Sarma - holúbky z kyslej kapustovej hlavy fotorecept

marijanna - fotkamarijanna, 27. októbra 2012
Sarma - holúbky z kyslej kapustovej hlavy (fotorecept)
Foto: marijanna

...začala sa zima a s nou prichadzaju na rad aj zimne jedla..jedno od nich je aj Sarma, ako naše holubky,len sa plni do kyslej kapustovej hlavy...mnami...

16
porcií
40min minút
príprava
4h minút
tepelná úprava

Suroviny

1 hlava
cca750 g
500 g
1 ks
4 strúčiky
podľa chuti
podľa chuti
podľa chuti
500 ml
1 - 2 pl
300 g
3 - 4 ks
1 dcl
2 - 3 pl
2  pl
 na dno hrnca

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Listy kapusty si oddelime, vačšie davame do nadoby a ked prideme k tym menšim, tie si uložime na tanier,lebo na dno hrnca davame holubky z vačšich listov a hore z menšich. Koli dobe varenia.

    Sarma - holúbky z kyslej kapustovej hlavy (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Pripravime si všetky suroviny - tu je este kapusta zabalena :D

    Sarma - holúbky z kyslej kapustovej hlavy (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Zmiešame si zmes na plnku. Surovu ryzu premyjeme, prebereme. Dame do misky, na to mlete maso, nakrajanu cibulu, cesnak, nakrajanu slaninu na kocočky, mastne zo slaniny som dala este na dno hrnca, mčk, sol, mletu papriku, vegetu, pretlak...premiesame

    Sarma - holúbky z kyslej kapustovej hlavy (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    hrniec je pripravenyyyyy... ja si koze stale odkladam zo slaninky,aj cez leto,mam v chladničke a potom to vyuzijem takto..lebo sarma sa vari min 4 hodinky a dava sa to na dno,aby nam neprihoreli holubky..na to dam este prve dva listy na tu slaninka a potom uz idu holubky...

    Sarma - holúbky z kyslej kapustovej hlavy (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    zakrucame normalne ako holubky, len zmesi davame menej lebo ryza sa vari a zvačši svoj objem, len ju dobre zamotajte, moja prva sarma bola jedna obycajna kaša, všetko sa mi rozpodlo..:D do stredu hrnca dame udenu kost a okolo nej holubky..mozte dat aj rebierka..my mame domace masko, a kosti udime na varenie...daju chut a vonu...

    Sarma - holúbky z kyslej kapustovej hlavy (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    naplnime hrniec, pozor, dajte vačši hrniec, lebo ako som už spominala, sarma zvačši objem!!! To čo ostalo strasiem na vrch ..ostalo mi za take dva listy...najprv si stale spocitam listy a od oko urobim zmes...holubky stiskame k sebe,aby sa nam neotvarali nesmu byt len tak volne po hrnci,lebo aj ked su dobre zvite sa rozpadnu,lebo maju priestor :D

    Sarma - holúbky z kyslej kapustovej hlavy (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    zatazime doskou, tanierom, mne muz spravil tuto dosku na tento hrniec,tak ju stale pouzivame na sarmu..pri vareni sa holubky dvihaju a doska zabezpeči, že tento proces ide pomaly,aby sa nam fajne uvarila a ostala v tvare...zalejeme vodou, nechame zovriet a potom varime na miernom ohni 4 hod. ja varim na šporaku na drevo, v zime s nim kurim, tak ho vyuzivam..:D ..hore som dodala este dve kosti, otačam ich pri vareni, to koli chuti

    Sarma - holúbky z kyslej kapustovej hlavy (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    ..uvarena sarma...doleje vodu,aby bola cela zakryta...

    Sarma - holúbky z kyslej kapustovej hlavy (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    urobime si zaprazku z oleja a červenej mletej papriky, potom dodame hladku muku a vlejem do vriacej sarmy..miešame..po bokoch opatrne posunieme sarmu k stredu,aby sa zapraška čim viac zmiešala s vodou...podavame po prevreti... druhy den je lepšia a treti ešte lepšia...

