Krkovička pečená na zelenine a na Kláštornom bielom víne cuvée fotorecept

pusta - fotkapusta, 21. septembra 2014
Krkovička pečená na zelenine a na Kláštornom bielom víne cuvée (fotorecept)
Foto: pusta

Mám rada pohodlné varenie v nedeľu. Krkovičku pokrájanú na hrubšie rezne som nevyklepala, položila som ju na lôžko z miešanej zeleniny, ktorú som Zobraziť celý popisMám rada pohodlné varenie v nedeľu. Krkovičku pokrájanú na hrubšie rezne som nevyklepala, položila som ju na lôžko z miešanej zeleniny, ktorú som osolila a okorenila čerstvo mletým čiernym korením, posypala rozmarínom, aj zeleninu, všetko som preliala Kláštorným bielym vínom cuvée, domácim vývarom, olejom a upiekla. Zelenina bola zároveň vynikajúcou prílohou. Inšpirovala som sa francúzskou kuchyňou, ponúkam recept.

3-4
porcie
30 minút
príprava
60 minút
na 180/15 minút 220 gri °C

Suroviny

600 g
1 ks cca 500 g
2 ks
1 ks
100 g
1 ks
2 ks
1 ks
1 ks
6 veľkých strúčikov
1 ks
200 g
podľa chuti
podľa chuti
podľa chuti
150 ml
150 ml
3 PL




Postup

  1. 1

    Krkovičku som umyla, osušila a pokrájala na hrubé rezne o hrúbke asi 3 cm, nenaklepala som ich, ani okraje som nenakrojila po obvode,...

    Krkovička pečená na zelenine a na Kláštornom bielom víne cuvée (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    ...rezne som z oboch strán osolila, okorenila čerstvo mletým čiernym korením a nechala som ich odpočívať pri izbovej teplote, kým som pripravila ostatné.

    Krkovička pečená na zelenine a na Kláštornom bielom víne cuvée (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Kúpila som krásnu veľkú žltú cuketu, umyla som ju, osušila a odkrojila som oba konce.

    Krkovička pečená na zelenine a na Kláštornom bielom víne cuvée (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Tiež som umyla červenú papriku kápiu, odstránila som z nej jadrovník,semienka, vykrojila som z nej žilky a prekrojila som ju na pozdĺžne na polovicu.

    Krkovička pečená na zelenine a na Kláštornom bielom víne cuvée (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Očistila som mrkvu, červenú cibuľu, zeler, petržlen, mrkvu, cesnak a zelenú časť póru, ktorú som pokrájala na silnejšie kolieska asi 3 cm.

    Krkovička pečená na zelenine a na Kláštornom bielom víne cuvée (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Očistené Portobello som pokrájala na silnejšie plátky.

    Krkovička pečená na zelenine a na Kláštornom bielom víne cuvée (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Očistenú mrkvu som pokrájala asi na 3 cm dlhé šikmé kúsky,...

    Krkovička pečená na zelenine a na Kláštornom bielom víne cuvée (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    ...cuketu na 1 cm silné kolieska,...

    Krkovička pečená na zelenine a na Kláštornom bielom víne cuvée (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    ...kápiu na širšie pásy a šikmé asi 5 cm dlhé kúsky, pridala som žltú cibuľu a spolu s červenou cibuľou som ich pokrájala na hrubšie kúsky.

    Krkovička pečená na zelenine a na Kláštornom bielom víne cuvée (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Očistila som šalotky, rozdelila na polovice pozdĺžne a tiež pokrájala na hrubšie kúsky,...

    Krkovička pečená na zelenine a na Kláštornom bielom víne cuvée (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    ...pridala som ju k ostatnej zelenine.

    Krkovička pečená na zelenine a na Kláštornom bielom víne cuvée (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Do pekáča som rozložila scedenú a z vody dobre odkvapkanú zeleninu,...

