Orechová vianočka

Orechová vianočka

Autor receptu: ancicka

Takúto vianočku si môžete upiecť hocikedy aj na raňajky.

10
porcií
50 minút
príprava
60 minút
na 200 °C

Suroviny

Postup

  1. Vopred si namočím hrozienka. V miske si pripravím cesto - postupne pridám suroviny s kváskom (mlieko + cukor + rozdrobené droždie) a vypracujem hladké cesto. Nechám na teplom mieste nakysnúť.
  2. Hrozienka scedím a rum odložím do ďalšieho pečenia. Vykysnuté cesto si dám na pomúčenú dosku, roztlačím a doň zapracujem hrozienka.
  3. Cesto si rozdelím na určitý počet dielov, podľa toho z koľkých prameňov chcete pliesť, ja robievam z 5 prameňov. Najskôr si spravíme 5 rovnakých dielov a z tých urobíme rovnaké guľky. Každú guľku rozšúľam asi na 50 cm. Z troch upletiem vrkoč a 2 zatočím do povrázka. Vrkoč v strede dlaňou trochu zatlačím a na vrkoč položím cesto z 2 prameňov.
  4. Vianočku preložím na vymastený plech, prichytím špáradlami, nechám aspoň 20 min podkysnúť, potriem žĺtkom zmiešaným s troškou mlieka a upečiem. Prvých 5 minút na 240 °C a potom 30-40 minút na 170 °C. Pokiaľ už má farbu a nie je dopečená, prikryjem alobalom, aby sa nespiekla. Dobrú chuť!!!