    Sarma - holúbky z kyslej kapustovej hlavy (fotorecept) - obrázok 9

Diskusia k receptu

25 komentárov k receptu
Toto jedlo poznám, dcéra mala o polnoci na svadbe "holúbky", videla som v TV, ako to plnia, len jedno neviem-ako sa ukladá na zimu hlávková kapusta, aby bola kyslá celá hlávka, či sa dá medzi krájanú, či osobitne do suda, či teba vybrať hlúbik atď. Tvoj recept ukladám, hádam mi poradíš, ako na to:-))
robila som pred týždňom a znovu máme na ňu chuť.Kyslá kapusta je na toto obdobie ako stvorená. Ale nestretla som sa ešte s hlávkovou kyslou kapustou,na obrázku vidím,že Ty ju kupuješ hotovú to u nás asi nezoženiem. Ja robím s klasickou kyslou krájanou kapustou. Dobrý nápad aj s tou doskou :-)
fíha, tak to je úplná veda.... recept si krásne zdokumentovala :-) tiež by ma zaujímala tá kapusta, podľa obrázku sa mi zdá, že u vás to dostať kúpiť v obchode...
Pekny receptik, taketo kapustickove papanicka milujem.Hned by som si dala.Dievcata, ak sa niekedy zatulate do rakuska kupite kyslu hlavku normalka v obchode.
Drahe moje, kupujem kapustu. Robili sme doma,ale nepodarila sa mi nikdy, zhnila mi. Napišem Vam ako sa robi:
30kg kapusty v celku
2kg soli
podla potreby voda. Kapustove hlavy umyjeme, vrchne listy odstranime. Vyrezeme hlubiky, ktore do vrcha naplnime solou. Na dno suda nasypeme ostatnu sol,ktora nam ostala, na to ukladame sol hlubikom-dierou hore. Natlačime,medzi hlavy dame kapustove hlavy rozrezane na polovičku alebo štvrtiny. Možme medzi hlavy dat aj to: nakrajame kapustu na rezance,ako normalne nakladame, posolime. dame do igelitovych sačkov, tych pevnejšich, stisneme a zatvorime, porobime diery do sačku a popchame medzi hlavy...všetko musi byt pevne!!! Tie pouzivam na šalat. Hlavy naplnime do vrcha suda alebo do kolko vijdu. Zatažime ich. Napr.do vedierka dame vodu, zatvorime a tym zatazime,kamenom alebo niečim,lebo hlavy pojdu hore,ked ich zalejeme vodou. Ked zatazime zalejeme do vrchu. Prikryjeme niečim, vzduch musi cirkulovat, ja som zakryla velkym igelitovym sačkom cez sud,aby tam nic nenapadalo, dame na chladne miesto, po par dnoch kontrolujeme pobereme penu a ak treba doleje vodu. Po 3tyzdnoch by mala byt kapusta hotova. Tak ak niekto chce nech skusi. Dobru chut..:D
Ak nahodou budete nakladat ja som tie štvrtky al polovice pouzivala na salt, ktory je super.: Kapustu nakrajame na rezance, ak su dlhe prekrojime, nemusia byt celkom tenke take akurat. Dame do misky, pridame trocha mleej červenej sladkej papriky, vegetu a olej premiešame podavame. Ja to milujem dobru chut..:D
Plnené kapustné lista patria u nás medzi najobľúbenejšie jedlo...robím ju preto dosť často..nejak podobne, ale predsa inak...pomleté mäso podusím na cibuľke, osolím, okorením, štipku červenej papriky a podlejem troškou vody, keďsa voda odparí, je to hotové...zatiaľ si uvarím ryžu do polomäka.,,všetko zmiešam, ešte dochutím podľa potreby a plním do listov...uložím postupne na stojato do hrnca a nechám medzery..do medzier nasYpem kapustu...podlejem vývarom, alebo vodou...aby mi nevyplávali plnky na vrch položím na ne menšiu pokrievku opakom...varím...Tvoj recept je zaujímavý a iste aj veľmi chutná je plnená kapusta.-))
