Krkovička pečená na zelenine a na Kláštornom bielom víne cuvée fotorecept
Foto: pusta
Mám rada pohodlné varenie v nedeľu. Krkovičku pokrájanú na hrubšie rezne som nevyklepala, položila som ju na lôžko z miešanej zeleniny, ktorú som Zobraziť celý popisMám rada pohodlné varenie v nedeľu. Krkovičku pokrájanú na hrubšie rezne som nevyklepala, položila som ju na lôžko z miešanej zeleniny, ktorú som osolila a okorenila čerstvo mletým čiernym korením, posypala rozmarínom, aj zeleninu, všetko som preliala Kláštorným bielym vínom cuvée, domácim vývarom, olejom a upiekla. Zelenina bola zároveň vynikajúcou prílohou. Inšpirovala som sa francúzskou kuchyňou, ponúkam recept.
porcie
príprava
na 180/15 minút 220 gri °C
Suroviny
600 g |
|
1 ks cca 500 g |
|
2 ks |
|
1 ks |
|
100 g |
|
1 ks |
|
2 ks |
|
1 ks |
|
1 ks |
|
6 veľkých strúčikov |
|
1 ks |
|
200 g |
|
podľa chuti |
|
podľa chuti |
|
podľa chuti |
|
150 ml |
|
150 ml |
|
3 PL |
|
Postup
-
1
Krkovičku som umyla, osušila a pokrájala na hrubé rezne o hrúbke asi 3 cm, nenaklepala som ich, ani okraje som nenakrojila po obvode,...
-
2
...rezne som z oboch strán osolila, okorenila čerstvo mletým čiernym korením a nechala som ich odpočívať pri izbovej teplote, kým som pripravila ostatné.
-
3
Kúpila som krásnu veľkú žltú cuketu, umyla som ju, osušila a odkrojila som oba konce.
-
4
Tiež som umyla červenú papriku kápiu, odstránila som z nej jadrovník,semienka, vykrojila som z nej žilky a prekrojila som ju na pozdĺžne na polovicu.
-
5
Očistila som mrkvu, červenú cibuľu, zeler, petržlen, mrkvu, cesnak a zelenú časť póru, ktorú som pokrájala na silnejšie kolieska asi 3 cm.
-
6
Očistené Portobello som pokrájala na silnejšie plátky.
-
7
Očistenú mrkvu som pokrájala asi na 3 cm dlhé šikmé kúsky,...
-
8
...cuketu na 1 cm silné kolieska,...
-
9
...kápiu na širšie pásy a šikmé asi 5 cm dlhé kúsky, pridala som žltú cibuľu a spolu s červenou cibuľou som ich pokrájala na hrubšie kúsky.
-
10
Očistila som šalotky, rozdelila na polovice pozdĺžne a tiež pokrájala na hrubšie kúsky,...
-
11
...pridala som ju k ostatnej zelenine.
-
12
Do pekáča som rozložila scedenú a z vody dobre odkvapkanú zeleninu,...
-
13
...pridala som portobello, všetko som osolila, okorenila čerstvo mletým čiernym korením, posypala rozmarínom, premiešala dobre,...
-
14
..priliala som olej, biele víno a horúci domáci slepačí vývar na zeleninu som položila pripravenú krkovičku, pekáč som tesne uzavrela alobalom a vložila piecť do trúby vyhriatej na 180 stupňov, piekla som na funkcii horný a dolný ohrev s ventilátorom 1 hodinu,...
-
15
...potom som odstránila alobal a piekla som ešte 15 minút na funkcii grill pri teplote 220 stupňov C, kým rezne z krkovičky dostali peknú červeno - hnedú farbu a ogrilovala sa aj zelenina, ktorá pustila chutnú šťavičku.
