Opečená kuracina dusená s bobkovým listom fotorecept
Foto: sracz
Talianska kuchyňa vo svojej podstate požaduje, ako píše Marcella Hazan vo svojej KK, dôsledné využitie všetkých surovín, tak, ako aj v tomto rcp. Ja Zobraziť celý popisTalianska kuchyňa vo svojej podstate požaduje, ako píše Marcella Hazan vo svojej KK, dôsledné využitie všetkých surovín, tak, ako aj v tomto rcp. Ja som sa s nim zoznámil a podľa nás prispôsobil, v časopise SAVEUR № 23/2015 str.26, kde ho predstavila Mara Martin z Da Fiore v Benátkach. Juhoeurópska kuchyňa patrí medzi moje obľúbené. Škoda len, teda aspoň podľa mojeho skromného názoru, že sme si z nej u nás doma „neodkopírovali“ viac. Mám na mysli ako surovinovú základňu, tak aj samotné varenie!
porcie
príprava
tepelná úprava
Suroviny
5 - 6 ks |
|
2 - 3 PL |
|
1 ks |
|
5 - 6 ks |
|
125 - 150 ml |
|
2 - 3 ks |
|
2 - 3 strúčiky |
|
3 - 4 ks |
|
podľa chuti |
|
podľa chuti |
|
125 - 150 ml |
|
3 - 4 PL |
|
Postup
-
1
Už pri zbežnom pohľade na „vstupnú zostavu“ použitých surovín je zrejmé, že krása aj tohoto rcp spočíva v jednoduchosti. Kúsky kurčaťa, ja som použil rozrezané stehná s kosťou a kožou, som dôkladne umyl a osušil.
-
2
Rozohrial som olej vo veľkej ťažkej panvici. Vložil som na drobno pokrájanú cibuľu a zväzok mladej cibuľky aj s „pierkami“ a restoval ich ~ 5´ do sklovita.
-
3
Pridal som na drobno pokrájané stonky zeleru, petržlenovú vňať a pretlačené strúčiky cesnaku. Orestoval som ich, priebežným premiešavaním asi 2÷3´.
-
4
Varechou som potom presunul orestovanú zmes na okraj panvice, na jej voľnú časť som porozkladal, kožou nadol, kúsky kurčaťa. Opiekol som ich asi po 7´ do červenohneda, otočil ich a 7´ opiekol aj na druhej strane.
-
5
Teraz som k nim vložil aj bobkový list, okorenil soľou a čMČK, premiešal a krátko spoločne podusil.
-
6
Keď kuracie kúsky získali peknú zlatohnedú farbu, podlial som ich suchým vínom (Chardonnay Chile 2014) a v priebehu krátkeho asi 3´ „prebublávania“, som do štavy priškrabal aj zvyšok predchádzajúceho výpeku. Víno sa odparilo, mäso podlial 3 - 4 PL horúcej vody, stĺmil ohrev a pri pomalom vare som ho dusil 45 - 50´, až sa z neho dali ľahko odtrániť kosti.
-
7
Z panvice som vybral bobkové listy a kúsky kuracieho mäsa s opečenou zeleninou servíroval s ryžou ozdobené „prstienkami“ so zelenej časti mladej cibuľky. Na ľavom tanieri je ryža zmiešaná so šťavou.
-
8
Pohľad na porciu s čistou „basmati“ bielou ryžou.
Ďakujem za vysvetlenie, ja poznám tieto znaky, len som premýšľal či to bude zrozumiteľné aj pre takú 18- 20 ročnú dievčinu, či chlapca, čo skúšajú niečo navariť sama či sám... Nemyslíš že ich to môže odradiť?
Vieš si predstaviť ako varia a gúglia súčasne? Je to smiešne, tieto znaky nepatria do kuchárskych receptov,ale k námorníctvu alebo k iným odborným vedám. Tú sa majú používať normálne terminológie, ako: minúty, čerstvo mleté čierne korenie; a 2 až 3 minúty. Tomu porozumie aj ten,kto nikdy nevaril.
neviem, co riesis, uz davno to tu vsetkych teenegerov odradilo /cest vynimkam/ a nebolo to kvoli skratkam, uvodzovkam, lomitkam...,, napokon varecha nie je len o vareni, na to si kup kucharsku knihu,, ja mam rada "hlavolamy" pana Sracza, aj jeho recepty, tento nevynimajuc
len tak na margo celej (zbytočnej) diskusie, v dnešnej dobe už škôlkár ovláda informatiku a spomínané znaky sa vyučujú už na základných školách, takže nikomu z gramotných ľudí nerobí ich znalosť žiadne ťažkosti, najmä ak školská dochádzka na základnom stupni je povinná, všakže??? / s výnimkou retardovaných :-)/
Máš pravdu v tom, že teenagerov tu už nič nebaví. A to preto, lebo sa k ním niektorí Varecháči správajú ako k imbecilom. Napríklad taká @pusta alias @Veronikkka . Už to balím aj ja. Len som zvedavý kedy niekto napíše recept v morzeovke. Apropo, recept je fajn,len kým sa dostanem na koniec, už ma prejde záujem, tak ako to bolo pri receptoch jednej Varecháčky ktorá už nesmie prispievať a tak si dala nové nicky. Však @Veronikkka ?