    Krkovička pečená na zelenine a na Kláštornom bielom víne cuvée (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    ...pridala som portobello, všetko som osolila, okorenila čerstvo mletým čiernym korením, posypala rozmarínom, premiešala dobre,...

    Krkovička pečená na zelenine a na Kláštornom bielom víne cuvée (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    ..priliala som olej, biele víno a horúci domáci slepačí vývar na zeleninu som položila pripravenú krkovičku, pekáč som tesne uzavrela alobalom a vložila piecť do trúby vyhriatej na 180 stupňov, piekla som na funkcii horný a dolný ohrev s ventilátorom 1 hodinu,...

    Krkovička pečená na zelenine a na Kláštornom bielom víne cuvée (fotorecept) - obrázok 14
  15. 15

    ...potom som odstránila alobal a piekla som ešte 15 minút na funkcii grill pri teplote 220 stupňov C, kým rezne z krkovičky dostali peknú červeno - hnedú farbu a ogrilovala sa aj zelenina, ktorá pustila chutnú šťavičku.

    Krkovička pečená na zelenine a na Kláštornom bielom víne cuvée (fotorecept) - obrázok 15
  16. 16

    Podávala som horúcu krkovičku na zeleninovom lôžku, ktoré bolo zároveň veľmi chutnou prílohou. Podávala som s dobre vychladeným polosladkým Kláštorným bielym vínom cuvée, moji chlapi boli veľmi šťastní, že po niekoľkých vegetariánskych dňoch dostali na obed konečne poriadny kusisko mäsovej flákoty s perfektne pripravenou zeleninou a zapíjali kvalitným vínom - dostala som zaslúženú pochvalu :-))) Prajem vám Dobrú chuť :-) Vrelo odporúčam toto jedlo do Vašej priazne :-)

    Krkovička pečená na zelenine a na Kláštornom bielom víne cuvée (fotorecept) - obrázok 16
  17. 17

    Pohľad zblízka, je dobre vidno peknú farbu mäska s chrumkavou kôrčičkou na povrchu, vo vnútri je krkovička mäkkučká ako masielko, nasiaknutá chuťou vína zeleninky a korenín, tuk, ktorý sa uvoľnil z nej výborne premastil zeleninu, ktorá má tiež skvelú chuť vína, vývaru a korenín, je to výborné jedlo slávnostného charakteru, vhodné na nedeľu a všetko sa upečie pekne spolu a je naraz hotové, také pohodlné, takmer bezpracné a veľmi chutné, zdravé nedeľné varenie.

    Krkovička pečená na zelenine a na Kláštornom bielom víne cuvée (fotorecept) - obrázok 17

Diskusia k receptu

sophie77
Dobrý deň ,chcem sa poďakovať za další pekný recept, vždy čakám na nejaký nový od Vvás, lebo je vždy zaujímavý a takých prispievateľov s takou kvalitou je tu malo.priznam sa že sa od vás už roky učím, varím veľa a snažím sa rovnako o kvalitu domácich surovín bez bujonov a polotovarov,co sa prejavuje na vyslednej kvalite jedla aj keď je to pracnejsie .ocenujem aj sprievodný komentár k jedlám, ste veľmi vzdelana žena a tu na vareche jej veľkým prínosom, ďakujem ešte raz srdečne.
sracz
Milá @pusta pripájam sa k Tvojim chlapom, aj keď mi nič nebolo "podané", lebo som nebol pozvaný k nedeľňajšiemu obedu. Tak si tú ***** "gustióšnu fajnotku" budem musieť pripraviť a vzápätí sa opäť pochváliť, asi sám. Všetky potrebné ingrediencie, uvedené v Tvojom rcp mám, až na jednu jedinú maličkosť! K r k o v i č k u !!! ... ale zázraky sa predsa dejú! Ta ňe? -:)))
denyany
Vyborné jedlo, nie náročné na prípravu a suroviny! Až na tú krkovičku, takú stretneš len z času na čas. Ale takéto jedlá mam rada a určite urobím.
babkamt
chutne pripravené farebné jedlo. Aj oči jedia. 5*
svedka
Jättebra :) Du är så mycket duktig kvinna :))) Men du vet det :)
jarunka
Ake je to pekne farebne, to musi byt aj dobre. Dostala som zelenu cuketu.ja ju nekupujem lebo manzel ju nema rad, ale to vyskusam a jemu tu cuketu z jeho porcine povyberam, aspon sa ujde mne viac :-)
pusta
@sophie77
Dobrý deň aj Vám, priznám sa, že ma Váš komentá prekvapil, potešil i dostal do rozpakov :-) mám pocit, že so mnou hovorí muž, ktorý je ku mne veľmi slušný, úctivý a zdvorilý :-) ak som sa pomýlila, ospravedlňujem sa :-)
dávam prednosť kvalitným, domácim surovinám, varím rada klasiku, tradičnú našu kuchyňu, tiež mám veľa receptov zo svetovej kuchyne, ktorá patrí medzi moje koníčky, recepty mám rôznorodé - ak Vám niečo dali, oslovili Vás, niečo nové naučili, niečim zaujali, z toho mám len úprimnú radosť :-)
veľmi ma teší, že oceňujete môj sprievodný komentár k receptom.
osobne mám voči gastronómii a jedlu ako takému v sebe hlbokú pokoru, tak ma to učili doma, kde podporovali naše všestranné vzdelanie a poctivú prácu, veľa študujem priebežne, je na každom z nás, aby pracoval na sebe aj v tomto veku a stále sa učil novým veciam. varenie je jeden z mojich mnohých koníčkov, ktoré ma tešia a napĺňajú. netušila som, že sa odo mňa učíte, je to pre mňa veľká česť a zaväzuje ma to.
dakujem za také krásne a citlivé hodnotenie mojej práce, veľmi si to od Vás vážim a prajem Vám i sebe veľa hodnotných, kvalitných a krásnych receptov - želám Vám pekný deň a dobré varenie :-)
pusta
@pampusik , tak veľmi sa tešííím, že tebe sa páči všetko komplet :-)))
vážim si to a dakujem :D
1x pusta
pusta
@terinka55 , mám z toho úprimnú radosť :-)
dakujem ti za pochvalu a 5*!!!!!, ktorým si vyjadrila svoj názor.
pusta
Milý@sracz - ferikém drágám, to mi je nesmierne ľúto, že v Iowe nemáš možnosť zohnať krkovičku, ale skús požiadať na súkromnej farme, aby ti predali biele karé, to je časť mäsa na prechode medzi krkovičkou a dlhým karé, veľmi podobné krkovičke a veľmi kvalitný kus mäsa, už raz som tii ho spomínala - šikovný mäsiar vie, o čo ide a ako ho má oddeliť.
súhlasím - zázraky sa dejú :-)))
nuž a môžeš si túto dobrotu potom pripraviť aj ty sám :-) držím ti všetky palce!!!
dakujem za pochvalu a 5*
pusta
@denyany , to ma teda riadne prekvapilo, že u vás je krkovička problém, len z času na čas, lebo u nás je bežne dostať.
som rada, že sa ti recept páči, verím, že sa ti pošťastí kúpiť krkovičku a recept vyskúšať.
dakujem za pochvalu, potešila si ma. :-)
pusta
@mesiar50 - lacikám, tvoju pochvalu odborníka mäsiara a znalca si veľmi vážim.
dakujem.
pusta
Milá@babkamt , áno, aj oči jedia :-)))
tvoja pochvala ma obzvlášť teší :-)
dakujem
pusta
Milá@svedka , no totooo DDDDD
förvånad och nöjd med mig. Tack. :-)))))
Pekný deň prajem :-)
pusta
@jarunka , jasne, povyberaj pre seba DDD
tvoja pochvala ma veľmi teší.
dakujem ti.
anina6
fajn recept, skvelé ingrediencie. určite príde na rad v mojej kuchyni, a možno aj cez víkend.
pusta
@radox1 , dovolím si s tebou nesúhlasiť, spoľahni sa, že som dobre vybrala, o žiadne podradné víno sa nejedná, ochutnala som ho predtým a úplne neskromne ti poviem, že na dobré víno mám veľmi vycíbrený vkus a jazýček, nič podradné ni nepijem a ani nepoužijem do varenia.
nemaj mi to za zlé.
neviem, aké preferuješ ty, ale výber vína v prípade, že by si sa vytrápil s receptom ty, potom ponechávam výber vína na teba :-)))
prepáč, ale napísala som celý recept pravdivo.
pusta
@radox1 , ešte dodám, že k tejto zelenine sa práve cuvée výborne hodilo, bolo to veľmi kvalitné víno a už sa aj vypilo, nemôžem ti poslúžiť požadovanou informáciou.
pusta
@annina6 , veľmi ma teší, že tebe sa recept páči a som naozaj rada, že ho už cez tento víkend vyskúšaš :-)
potom poprosím o spätnú odozvu _:-)
dakujem za pochvalu
radox1
ja ten patok velmi dobre poznam,inac by som sem nepisal.bol som na navsteve,ine nebolo co pit,tak som len ochutnal a z toho cukru co to malo v sebe sa mi zastavilo v krku.noze daj zlozenie toho vina,z akych odrod sa sklada ked to je cuvee?kazdy kto sa aspon trocha rozumie vinu,to vinom nenazve,alebo sa priamo opytaj vinarov na tie patoky menom klastorne,pezinske biele,raciansky vyber......
pusta
@radox , už som ti odpovedala :-)
prečítaj si celé, nie iba časť, torá sa ti hodí.
ešte dodám, že som vyrastala v kellnerskej rodine,, kde si kvalitné víno vysoko cenili a ochutnávať ma poriadne naučili, viem veľmi dobre vybrať správne víno a to od mlada, otec bol vinár. :-)
takže znovu nesúhlasím.
nepresvedčil si ma, ľutujem.
radox1
takze naposledy.vino ak je vinom musi mat na etikete napisane min.odrodu hrozna,oblast.......,ak je cuvee tak z akych odrôd sa sklada.napis nam co obsahuje to tvoje klastorne.
denyany
Mila @pusta , usmiala som sa pri tvojej odpovedi-nie nie je problém kúpiť krkovičku, všade ju majú s kosťou aj bez. Problémom je kúpiť peknú krkovičku! Ozaj na takú vzhľadnú človek natrafí len z času na čas, ale potom to stojí za to. Pekný deň prajem!:-)
pusta
@marcel83 , ááá dnes zaregistrovaný kritik. :-)
vôbec ma nemrzí tvoj názor, za znalca ťa však nepokladám, ani čo sa vína týka, ani čo sa fotiek týka, ani pokiaľ ide o recept ako taký. asi je iný názor na vec, ked zaradili znalci fotku medzi recepty s krásnymi fotkami.
zaujímavé je, že ti ušli nedávno kritizované fotky a vyslovene zlé fotky iných autorov.
prečo mám len pocit, že presne viem, kto si, len máš nový nick.DDD
pusta
Milí@denyami , aj tak mi je to ľúto, že takú peknú krkvičku dostať nie bežne,
dakujem za pochvalu.
marcel83
V.P. Pravdepodobne si ma s niekým pletiete.

Áno, úvodná fotka je celkom v poriadku, ja som písal o dvoch nižšie v postupe receptu.
kukulienka71
@pusta , dobre si navarila, nemám nič proti kombinácii, ktorú si zvolila, ani proti vínu, ktoré si k vareniu použila. Možno k podávaniu by som bola vybrala iný druh, ale na varenie je tá kvalita postačujúca. Cuvéé neznamená podradné a myslím, že víno z Vitisu Pezinok tiež nie je nekvalitné. Som skôr názoru, že by mal človek konzumovať hlavne jedlá a nápoje zo svojej lokality, to je najprirodzenejšie;-) Pokiaľ viem, nie je povinnosťou uvádzať zloženie na etiketu, ale trendom je dať zákazníkovi čo najviac informácií, tiež by ma zaujímalo, o aký druh cuvéé sa jedná.
Vidím, že sa snažíš s fotkami, sú oveľa farebnejšie, ale tým pádom aj neprirodzenejšie, miznú kontúry, trocha skresľuje obraz celkový dojem. Tvojim fotkám chýbalo skôr viac prirodzeného svetla.
každopádne, cením si tvoju snahu:-)
Chlapci, @radox1 , @marcel83 , nože dajte tip na nejaké vhodné víno, privítala by som to od vás;-)
pusta
@marcel83 , určite si vás nepletiem.
odpoviem inak, jedno madarské príslovie vraví:
Komu chutí farár, komu farárova žena :-)))
čiže mne chutil môj výber vína a nechutil by mi váš, a to bez urážky.
práve tie menované vína mi nechutia a určite by som ich nevybrala.
pusta
@kukulienka71 , dakujem za tvoj vysvetľujúci komentár, poznať, že máš hotelovú školu a že sa vo vínach dobre vyznáš.:-)
pokiaľ ide o fotky, viem, že nie sú dokonalé, stále sa učím a som len začiatočník.
tvoje ocenenie si veľmi vážim.
evusik
@kukulienka71 musím oponovať, napísala si: "Možno k podávaniu by som bola vybrala iný druh, ale na varenie je tá kvalita postačujúca." predstava, že na varenie stačí menej kvalitné víno je veľmi nesprávna... pri varení s vínom platí zásada, že aké víno použijeme pri varení to isté víno podávame pri stolovaní...
@pusta ja nie som odborník na víno ale ak si použila takéto tak to nevyzerá ako zlé víno...
 potravinydomov.itesco.sk/sk-SK/ProductDetail/ProductDetail/20020...

marcel83
Áno, presne toto je biely variant Zámockej sviečky.

Už len to, že "víno" ma skrutkový uzáver napovie veľa o jeho kvalite.
radox1
pre kukulienku:pises-Pokiaľ viem, nie je povinnosťou uvádzať zloženie na etiketu.velmi sa mylis,v dobrom.vina ktore maju aspon aku taku kvalitu aj keby nemuseli,sami uvedu na etikete(vo francii musia vsetci)zakladne udaje-u cuvee obzvlast kedze je to mix viacerych odrôd,sortu,oblastny povod a dalsie zakladne info.to co pusta pouzila na varenie nema ani jeden atribut,a ani na varenie ten patok(na tvrdo a bez urazky)nie je vhodny pri inac dobrom recepte.
kukulienka71
@evusik , asi som sa nevyjadrila dosť presne:-) na varenie treba použiť dobré víno, aby sa chuť jedla zvýraznila, podčiarkla, celé jedlo sa dá pokaziť nekvalitným vínom(pančovaným, chybným, dlho otvoreným...tou kvalitou som myslela toto) a písala som, že jej víno sa mi nezdá nekvalitné. K podávaniu by som ale dala asi plnšie, staršie víno, mastnejšia krkovička si ho žiada, alebo potom červené víno. Nie je podmienkou podávať to isté víno k jedlu, s ktorým sa varilo;-) ale asú by to určite nebolo:-)
radox1
ja uprednostnujem z bielych Sauvignon(blanc-v preklade biely),ale ku krkovici si tu viem aj predstavit alibernet,inac len pre info-nie je to odrodove vino,ale krizenec.
radox1
evusik,teraz som ostal pri tom odkaze na to iste vino-len 0,7l v pomikove.bud sa snazis to nejako odlahcit,alebo nevedomost.pritom si ta cenim ako jednu z naj prispievatelov.
kukulienka71
ešte jedna vec: ak by som k jedlu vybrala výborné kvalitné víno cenovo adekvátne jeho kvalite, iste by som s ním nevarila, to by mi bolo ľúto:-), to už len ako dovetok:-)
marcel83
Práveže Aszú má veľký obsah zbytkového cukru /záleží, koľko je putňové/, čiže sa ideálne hodí na pridávanie do jedál pri varení, do foie gras a podobne. Ako víno k jedlu je však veľmi sladké.
kukulienka71
alibernet skôr, savignon blanc je suché ku krkovičke, skôr k rybe, morským potvorám, ale je vynikajúce. Asú svojou sladkosťou úplne zmení charakter vareného jedla, a pri podávaní si ho viem predstaviť k dezertom.
marcel83
Presne tak, samotné Aszú je ideálne k dezertom, práve pre svoju sladkosť. Ak je to teda originál Aszú, nie jeho "samorodý Tokajský brat".

