Orechová torta s parížskym krémom - pečenie a plnenie časť 1.

gabculka - fotkagabculka, 18. októbra 2012
Orechová torta s parížskym krémom - pečenie a plnenie časť 1.
Foto: gabculka

Možno sa niekomu zíde :)

Suroviny

10 ks
10 lyžíc
5 lyžíc
5 lyžíc
štička
Parížsky krém:
750 ml
450 g - kvalitná
Na potretie:
Na poliatie korpusu:
1 dcl /um
 podľa potreby




Postup

  1. 1

    Oddelíme bielka od žĺtkov. Bielka šľaháme.

    Orechová torta s parížskym krémom - pečenie a plnenie časť 1. - obrázok 1
  2. 2

    Keď sú bielka čiastočne zašľahané, začneme po lyžiciach pridávať kryštáľový cukor.

    Orechová torta s parížskym krémom - pečenie a plnenie časť 1. - obrázok 2
  3. 3

    Potom pridávame po jednom žĺtka a ešte šľaháme.

    Orechová torta s parížskym krémom - pečenie a plnenie časť 1. - obrázok 3
  4. 4

    Postupne pridáme múku a orechy.

    Orechová torta s parížskym krémom - pečenie a plnenie časť 1. - obrázok 4
  5. 5

    A štipku sódy bikarbóny.

    Orechová torta s parížskym krémom - pečenie a plnenie časť 1. - obrázok 5
  6. 6

    Hotové cesto nalejeme do formy na pečenie a dáme piecť.

    Orechová torta s parížskym krémom - pečenie a plnenie časť 1. - obrázok 6
  7. 7

    Nad parou varíme šľahačkovú smotanu, do ktorej sme pridali polámanú várovú čokoládu.

    Orechová torta s parížskym krémom - pečenie a plnenie časť 1. - obrázok 7
  8. 8

    Keď máme čokoládu rozpustenú, odstavíme a za občasného premiešania necháme vychladnúť. Odložíme do chladničky do druhého dňa.

    Orechová torta s parížskym krémom - pečenie a plnenie časť 1. - obrázok 8
  9. 9

    Upečený a vychladnutý korpus prekrojíme 2x.

    Orechová torta s parížskym krémom - pečenie a plnenie časť 1. - obrázok 9
  10. 10

    Pokropíme ho rumom zmiešaným s vodou a sirupom.

    Orechová torta s parížskym krémom - pečenie a plnenie časť 1. - obrázok 10
  11. 11

    Potrieme džemom

    Orechová torta s parížskym krémom - pečenie a plnenie časť 1. - obrázok 11
  12. 12

    a plnkou. Takto naplníme aj druhú vrstvu.

    Orechová torta s parížskym krémom - pečenie a plnenie časť 1. - obrázok 12
  13. 13

    Celú tortu potrieme zostávajúcim krémom a dáme dobre ztuhnúť do chladničky. Dokončenie pridám ako pokračovanie zajtra.

    Orechová torta s parížskym krémom - pečenie a plnenie časť 1. - obrázok 13

Diskusia k receptu

1365_1270586392 - profilový obrázok
esi
esi
Čo dodať? Len mňam
marianne
vyborny fotopostup,ocenia zaciatocnici v peceni tort ako napriklad ja.Aj plnka vyborna
medulienka122
slušné množstvo - z 10 vajec...zvyknem robiť tiež s parížskym krémom, ale trošku menšiu, tvoja je úúúžasná...:-), ja si kupujem parížsky krém v prášku - zatiaľ nám to chutí, ale tvoja domáca výroba je určite chutnejšia:-)
gabculka
@hortenzia51 áno, ide tam soda bikarbona. Môže tam isť aj pr. do pečiva, no pri tomto recepte dávam sódu bicarbónu, ktorá pôsobí tiež ako kypridlo.
elixir
Ako sa clovek na toto moze len divat, bez toho aby to skusil... taka nehorazna dobrota. :) @gabculka dakujem Ti za publikovanie tohoto receptu. Dufam, ze sa mi podari tortu spravit taku krasnu, aka sa podarila Tebe.
trencanka
Tak toto je zaujimave. Cesto robievam podobne ale krem mam vareny cokoladovy.
Tesim sa na pokracovanie receptu a ukladaaaaam!
spetkasoli
@gabculka tvoja tortička je nádhernáá a nepochybujem, že aj velmi dobrá. Už som si uložila do KK a teším sa na 2.diel:))Si velmi šikovná
soncya
mňam, klasika. Len to prosím ťa nezabi poťahovacou hmotou... :D
turistka
@Gabculka , pridávam sa k názoru @spetkasoli , tiež budem čakať na 2.časť. Hneď som si pridala do KK. /Tiež si myslím, ako @soncya , že Tvoj recept nepotrebuje poťahovaciu hmotu, načo zakrývať to, čo je pekné už v podklade/.
cica2
krásny postup a aj tortička, obdivujem :-)...pozrela som aj konečný výsledok :-)
ola111
Pekná torta,ten krém sa mi veľmi páči...
ancicka
Chcem sa spýtať,ako dlho pečieš takúto tortu s 10 vajec a akú maš na to fintu,aby ti stred nevypučal pri pečení.
Dakujem.
gabculka
Pečiem to podľa potreby 40-50 min. Nemám to presne odsledované, no keď mi to v kuchyni začne riadne rozvoniavať už pokukujem po rúre, ako to vyzerá a skúšam špáradlom. Často sa stane že stred sa vypučí, na to je jedna dobrá finta, keď je trochu torta vychladnutá, treba ju prevrátiť "hore dnom" a tým ta oblina sa zarovná a potom to tak aj plním, takže spodok ktorý je pekný rovný mám na vrchu.
figyuska
Mam jednu otazocku. Mam potom tu smotanu uvarenu s tou cokoladou vyslahat na druhy den alebo nie ???Lebo raz som robila veterniky a tam som varila podobne smotanu ale s karamelom a na druhy den som to slahala ako slahacku...
figyuska
@gabculka tak som teda uvarila kupila som cokoladu z lidla tu 52% ostali mi tam taky kusky malicke velmi a neroztopili sa....:(
tori111222
krásny krém..jemný..tortička super, rovná..do tej je škoda nôž pichnúť... 1***** +*****
gabculka
@figyuska korpus mečiem na cca 180 stupňoch, po 10-15 minútach znížim teplotu na cca 170. Ja používam tiež čokoládu z lidla a mám ju krásne rozpustenú. Premiešavala si to keď to chladlo, to fakt treba, typujem že to je možno príčina prečo ti tam ostali malé kúsky.
@nazarboncuk s kakaom somto ešte neskúšala, tak neviem.
katka1609
@gabculka skvelý receptík super foto :o) chcem sa opýtať keby som chcela menší priemer tak ked odoberiem vajcia mam pomerne odobrat aj ostatné suroviny? Dakujem za radu :o)
katka1609
výýýborná tortička mňaaam taká bola fajná len mám jejen problem neviem preco korpus sa mi prebori splasne na zaver pecenia a bol krasny nadychnutý a rovnučky v rure a tesne pred dopecenim sa mi prepadne ... obratila som ho a dalo sa to prezit ale tym padom korpus nie je taky vysoky aj ked faaaajny....uz som ju robila 2 krat a stale ten isty problem. ja to nechapem....neviete mi poradiť? Ďakujeem :o)
medulienka122
@katka1609 , kým ti neodpovie @gabculka , skúsim ti poradiť, aby si nemala ten prepadnutý stred. Podľa jednej starej kuchárskej knihy od Márii Hájkovej treba cesto po vyliati do formy rozotrieť až celkom k obvodu formy, zarovnať a nedať do veľmi horúcej rúry, lebo rýchlo vybehne, ale potom spľasne (stred). A k tej prvej otázke, áno, zo všetkého uber v primeranom množstve
gabculka
Dúfam že neodpovedám neskoro - škoda že tu nie je niečo čo by upozorňovalo na príspevky.... Presne ako píše @medulienka122. Tortovú formu na bokoch nevymazávaj (na dno dáme papier na pečenie), aby sa cesto na boky prilepilo a po upečení sa obreže nožom. Cesto treba dať do bokov a aby dobre sadlo, môže sa trošku s formou pobúchať (ale jemne). Ja pečiem tak, že na cca 15 min dam do rúry na 180 stupňov a potom stíšim na cca 160 stupňov a pomaličky dopekám....
gabculka
Prišla som na to, že aj tu existujú notifikácie, takže ak mi to bude fungovať už budem poriadnejšia a budem odpovedať skôr :)
eria255
dnes si pečiem k narodeninám,ktoré mám v sobotu....musí sa podariť :)
gabculka
Držím palce aby sa vydarila a prajem všetko najlepšie :)
kafri
Môžem sa opýtať, nenašla som tu odpoveď, krém treba na druhý deň aj vyšľahať ?
vieraa
Výborný recept,ale nemám jeho pokračovanie.Viera




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia