Orechový zákusok

Opitý Izidor (fotorecept)

Autor receptu: slovakbaker

Klasický slovenský sviatočný dezert - rez s názvom Opitý Izidor. Krásne sviatky prajem!

21
porcií
20-25 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Zmäknuté maslo vyšľaháme s práškovým cukrom do peny. Postupne zašľaháme žĺtky.
  2. Múku, kakao a prášok do pečiva dôkladne premiešame a po lyžiciach primiešavame do maslovo-žĺtkovej peny striedavo s mletými orechmi. Z bielkov a štipky soli vyšľaháme tuhý sneh, ktorý metličkou primiešame k cestu.
  3. Cesto prenesieme na maslom vymazaný a múkou vysypaný plech. Pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C 20-25 minút. Upečený korpus necháme vychladnúť v pootvorenej rúre.
  4. Na kakaový puding zohrejeme väčšiu časť mlieka. Vo zvyšnom mlieku rozmiešame Zlatý klas, cukor, žĺtky a kakao a vlejeme do horúceho mlieka. Za stáleho miešania uvaríme hustý puding, ktorý prelejeme do misky a prikryjeme fóliou. Necháme úplne vychladnúť.
  5. Pripravíme orechovú náplň. Mleté orechy zmiešame s práškovým a vanilínovým cukrom, prilejeme rum a dôkladne premiešame. Vychladnutý korpus potrieme tenkou vrstvou marhuľového džemu a navrstvíme orechovú náplň. Dáme do chladničky.
  6. V jednej miske rozmiešame vychladnutý puding dohladka.
  7. V druhej miske vyšľaháme maslo do peny. Postupne doň zašľahávame aj hladký puding a šľaháme do spojenia.
  8. Kakaový krém navrstvíme na orechovú náplň, uhladíme a vložíme do chladničky.
  9. Na polevu ganache v hrnci ohrejeme smotanu, ktorou následne zalejeme nalámanú čokoládu. Necháme chvíľu postáť, potom rozmiešame dohladka. Väčšou časťou polejeme vrch koláča, zvyšnú časť polevy prenesieme do cukrárskeho vrecka. Polevu na koláči necháme mierne zatuhnúť v chladničke, následne pomocou cukrárskeho vrecka (na ktorom sme odstrihli tenkú špičku) vytvoríme mriežku. Opäť dáme stuhnúť do chladničky.
  10. Stuhnutý koláč krájame nožom namočeným do horúcej vody na rezy a podávame.
  11. Prajem dobrú chuť a krásne sviatky!