Orechový zákusok
Orechový zákusok

Opitý Izidor fotorecept

slovakbaker - fotkaslovakbaker, 26. decembra 2021

Klasický slovenský sviatočný dezert - rez s názvom Opitý Izidor. Krásne sviatky prajem!
Zdroj: https://recepty.aktuality.sk/recept/9029/opity-izidor/

21
porcií
20-25 minút
na 180 °C

Suroviny

Korpus:
150 g zmäknuté
150 g
4 ks
90 g
100 g mleté
1 PL
1,5 ČL
štipka
Orechová náplň:
250 g mleté
100 g
1 bal.
100 ml
Kakaový krém:
400 ml
2 ks
1 bal.
4 PL
2 PL
250 g zmäknuté
Ganache:
100 g (70 %)
100 ml
Okrem toho:




Postup

  1. 1

    Zmäknuté maslo vyšľaháme s práškovým cukrom do peny. Postupne zašľaháme žĺtky.

    Opitý Izidor (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Múku, kakao a prášok do pečiva dôkladne premiešame a po lyžiciach primiešavame do maslovo-žĺtkovej peny striedavo s mletými orechmi. Z bielkov a štipky soli vyšľaháme tuhý sneh, ktorý metličkou primiešame k cestu.

    Opitý Izidor (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Cesto prenesieme na maslom vymazaný a múkou vysypaný plech. Pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C 20-25 minút. Upečený korpus necháme vychladnúť v pootvorenej rúre.

    Opitý Izidor (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Na kakaový puding zohrejeme väčšiu časť mlieka. Vo zvyšnom mlieku rozmiešame Zlatý klas, cukor, žĺtky a kakao a vlejeme do horúceho mlieka. Za stáleho miešania uvaríme hustý puding, ktorý prelejeme do misky a prikryjeme fóliou. Necháme úplne vychladnúť.

  5. 5

    Pripravíme orechovú náplň. Mleté orechy zmiešame s práškovým a vanilínovým cukrom, prilejeme rum a dôkladne premiešame. Vychladnutý korpus potrieme tenkou vrstvou marhuľového džemu a navrstvíme orechovú náplň. Dáme do chladničky.

    Opitý Izidor (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    V jednej miske rozmiešame vychladnutý puding dohladka.

    Opitý Izidor (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    V druhej miske vyšľaháme maslo do peny. Postupne doň zašľahávame aj hladký puding a šľaháme do spojenia.

    Opitý Izidor (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Kakaový krém navrstvíme na orechovú náplň, uhladíme a vložíme do chladničky.

    Opitý Izidor (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Na polevu ganache v hrnci ohrejeme smotanu, ktorou následne zalejeme nalámanú čokoládu. Necháme chvíľu postáť, potom rozmiešame dohladka. Väčšou časťou polejeme vrch koláča, zvyšnú časť polevy prenesieme do cukrárskeho vrecka. Polevu na koláči necháme mierne zatuhnúť v chladničke, následne pomocou cukrárskeho vrecka (na ktorom sme odstrihli tenkú špičku) vytvoríme mriežku. Opäť dáme stuhnúť do chladničky.

    Opitý Izidor (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Stuhnutý koláč krájame nožom namočeným do horúcej vody na rezy a podávame.

    Opitý Izidor (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Prajem dobrú chuť a krásne sviatky!

    Opitý Izidor (fotorecept) - obrázok 11

Diskusia k receptu

luwinka
Toto je presne ten naj - zákusok, ktorý máme doma radi. Správna trefa na tieto sviatky.Prijemne sviatky vianočné želám.❤️
marienka44
Aký rozmer má plech na pečenie? Je to dôležitý údaj. Ďakujem za doplenie.
olinecka
Nádherná práca s perfektným výsledkom u mňa jednoznačne super kombinácia, chuti.
szupolka
Tento zákusok som ešte nerobila. Ten Tvoj vyzerá uchvatne a asi je čas vyskúšať. Recept už mam uložený v KK. Ďakujem za fantastický recept s presným postupom a super fotkami. Za zákusok dávam 5* Pekný nový rok prajem!




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia