Jablkový zákusok

Obrátené jablkové rezy

Autor receptu: valina

Svieže rezy ku káve.

44
porcií
60 minút
príprava
30 minút
na 200 °C

Suroviny

Postup

  1. Cesto: Žĺtky vymiešame s cukrom, pridáme olej, vodu a múku premiešanú s práškom do pečiva. Z bielkov a štipky soli vyšľaháme tuhý sneh a jemne vmiešame do cesta.
  2. Hlboký pekáč vyložíme alobalom alebo papierom na pečenie a posypeme strúhankou, alebo mletými piškótami. Postrúhame očistené jablká, posypeme vanilkovým a škoricovým cukrom, premiešame a jablka rozvrstvíme na plech. Na jablkovú vrstvu nalejeme piškótové cesto a pečieme asi 30 minút pri 200 °C. Potom necháme vychladnúť, uvoľníme okraje cesta nožom a vyklopíme na dosku. Opatrne uvoľníme a odstránime alobal alebo papier z jabĺk.
  3. Krém: Žĺtky, puding a vanilkový cukor rozmiešame v troške mlieka. Zvyšok mlieka varíme a vylejeme pripravenú zmes a uvaríme nie veľmi hustú kašu. Miešame ju do vychladnutia, aby v nej neboli hrčky. Heru vyšľaháme s práškovým cukrom a pridáme vychladnutý puding a vyšľaháme. Krém potom natrieme na jablká. Necháme trochu stuhnúť.
  4. Na vrch dáme čokoládovú polevu: Smotanu varíme s čokoládou za stáleho miešania do rozpustenia čokolády. Stále miešame. Nie úplne vychladnutú polevu vylejeme na koláč a to 2x. Nie naraz. Polovicu polevy nalejeme, nožom zarovnáme a tak opakujeme ešte raz. Poleva sa výborne krája, nepraská. Zákusok necháme dôkladne stuhnúť.