                                     
 


V tzv. babských receptoch si napíšeme pekne počet vajec a je to pre nás jednoduchšie. Pán Petkov si možno neuvedomil , že toto je ľudová a nie odborná stránka. Väčšinou sme tu " baby od plotny ".
Zabudla som vianočku pochváliť.
varecha.pravda.sk/diskusie/ako-odvazit-vajicko-/4047-foru...
pre mňa je takýto superpresný recept "scifi"..budem odoberať či pridávať bielko-žltko..??ako..??
aaaleee..je mi to fuk..len sa tým bavím..ja varím i pečiem bez lekárskych váh..čo už..babka..hrnčekovo či odoka..:-)))