Do varenia ho pridávam bežne a nepostrehol som, že by menilo výslednú chuť jedla.
kukulienka71
@radox1 , už som vyššie písala, že nie je povinosťou písať niektoré údaje na fľaše, u nás teda nie. To je len plus pre zákazníka, ak to výrobca uvedie, celosvetový trend je dať čo najviac info, tak ako aj píšeš, dobrý vinár ich tam vo svojom záujme uvedie. cuvéé je mix vín, nie odrôd;-)
marcel83
...a rôzne vína sa robia z rôznych odrôd. Preto prívlastok odrodové. A cuveé je mix odrodových vín, cize odrôd.
marcel83
Ešte som našiel toto, citujem:

"Cuvée môže byť zmiešané z viacerých ako dvoch odrôd, vtedy sa však na vinete vyznačuje percentuálny podiel jednotlivých odrôd."
radox1
kukulienka-co je to mix vín,prosim definuj.iba mix odrôd,nic ine.
pribinacek
A ja si myslím, že nie je povinnosťou, aby Pusta do receptu uvádzala zloženie vína z etikety. Ona použila také, aké uznala, vy si tam nalejte hoci aj ocot. Keby napísala len že podliala bielym vínom, bolo by azda všetko v poriadku. Ale to by ste tu nemali o čom pol dňa tliachať. Dávam 5* Puste pre potešenie, pretože to, čo musí ona znášať pod svojimi receptami je do neba volajúce!!!
svedka
@marcel83 ano,to je pravda,ale nemusi sa vyznacovat :) Vyznacuje sa najma,ak ide o luxusne vinka,ale nie je to podmienka,ze sa vyznacuje aj percentualne.
kukulienka71
áno, mix vín z rôznych odrôd, hádam sa dopracujeme k presnému pomenovaniu:-))) takže to víno sa vyrobí zmiešaním vín z rôznych odrôd, nie tak, že sa vyrobí víno zmiešaním rôznych odrôd hrozna. Som presná?:-)
svedka
Vin z roznych odrod :D A tak vznika KUPAZ-Cuvee :)))
radox1
kukulienka-uz si presna-pochopili sme sa.lebo si pisala- cuvéé je mix vín, nie odrôd.
marcel83
Áno, najskôr sa spraví s odrodových strapcov hrozna víno odrodové, ktoré je kvalitné a každé má svoj jedinečný buket. Popredá sa. A čo sa nepopredá, sa pomieša dokopy a označí honosnou nálepkou Cuveé. To už ťažko niekto rozozná podľa buketu.
2010
Ja tu len zizam tato stranka je plna somellierov pan Malik je suvix. No ja so uplny amater aj ked varim s vinom kazdy tyzden. Pridem do obchodu a pytam si na varenie bez nalepky tzv. clear skin = za facku. Opytam sa : da sa pit ? ze da, pridem domov, vypijem pohar, OK sup do hrnca, co to bolo ?, who cares...-:)
pusta
@marcel83 , nevyznáte sa vo vínach, v ich označení, v ich kombinácii, kvalite, v zmeskách, v cuvée, v bukete, k čomu sa hodia a k čomu nie...
poviem bez servítky pred ústami, len trepete nezmysly a už ste aj nanajvýš trapný !
1x pusta
pusta
@2010 , hlavne, že rečnia skúsení somelieri, ako pozerám, je ich tu neúrekom a najzdatnejší je práve @marcel83 DDDDD
1x pusta
kukulienka71
vyrobí sa viac druhov vína, každé z inej odrody. Potom sa tie hotové vína zmiešajú podľa presných receptúr, sceľuje sa (to je kupáž) a je z toho víno cuvéé. To nie je žiaden zbytok, podľa mňa, to sú výborné, kvalitné vína. To je, ako by si, @marcel83 , písal, že miešané nápoje sú niečo podradné:-) rozoznať sa to iste podľa chuti ľahko nedá, tie cuvéé, ale chutiť musia skvele, samozrejme v závislosti od kvality.
marcel83
Vážená pani, môžem vedieť dôvod, kôli ktorému na mňa útočíte? S vami túto diskusiu nevediem.

Nahlásil som Váš komentár ako nevhodný.
pusta
Vážený pane, neútočím @marcel83 , ja mám svoj nick, ak ste si nevšimli.
je to môj recept a mám právo zapojiť sa do diskusie pod mojim receptom.
nebudem si od vás predsa pýtať dovolenie :-)
dakujem za pochopenie.
pokiaľ ste tu nový, tak má Varecha.sk aj rubriku Diskusie, kde môžete založiť diskusiu na rôzne témy, aj na túto o víne a iné.
1x pusta
marcel83
Zapojte sa kľudne, neútočte však bezdvôvodne na iných. Technicky vzato, či ste útočili, nech posúdi administrátor stránky. Ďakujem.
evusik
@kukulienka71 to pravidlo, že s akým víno varíš také aj podávaš platí, za tým si stojím... samozrejme ako kto varí je len jeho vec...
@radox1 napísala som predsa, že sa vo vínach vôbec nevyznám, osobne si myslím, že je to veda... ja mám víno rada, mám radšej suchšie víno, ale inak viem maximálne povedať či mi chutí alebo nie :-) ale takých nás tu je asi väčšina...
2010
U nas je uz neskoro v noci - v krcme a je tu jeden kvazi odbornik = tiez opilec, takze podla neho napriklad ked je Cuvee Chardonnay to znamena zmes niekolkych rocnikov. Cuvee ma vela vyznamov, ze vraj:-)
svedka
@2010 :D :D :D Tato diskusia nema cenu,lebo tu sa ludia predbiehau,kto rychlejsie prestuduje wiki :D Cele zle,aj som ju chcela zo srandy prepisat :D
pusta
@all , dakujem každému, kto do diskusie prispel hodnotným komentárom, ktorý mal výpovednú cenu a bol slušne napísaný :-)
pusta
@pribinacek , samozrejme, že vonkoncom nie je mojou povinnosťou uvádzať zloženie cuvée, ktoré som použila.
ak by som napísala iba polosladké víno bez uvedenia značky, nemali by o čom diskutovať :-)
aj tak pochybujem o tom, že by sa nenašlo niečo iné, "rypálek" sa vždy nájde, ak nie víno, tak fotka alebo niečo iné...
napísala som pravdu, a vidíš, nevyhoviem každému.:-(
súhlasím s tebou.
veľmi ma teší, že tebe sa recept páči :-)
dakujem ti za tvoj názor, za pochvalu a 5*.
pusta
@finczi , tvoja pochvala ma nesmierne potešila v každom ohľade :-)
vážim si to od teba veľmi.
dakujem za pekné hodnotenie i 5*
1x pusta
jozka2
Nie je Pravda,ze pridanim kvalitneko vina sa zvysuje chut ci kvalita jedla,na ochutenie moze byt aj podradnejsie vino,ale spravne pouzite na jednotlivy druh jedla,takze sa zbytocne hadat.Roky uzivam vina znacky Pompeian Marsala ,White ci Sardonay,ale urcene na varenie,ktore je podradnejsie,dochutene solou a 12-14 %,niektore suche niektore sladsie a je po probleme,zrejme to vino doma nie je dostat tak sa dava kto ake ma tak ako pise 2010,aj ja tak robim ak si dam pohar vinka pri vareni tak tam z neho supnem aj do jedla.Pusta dobre si navarila,ale uzivaj radsej nase slov.nazvy,my doma mame vyborne vina,len o tom nevieme,obsahuju vacsie % rosveltoru ako ktore kolvek drahe vino svetovej znacky.
pusta
@jozka2 , starou zlatou overenou a osvedčenou zásadou je dať do varenia len také kvalitné víno, ktoré sme ochotní piť my sami, žiadne podradné neprichádza do úvahy aspoň nie u mňa:-)
nerozumiem tomu, čo si mi písala o názve, ja som uviedla originál slovenský názov vína aj s cuvéee v názve.
1x pusta
jozefj
Marcel83 a Radox1 neviem o čo Vám ide.Pusta je jedna z nallepších kuchárok na vareche.Myslím si že nemáte žiadne právo útočiť na ňu.Trochu úcty a slušnosti by nezaškodilo , ale Vy zrejme za to nemôžete.
pusta
@jozefj , hlboko sa pred tebou skláňam, jednak ako pred odborným znalcom z hľadiska tvojej profesie, jednak aj ako pred skvelým a charakterným človekom :-)
za tie štyri roky, čo som na Varecha.sk som mala tú česť poznať ťa už viackrát, za čo ti s úctou dakujem.
1x pusta
marcel83
Pre jozefj: Som tu len od včera registrovaný /avšak čítam portál varecha.sk už dlhšie/ a keď som si zbežne prebehol recepty, ktorú tu ľudia pridali, tak si s Vami dovolím nesúhlasiť. Sú tu oveľa kvalitnejší kuchári/kuchárky.

Technicky vzato, išlo nám len o to, aby autorka, ak použila vínnu smes cuveé, uviedla aj jej zloženie z etikety. O nič viac. Samozrejme, autor nemá povinnosť zverejniť túto informáciu, tak ako nemá povinnosť zverejniť presný názov použitého vína. Ale ak autor zverejnil presný názov vína a nechce zverejniť jeho zloženie, je to prinajmenšom na zamyslenie. Buď nepoužil autor víno, aké uvádza v recepte, alebo naozaj nevie zloženie vína, čo mi však pre pani s tak precízne spracovanými receptami nesedí.
jozka2
Ano,ano mas pravdu mas to tam presne uvedene.Nemyslim podradne vina,ktore nestoja za nic,lebo to vino upravene k vareniu nie je az take lacne,pouziva sa vylucne na varenie,a nemusi sa spotrebovat hned tak ako ostatne vino ,ze po otvoreni je ho najlepsie skonzumovat hned,toto mozes uzivat po castiach podla potreby,je s mensim obsahom alkoholu,ktory pocas varenie aj ta vyprcha.
pusta
@jozka2 , na túto tému sme sa už bavili my dve opakovane, požila som naše víno, ktoré dostaneš kúpiť u nás, nepoužívam vína vyrobené v USA, nie je ľahké sa tu k nim dostať, nielen pre mňa, ale pre našinca vôbec.
súhlasím s tebou, nielen, že víno sa nemá nerchať otvorené, ale ani odkladať načaté a zatvorené, zmení sa kvalita a to isté víno už nebude to isté, "zlomí sa" a nedá sa piť...
víno, ktoré sa načalo, treba jednoducho dopiť :-)
bembo
krátkodobý kurz o kvalite vín máme za sebou,už nám ostáva len pustiť sa do prípravy tohto skvelého receptu.ja ho urobím presne podľa receptu,a uvidím aký bude výsledok.zatiaľ ma ani jeden recept od Pusty čo som vyskúšal nesklamal,skôr naopak.vždy som bol s nimi nadmieru spokojný.