Krémový zákusok
Krémový zákusok

Oblíž prst

mysiacik - fotkamysiacik, 19. novembra 2017
Oblíž prst
Foto: mysiacik

Tak tento zákusok sa u nás robí najčastejšie, nie je oslavy, kde by chýbal... u nás je najžiadanejší, je síce troška sladký, ale stojí za zhrešenie!

20
porcií
15 minút
na 180 °C

Suroviny

Na cesto:
5 ks
6 PL
5 PL
2 PL
6 PL
0,5 bal
Na krém:
200 ml
2 PL
5 ks
250 g
200 g
Na sneh:
5 ks
220 g

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Cesto si vypracujeme tak, že si oddelíme bielky a žĺtky, z bielkov vyšľaháme sneh. Do žĺtkov pridáme cukor a vyšľaháme. Postupne pridáme múku s kypriacim práškom a kakaom, krátko vyšľaháme, pridáme vlažnú vodu. Nakoniec pridáme sneh a jemne zamiešame. Hotové cesto vylejeme na vymastený a pomúčený plech a pečieme na 180 stupňov asi 15 minút. Vytiahneme a necháme vychladnúť.

  2. 2

    Krém: 2 polievkové lyžice múky, mlieko a žĺtky si dáme do hrnčeka poriadne premiešame a uvaríme kašu na miernom ohni.. aby to bolo dobre husté, netreba sa toho báť.. necháme vychladnúť, medzitým si vymiešame 250 g kravského masla a 200 g práškového cukru a keď uvarená kaša úplne vychladne, zmiešame ju s maslom a cukrom a vyšľaháme krém, ktorý natrieme na cesto, necháme vychladnúť.

  3. 3

    Biely sneh: Z 5 bielkov vyšľaháme nad parou sneh, kam pridáme 220 g kryštálového cukru, šľaháme do zhustnutia asi 10 minút... tento krém natrieme na zákusok. Nakoniec posypeme čokoládou :) a necháme ešte riadne vychladnúť.

Diskusia k receptu


Najsrdiečkovanejšie komentáre Ukáž celú diskusiu
@Cesminaz …”Ta pena nad parou sa nechce podariť” …..... @Kukulienka71   a @Haji ti uz poradili.
Mozem troska nieco velmi jednoduche dodat ku vydarenemu a bohatemu “SNEHU NAD PAROU” co drzi tvar a nikdy nespadne! Takze sa ozaj nemas coho obavat.
V tomto pripade ani tak nezalezi na rovnakej teplote vajec a cukru, lebo ich budes zohrievat a MIESAT nad parou pokial sa ti jemny granulovany cukor nerozpusti - /nepouzivaj praskovy/.
Ako vidis vo videu / tak v 2.43 min./ zacnes masu mixovat bud rucne metlickami, alebo stojatym mixerom. POZOR, zmes je horuca tak zacni s pomalymi otackami a postupne zvysuj. Mixuj dovtedy, pokial je zmes LETNA, aby ti nepadla. /Asi tak 10 minut/.

Chcela si na pomoc VIDEO:




/ Video ti pomoze tak do 4.00 minuty. Aby ta nepoplietlo - ona v 3.40 min. pridava len SOL /.
Potom je uz video o dalsej technike tych naj - UZASNYCH kremov z rodiny Meringue ako:
“Swiss, French, Itallian, Mousseline Meringue Cream”, kde sa vsak uz pouziva ina technika kde namiesto takehoto nahrievania sa pouziva technika varenia SIRUPU / - kde je uz teplota velmi dolezita a s dalsim pridanim MASLA /. Akokolvek Najlepsie kremy, ktore sa daju upravovat dalej.

Na webke je vela podobnych videos, tak nakukni, toto som vybrala pre jeho zrozumitelnost a jednoduchost;
Bud si ista @Cesminaz , kedze si tu kucharkou na pohladanie, tentoraz sa ti sneh vydari bez komplikacie. Tato nahrievacia technika je uzasna. SNEH je nielenze chutove vyborny / ci uz na plnenie trubiciek s moznostou pridania citronu /, alebo jeho dalsieho pouzitia upravy povrchov inych kolacov - aj tych pred zapekanim v rure, ci flambovacou pistolou.
Na tunajsich “PIE - ovych” je nielenze dobre vyzerajuci, ale aj chutny a drzi svoju formu pri krajani. Nech sa ti nadalej dari - aj pri publikovani tvojich originalov! = Honestka
máš ho krásny, u nás je tiež veľmi obľúbený.
Bod 1 je pre mňa dosť zjednodušený, postup šľahať žĺtka s cukrom a pridávať postupne tekutiny a sypké suroviny má svoje opodstatnenie, nemiešala by som všetko spolu a naraz.