úprimne Ťa ľutujem!
sklamem Ťa, neuhádol si :-) máš to márne.
nepísala som pod týmto receptom nič o Tebe! zrejme sa Ti marí :-)
Každý má svoj štýl písania receptov, už sme si tu na seba zvykli:-)
@sracz píše štýlom, kde sa mieša kvetnatý opis s technickými znakmi, čo naozaj môže odradiť tých, čo majú radi zrozumiteľnosť, spojitosť a následnosť jednotlivých krokov. Na druhej strane zas priťahuje tých, ktorí majú radi nevšednosť a príbehy skryté v receptoch:-)
Ak chce, vyhráva ten, kto v spleti textu (hlavolame - ako to nazvala @mariamka ) nájde pointu;-))
nie sme puntičkári všetci..
riešiš tu nepodstatné veci..
svet je pestrofarebný práve vďaka rôznym detailom..
čo ťa nepáli-nehas ani omylom..
VARECHA je aj vďaka @sracz výsostne ľudská..
želám všem dobrý deň..:-)
Precti si sve komentare pod temito dvema recepty, prohledni si dobre foto a prosim Te pekne, usetri nas . . . . . . .Lepe receno, nedej z nas hlupaky!
varecha.pravda.sk/recepty/baklazanove-gozleme-fotorecept/...
varecha.pravda.sk/recepty/gozleme-plnene-cukinou-fotorece...
ospravedlňujem sa jej za to!!!
Všetko sú to všeobecne používané znaky,z matiky a ostatných predmetov zo školy/ éj veru už je tomu 40 rokov/, problém mi robí akurát st.F ak neuvedieš v st. C /neviem si zapamätať prepočet a teplomer toľko F neukazuje/, tak sa to jednoducho varí - pečie kým to nie je a hotovo, no ne? Len Ty pekne píš a uverejňuj rcp ako doteraz, osobe čo sa sťažovala doporučujem si Tvoje vysvetlivky skopírovať, prípadne keby ešte niečo, dodatočne sa dovysvetľuje....
Je zaujímavé že radšej verejne priznáš krádež fotky, ale nepriznáš svoju identitu. Foto by malo byť odstránené.
Ale nebude, lebo sama na seba predsa nebudeš bonzovať. A @Pusta ti samozrejme veľkodušne odpustí.
Jste zivym prikladem prislovi, kdo lže, ten krade . . . . . .
@Altyn , opakujem, že som nepísala nič pod týmto receptom o Tebe a moja identita Ťa nemá čo zaujímať ako mňa nezaujíma Tvoja!!! už ma nerieš, nie je čo riešiť!
to je všetko, čo som chcela dodať.
Andrea Cervenkova
15:48 (pred 8 minútami)
komu: mne
Dobry den,
fotografiu nebudeme odstranovat.
_______________________
S pozdravom
Andrea Cervenkova
redakcia Varecha.sk / Napady.Pravda.sk
Ja som pridával recepty, ale spravil som presne to isté čo ty. Stiahol som ich. Potom, čo začala jedna pani do každého rýpať.
Veď vedia že si to ty, takže si to nemohla ukradnúť a preto nemusí byť odstránená. Máš všetkých za idiotov.
radi Ti všetko vysvetlia! aj moju identitu!
tú fotku som raz vzala, taká je pravda a nemám Ti viac čo vysvetľovať.
Ne - ne, myliti se, je lidske. Tez chvalim, kdyz uznam, ze recept je zvlastni a nevsedni, ci podle meho gusta. Predstav si, ze davam tez * a ukladam do KK!
K tomuto receptu jen dodam, ze je v Italii dost obvykly. Delam s jinymi bylinkami a nikdy s ryzi.
ricette.giallozafferano.it/Pollo-rustico-con-patate.html...
ľudský cit a spomienky na našu domovinu.Si človek s veľkým a dobrým srdcom.Uvaril si jednoduché,no pre mňa lákavé jedlo.Pozdravujem ťa priateľu.
akurát som nedala stonkový zeler, nebol doma.
chuť fantastická, stehienka som ponechala v celku, uprednostnila som ryžu Basmati k vynikajúcej šťavičke a k lahodnému mäsíčku, sprevádzané pohárom lahodného Chardonnay :-) fotkou dakujem za Tvoj super receptík :-)
a ten bobkovy list na ryži sluzi na co?ale aspon si pouzila odrodove vino,casto preferujes to tvoje Chardonnay .hlavne je,ze si ho zamenila za ten patok klastorne biele.
varecha.pravda.sk/recepty/krkovicka-pecena-na-zelenine-a-...
Prajem Ti lepšie videnie a Pekný deň!
ale je,aj ta fotka je tvoj rukopis-ta zlta presytena farba,este stale ta tvoj dobry priatel fotograf-profesional nenaucil fotit?
tuším si zakomplexovaný z Tvojej reakcie súdim, stále z niekoho, že?? D
však už sa oslobod z Tvojich utkvelých mindrákov! zosmiešňuješ sa
ešte niečo máš na srdci???
toto je recept od @sracz , podľa ktorého som varila. až uvarím Tvoju úžasnú slepačiu polievku z rúry (mám ju v programe), tak pridám fotku aj Tebe!
zatiaľ nespamuj @sracz ov recept!!!
dakujem.
uz len to by chybalo @veronikkka a jej dalsich n-lajkujucich nickov vlastnych komentarov bohate staci
omyl,niekto musi chodit robit aj do prace na dochodky.prehral som,gratulujem jujoska.