Jablkový zákusok
Jablkový zákusok

Obrátené jablkové rezy

valina - fotkavalina, 3. mája 2021
Obrátené jablkové rezy
Foto: valina

Svieže rezy ku káve.

44
porcií
60 minút
príprava
30 minút
na 200 °C

Suroviny

1,5 kg očistené
1 bal.
2 bal.
4 PL (alebo postrúhané piškóty)
 (podľa sladkosti jabĺk)
Cesto:
7 ks
5 ks
5 PL
250 g
1 bal.
5 PL
5 PL
Krém:
700 ml
2 ks
2 bal.
3 PL
1 bal.
250 g
Poleva:
200 g
150 ml




Postup

  1. 1

    Cesto: Žĺtky vymiešame s cukrom, pridáme olej, vodu a múku premiešanú s práškom do pečiva. Z bielkov a štipky soli vyšľaháme tuhý sneh a jemne vmiešame do cesta.

  2. 2

    Hlboký pekáč vyložíme alobalom alebo papierom na pečenie a posypeme strúhankou, alebo mletými piškótami. Postrúhame očistené jablká, posypeme vanilkovým a škoricovým cukrom, premiešame a jablka rozvrstvíme na plech. Na jablkovú vrstvu nalejeme piškótové cesto a pečieme asi 30 minút pri 200 °C. Potom necháme vychladnúť, uvoľníme okraje cesta nožom a vyklopíme na dosku. Opatrne uvoľníme a odstránime alobal alebo papier z jabĺk.

  3. 3

    Krém: Žĺtky, puding a vanilkový cukor rozmiešame v troške mlieka. Zvyšok mlieka varíme a vylejeme pripravenú zmes a uvaríme nie veľmi hustú kašu. Miešame ju do vychladnutia, aby v nej neboli hrčky. Heru vyšľaháme s práškovým cukrom a pridáme vychladnutý puding a vyšľaháme. Krém potom natrieme na jablká. Necháme trochu stuhnúť.

  4. 4

    Na vrch dáme čokoládovú polevu: Smotanu varíme s čokoládou za stáleho miešania do rozpustenia čokolády. Stále miešame. Nie úplne vychladnutú polevu vylejeme na koláč a to 2x. Nie naraz. Polovicu polevy nalejeme, nožom zarovnáme a tak opakujeme ešte raz. Poleva sa výborne krája, nepraská. Zákusok necháme dôkladne stuhnúť.

Diskusia k receptu

motyka
Aj keď nie presne podľa tvojho postupu, ale párkrát do roka ho robím. Je výborný. Najbližšie upečiem podľa teba. Máš ho krásny a je vynikajúci.
haji
Pěkný receptík, vděčná kombinace surovin, krásné a jistě chutné rezy. Dáváš jeden recept za druhým a jeden lepší než druhý. Jsi šikulka!




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia