Jablkový zákusok
Obrátené jablkové rezy
Autor receptu: valina
Svieže rezy ku káve.
44 porcií |
60 minút príprava |
30 minút na 200 °C |
Postup- Cesto: Žĺtky vymiešame s cukrom, pridáme olej, vodu a múku premiešanú s práškom do pečiva. Z bielkov a štipky soli vyšľaháme tuhý sneh a jemne vmiešame do cesta.
- Hlboký pekáč vyložíme alobalom alebo papierom na pečenie a posypeme strúhankou, alebo mletými piškótami. Postrúhame očistené jablká, posypeme vanilkovým a škoricovým cukrom, premiešame a jablka rozvrstvíme na plech. Na jablkovú vrstvu nalejeme piškótové cesto a pečieme asi 30 minút pri 200 °C. Potom necháme vychladnúť, uvoľníme okraje cesta nožom a vyklopíme na dosku. Opatrne uvoľníme a odstránime alobal alebo papier z jabĺk.
- Krém: Žĺtky, puding a vanilkový cukor rozmiešame v troške mlieka. Zvyšok mlieka varíme a vylejeme pripravenú zmes a uvaríme nie veľmi hustú kašu. Miešame ju do vychladnutia, aby v nej neboli hrčky. Heru vyšľaháme s práškovým cukrom a pridáme vychladnutý puding a vyšľaháme. Krém potom natrieme na jablká. Necháme trochu stuhnúť.
- Na vrch dáme čokoládovú polevu: Smotanu varíme s čokoládou za stáleho miešania do rozpustenia čokolády. Stále miešame. Nie úplne vychladnutú polevu vylejeme na koláč a to 2x. Nie naraz. Polovicu polevy nalejeme, nožom zarovnáme a tak opakujeme ešte raz. Poleva sa výborne krája, nepraská. Zákusok necháme dôkladne stuhnúť.
|