-
16
Podávala som horúcu krkovičku na zeleninovom lôžku, ktoré bolo zároveň veľmi chutnou prílohou. Podávala som s dobre vychladeným polosladkým Kláštorným bielym vínom cuvée, moji chlapi boli veľmi šťastní, že po niekoľkých vegetariánskych dňoch dostali na obed konečne poriadny kusisko mäsovej flákoty s perfektne pripravenou zeleninou a zapíjali kvalitným vínom - dostala som zaslúženú pochvalu :-))) Prajem vám Dobrú chuť :-) Vrelo odporúčam toto jedlo do Vašej priazne :-)
-
17
Pohľad zblízka, je dobre vidno peknú farbu mäska s chrumkavou kôrčičkou na povrchu, vo vnútri je krkovička mäkkučká ako masielko, nasiaknutá chuťou vína zeleninky a korenín, tuk, ktorý sa uvoľnil z nej výborne premastil zeleninu, ktorá má tiež skvelú chuť vína, vývaru a korenín, je to výborné jedlo slávnostného charakteru, vhodné na nedeľu a všetko sa upečie pekne spolu a je naraz hotové, také pohodlné, takmer bezpracné a veľmi chutné, zdravé nedeľné varenie.
Dobrý deň aj Vám, priznám sa, že ma Váš komentá prekvapil, potešil i dostal do rozpakov :-) mám pocit, že so mnou hovorí muž, ktorý je ku mne veľmi slušný, úctivý a zdvorilý :-) ak som sa pomýlila, ospravedlňujem sa :-)
dávam prednosť kvalitným, domácim surovinám, varím rada klasiku, tradičnú našu kuchyňu, tiež mám veľa receptov zo svetovej kuchyne, ktorá patrí medzi moje koníčky, recepty mám rôznorodé - ak Vám niečo dali, oslovili Vás, niečo nové naučili, niečim zaujali, z toho mám len úprimnú radosť :-)
veľmi ma teší, že oceňujete môj sprievodný komentár k receptom.
osobne mám voči gastronómii a jedlu ako takému v sebe hlbokú pokoru, tak ma to učili doma, kde podporovali naše všestranné vzdelanie a poctivú prácu, veľa študujem priebežne, je na každom z nás, aby pracoval na sebe aj v tomto veku a stále sa učil novým veciam. varenie je jeden z mojich mnohých koníčkov, ktoré ma tešia a napĺňajú. netušila som, že sa odo mňa učíte, je to pre mňa veľká česť a zaväzuje ma to.
dakujem za také krásne a citlivé hodnotenie mojej práce, veľmi si to od Vás vážim a prajem Vám i sebe veľa hodnotných, kvalitných a krásnych receptov - želám Vám pekný deň a dobré varenie :-)
vážim si to a dakujem :D
dakujem.
dakujem ti za pochvalu a 5*!!!!!, ktorým si vyjadrila svoj názor.
súhlasím - zázraky sa dejú :-)))
nuž a môžeš si túto dobrotu potom pripraviť aj ty sám :-) držím ti všetky palce!!!
dakujem za pochvalu a 5*
som rada, že sa ti recept páči, verím, že sa ti pošťastí kúpiť krkovičku a recept vyskúšať.
dakujem za pochvalu, potešila si ma. :-)
dakujem.
tvoja pochvala ma obzvlášť teší :-)
dakujem
förvånad och nöjd med mig. Tack. :-)))))
Pekný deň prajem :-)
tvoja pochvala ma veľmi teší.
dakujem ti.
nemaj mi to za zlé.
neviem, aké preferuješ ty, ale výber vína v prípade, že by si sa vytrápil s receptom ty, potom ponechávam výber vína na teba :-)))
prepáč, ale napísala som celý recept pravdivo.
potom poprosím o spätnú odozvu _:-)
dakujem za pochvalu
prečítaj si celé, nie iba časť, torá sa ti hodí.
ešte dodám, že som vyrastala v kellnerskej rodine,, kde si kvalitné víno vysoko cenili a ochutnávať ma poriadne naučili, viem veľmi dobre vybrať správne víno a to od mlada, otec bol vinár. :-)
takže znovu nesúhlasím.
nepresvedčil si ma, ľutujem.
Kláštorné biele "víno" je obyčajná Zámocká sviečka - patok.
Môže byť, ale tie fotky....Strach a hrôza.
Hlavne tá cuketa a paprika. Strašne upravené, vyzerá to umelo - neprirodzeno.
Menej je niekedy viac :/
vôbec ma nemrzí tvoj názor, za znalca ťa však nepokladám, ani čo sa vína týka, ani čo sa fotiek týka, ani pokiaľ ide o recept ako taký. asi je iný názor na vec, ked zaradili znalci fotku medzi recepty s krásnymi fotkami.
zaujímavé je, že ti ušli nedávno kritizované fotky a vyslovene zlé fotky iných autorov.
prečo mám len pocit, že presne viem, kto si, len máš nový nick.DDD
dakujem za pochvalu.
@denyany
Áno, úvodná fotka je celkom v poriadku, ja som písal o dvoch nižšie v postupe receptu.
Vidím, že sa snažíš s fotkami, sú oveľa farebnejšie, ale tým pádom aj neprirodzenejšie, miznú kontúry, trocha skresľuje obraz celkový dojem. Tvojim fotkám chýbalo skôr viac prirodzeného svetla.
každopádne, cením si tvoju snahu:-)
Chlapci, @radox1 , @marcel83 , nože dajte tip na nejaké vhodné víno, privítala by som to od vás;-)
odpoviem inak, jedno madarské príslovie vraví:
Komu chutí farár, komu farárova žena :-)))
čiže mne chutil môj výber vína a nechutil by mi váš, a to bez urážky.
práve tie menované vína mi nechutia a určite by som ich nevybrala.
pokiaľ ide o fotky, viem, že nie sú dokonalé, stále sa učím a som len začiatočník.
tvoje ocenenie si veľmi vážim.
@pusta ja nie som odborník na víno ale ak si použila takéto tak to nevyzerá ako zlé víno...
potravinydomov.itesco.sk/sk-SK/ProductDetail/ProductDetail/20020...
Už len to, že "víno" ma skrutkový uzáver napovie veľa o jeho kvalite.
Do varenia ho pridávam bežne a nepostrehol som, že by menilo výslednú chuť jedla.
"Cuvée môže byť zmiešané z viacerých ako dvoch odrôd, vtedy sa však na vinete vyznačuje percentuálny podiel jednotlivých odrôd."
poviem bez servítky pred ústami, len trepete nezmysly a už ste aj nanajvýš trapný !
nádherne si ma rozosmial DDDDD
trefne si to zaklincoval :-)
dakujem ti :-)
Nahlásil som Váš komentár ako nevhodný.
je to môj recept a mám právo zapojiť sa do diskusie pod mojim receptom.
nebudem si od vás predsa pýtať dovolenie :-)
dakujem za pochopenie.
pokiaľ ste tu nový, tak má Varecha.sk aj rubriku Diskusie, kde môžete založiť diskusiu na rôzne témy, aj na túto o víne a iné.
@radox1 napísala som predsa, že sa vo vínach vôbec nevyznám, osobne si myslím, že je to veda... ja mám víno rada, mám radšej suchšie víno, ale inak viem maximálne povedať či mi chutí alebo nie :-) ale takých nás tu je asi väčšina...
slová sú zbytočné, gratulujem!!!
súhlasím :-)
ak by som napísala iba polosladké víno bez uvedenia značky, nemali by o čom diskutovať :-)
aj tak pochybujem o tom, že by sa nenašlo niečo iné, "rypálek" sa vždy nájde, ak nie víno, tak fotka alebo niečo iné...
napísala som pravdu, a vidíš, nevyhoviem každému.:-(
súhlasím s tebou.
veľmi ma teší, že tebe sa recept páči :-)
dakujem ti za tvoj názor, za pochvalu a 5*.
vážim si to od teba veľmi.
dakujem za pekné hodnotenie i 5*
nerozumiem tomu, čo si mi písala o názve, ja som uviedla originál slovenský názov vína aj s cuvéee v názve.
za tie štyri roky, čo som na Varecha.sk som mala tú česť poznať ťa už viackrát, za čo ti s úctou dakujem.
Technicky vzato, išlo nám len o to, aby autorka, ak použila vínnu smes cuveé, uviedla aj jej zloženie z etikety. O nič viac. Samozrejme, autor nemá povinnosť zverejniť túto informáciu, tak ako nemá povinnosť zverejniť presný názov použitého vína. Ale ak autor zverejnil presný názov vína a nechce zverejniť jeho zloženie, je to prinajmenšom na zamyslenie. Buď nepoužil autor víno, aké uvádza v recepte, alebo naozaj nevie zloženie vína, čo mi však pre pani s tak precízne spracovanými receptami nesedí.
súhlasím s tebou, nielen, že víno sa nemá nerchať otvorené, ale ani odkladať načaté a zatvorené, zmení sa kvalita a to isté víno už nebude to isté, "zlomí sa" a nedá sa piť...
víno, ktoré sa načalo, treba jednoducho dopiť :-)