Keď sme mali 50l súdok,vždy na spodok sme dali 1-2 celé menšie kapusty a ďalej už strúhanú kapustu.Tiež vyrezali hlúbik a nasypali soľ....
@Izka , ale to je hlava celá naložená na kyslo - to sa na Slovensku asi nerobí v žiadnom kraji.
@Marijanna - keď ťa pekne poprosíme, nemohla by si dať ten recept na kyslé kapustové hlavy do receptov? Určite by sme si to všetky rady odložili do kuchárskej knihy.
Je to krásny recept, istotne by sa nám páčil. Je to krásne spracované, aj foto, aj popis receptu. Ja poznám holubky s paradajkovou omáčkou, tak sa robia na východe, ale tieto sú tiež vynikajúce s červenou paprikou.
Takže poprosíme ten recept na kyslé kapustové hlavy. Ďakujeme)
Super recept určite vyskúšam položiť astoň jednu hlávku do suda k odtatnej kapuste nakrájanej na rezance,ešte som nenakladala na zimu,super nápad,díky...
@hubata...Jarka , ked som dávala kapustu do 100l suda, tiež sme na spodok dávali celú hlavu, aby sme mali listy na plnenie..dnes to nerobím, lebo mi zaberie veľa miesta v 35 l. sude...nie je to žiadna veda, treba zarezať do všetkých vrchných rebierok listu, aby sa uvoľnili pri kysnutí,,,aby sa dala ľahšie rozobrať hlava a celá prekysla s kapustou...proste, aby sa šťava dostala aj do posledných malých listov v hlávke...
Ja mám recept na bulharskú sarmu a tá sa robí z čerstvej kapusty a miesto rajčinového pretlaku pridáme smotanu. Zkyslej kapusty robíme maďarské jedlo veľmi podobné uvedenému receptu-takartky. Batôžky balíme do blanšírovaných listov z čerstvej kapusty a zasýpame kvasenou krájanou. Vôbec to nevadí, že nie je kyslá. Moja babka aj mama to takto robili celý život.Tak si myslím, že netreba zháňať hlávkovú kvasenú.
Mile moje vložim recept na nakladanie hlavok, neni problemlem. Dakujem vam za pekne komentare a dufam, že až vam vaša kapustičky vykysne budete aj vy uživat v takej dobrotke..Krasnu nedelu Vam želam :)
Možno poradím ako sa to robí v našom okolí. Kapustnú hlavu rozoberieme na jednotlivé listy už pri tlačení kapusty. Vyrežú sa tie hrubé časti a listy sa naskladajú po 10 ks na seba a preložia sa na polovicu, vznikne taký balíček. Ten sa uloží medzi nakrájanú kapustu, zasype sa rezančekmi kapusty a tak sa tlačí. Robí sa to v niekoľkých vrstvách, podľa zvykov rodiny. Kapustná hlava predsa zaberie veľa miesta a takto sú balíčky na plnené listy pripravené na viackrát.
Niekedy sa nakladala aj celá hlava kapusty,ale to boli tie veľké 150 litrové drevené sudy,teraz stačí len listy kapusty stočiť do rolády a poukladať na rezanú kapustu,zakryť rezanou kapustou,a opakovať,vrch musí byť rezaná kapusta.
no aj my sme niekedy nakladali kapustu do suda a naspodok sme dávali kapustné hlavy a veru na holúbky boli vynikajúce. A ešte mám jeden recept na kyslé kapustné listy, do 4 litrovej flaše naukladať postáčáné kapustné listy, ktorým orežeme hrubý vršok a zalejeme uhorkovým nálevom. je to trošku iná chuť ale tiež sa dá.
Jéj, to je super, že si dala tento receptík, Marijanna... :) Spravila som nedávno plný hrnčisko a o posledné kúsky sme sa skoro pobili! :D Vrele odporúčam všetkým. Kapustu si nosievam zo Srbska...celé nakladané hlávky.

Pridaj komentár k receptu: