Krémový zákusok
Krémový zákusok

Oblíž prst

mysiacik - fotkamysiacik, 19. novembra 2017
Oblíž prst
Foto: mysiacik

Tak tento zákusok sa u nás robí najčastejšie, nie je oslavy, kde by chýbal... u nás je najžiadanejší, je síce troška sladký, ale stojí Zobraziť celý popisTak tento zákusok sa u nás robí najčastejšie, nie je oslavy, kde by chýbal... u nás je najžiadanejší, je síce troška sladký, ale stojí za zhrešenie!

20
porcií
15 minút
na 180 °C

Suroviny

Na cesto:
5 ks
6 PL
5 PL
2 PL
6 PL
0,5 bal
Na krém:
200 ml
2 PL
5 ks
250 g
200 g
Na sneh:
5 ks
220 g




Postup

  1. 1

    Cesto si vypracujeme tak, že si oddelíme bielky a žĺtky, z bielkov vyšľaháme sneh. Do žĺtkov pridáme cukor a vyšľaháme. Postupne pridáme múku s kypriacim práškom a kakaom, krátko vyšľaháme, pridáme vlažnú vodu. Nakoniec pridáme sneh a jemne zamiešame. Hotové cesto vylejeme na vymastený a pomúčený plech a pečieme na 180 stupňov asi 15 minút. Vytiahneme a necháme vychladnúť.

  2. 2

    Krém: 2 polievkové lyžice múky, mlieko a žĺtky si dáme do hrnčeka poriadne premiešame a uvaríme kašu na miernom ohni.. aby to bolo dobre husté, netreba sa toho báť.. necháme vychladnúť, medzitým si vymiešame 250 g kravského masla a 200 g práškového cukru a keď uvarená kaša úplne vychladne, zmiešame ju s maslom a cukrom a vyšľaháme krém, ktorý natrieme na cesto, necháme vychladnúť.

  3. 3

    Biely sneh: Z 5 bielkov vyšľaháme nad parou sneh, kam pridáme 220 g kryštálového cukru, šľaháme do zhustnutia asi 10 minút... tento krém natrieme na zákusok. Nakoniec posypeme čokoládou :) a necháme ešte riadne vychladnúť.

Diskusia k receptu

arnilka
perfektný zákusok, oblízala by som si veru všetky prsty :-)))
kukulienka71
máš ho krásny, u nás je tiež veľmi obľúbený.
Bod 1 je pre mňa dosť zjednodušený, postup šľahať žĺtka s cukrom a pridávať postupne tekutiny a sypké suroviny má svoje opodstatnenie, nemiešala by som všetko spolu a naraz.
haji
@Olinecka (19.11.2017 15:20)
Přesně mám totéž, oblizuji prsty i bez dezertu, stačí recept a foto od @Mysiacik. Jestli vlezu na váhu a bude kilo navíc, tak se neznám. Díky za připomenutí, je to dávno, co jsem ho dělala. Jsi šikulka!!
cesminaz
Fantastický zákusok :-) Pamätám sa akoby to bolo včera..idem po ulici v našom meste a v ruke 2 kúsky tohto zákusku..:-) Mala som 4-5 rokov :-) Moja ma ho robievala a strašne mi chutil.Aj ja som ho skúšala spravit asi 2x,ale jednoducho sa mi tá pena nad parou nechce podariť :-/ vždy mi zhrčkavie/zrazí sa :-( Nevedel by niekto z vás pridať video len na prípravu tejto peny? :-)
haji
@Cesminaz (19.11.2017 16:37)
Bez videa: suseda mi dávno tomu, poradila: šlehat nad parou : začínáš se stejně teplou vodou a stejně teplými /chladnými - vlažnými/ bílky /žloutky/ - vše se dělá od začátku ve vzestupných teplotách obojího - žádné šoky od rozdílu teplot - žádná omeleta, škvarenina! Jen to o chvilečku déle trvá. Záruka úspěchu - nespěchat, postupovat pomalu /žádné dramatické vaření a bublání vody - jen maličké bublinky!/. Pomalu, postupně a vydržet - nejméně těch 10 minut od bodu varu /žloutky i déle/.
cesminaz
@Haji (19.11.2017 16:47)

Dakujem milá @Haji ,tak skusim nabudúce ako vravíš,hoci neviem neviem :-) ja som do tejto peny "talian" :-)) Prečitala som si bola dávnejšie viac receptov,ze ako to treba robit a ani tak sa mi to nepodarilo :-/ Preto vravím,ze pre mňa by bolo video lepšie :-))
1x haji
haji
@Cesminaz (19.11.2017 17:08)
Nebojkaj, to dáš! Jsi šikulka!! Já se naplakala, natrápila... aj nahrešila s bielkovou penou nad parou. Mamince to zpravidla vždy vyšlo, ale pak si vybrala smolu naraz - robila bielkovú penu do trubiček - šamrolí. Oh, 3x a nevyšlo. Nejvíc to ohodnotily naše slepice, ty v máji chodily nad kotníky v snehu! a zobaly o dušu. Po rokoch, kdy jsem já začala dělat obliž prst - mi tekly nervy... a do toho prišla suseda, stará cukrárka - pekárka. A hurá!! Od vtedy nemám probléma! Půjde to i bez videa, stejně by to bylo samé hluché místo, haha - čekání na zhoustnutí při jemném mávání metlou! Pak napiš, ju?!
kukulienka71
@Cesminaz (19.11.2017 16:37)

video nemám, ale písala som už niekde, sneh nad parou robím takto: vyšľahám na kuchynskej linke v mise sneh elektricky, pridám cukor a došľahám na stojace špičky. Potom postavím nad paru a sneh prehadzujem len stierkou, voda buble len málo. Sneh môže hrčkavieť, ak je prešľahaný alebo sa uvaril, teda sa prichytáva o dno a tepelne sa upravil, bola vysoká teplota pary pod ním. Stierka mi zabezpečí, že premiešam naozaj všetko. Teplotu snehu kontrolujem prstom, ak už poriadne páli, je hotovo.
redakcia
@Mysiacik (19.11.2017 18:59)

Váš komentár zrejme obsahoval znak: horný apostrof, ktorý spôsobuje, že sa text komentára nezbrazí. Skúste nám, prosím, poslať želaný text Vášho komentára e-mailom na redakcia@varecha.sk , radi ho skontrolujeme.

Keďže znak horný apostrof nemôžeme vložiť do komentára, prikladáme obrázok s vysvetlením :)


cesminaz
@Kukulienka dakujem za radu :-) uvidím pre ktoré sa rozhodnem. @Haji a to mám vybiť pomaly metličkou ručne,alebo elektrickým mixerom? Ja som zvykla nad parou mixérom :-) asi to bola chyba,nie? :-)
alex37
stará, ale dobrá klasika :-) a slaaaadkááá
ancicka
Veru,stará ,dobrá klasika.Ja tento rcp. mám ešte od mojej nebohej mamky a tam do cesta idú orechy.Cesto je chutnejšie a aj chuť sa zmení.Pozdravujem.
monty469
Velmi dobry zakusok. Casto ho piekla svokra, nesmel chybat pri oslavach . Cesto robievam s orechami a u nas ho volame sviatocny kolac
haji
@Cesminaz (20.11.2017 10:04)
Přehlédla jsem tvoji otázku, ale už jsem tady. Jsi mě odhalila - dělala jsem sníh nad párou vždy v ruce, metlou. Určo to půjde i mixerem, zprvu pomalejší otáčky. Také jsem teď prošla googl a názory na postup šlehání bílků nad parou - se různí. Každý má svůj zaběhaný postup a nebo ho hledá. haha No, našla jsem i postup, kdy se bílky šlehají s trochou cukru v robotu, svaří se cukr s vodou - cukrový rozvar - "na bublinku" /test/. A horký rozvar se pomalu leje do bílků šlehaných v robotu. Uf. Je to výzva. Mě už tak velké výzvy neberou jako dřív, kdy jsme byli velká rodina a po všem se zaprášilo ještě dřív než mohlo být dílo dokončeno.
havino
veru tak, oblíž prst, no len roky som ten prst po ňom nelízala, ale chuť si pamätám, už len spomienky na takéto sladkosti mi zostávajú, máš ho krásny naozaj
@ceszminka , neboj sa toho, vyšľahaj si klasicky bielka s cukrom a ked naberie objem, daj nad paru a ručným mixerom , alebo metličkou už len v ruke miešaj nadalej a prstom skúšaj teplotu, aby bol prehriatý, tu v mojom recepte som trochu pofotila, ak ti to pomôže

 varecha.pravda.sk/recepty/plnene-kokosove-pusinky-fotorec...
honestka
@Cesminaz …”Ta pena nad parou sa nechce podariť” …..... @Kukulienka71   a @Haji ti uz poradili.
Mozem troska nieco velmi jednoduche dodat ku vydarenemu a bohatemu “SNEHU NAD PAROU” co drzi tvar a nikdy nespadne! Takze sa ozaj nemas coho obavat.
V tomto pripade ani tak nezalezi na rovnakej teplote vajec a cukru, lebo ich budes zohrievat a MIESAT nad parou pokial sa ti jemny granulovany cukor nerozpusti - /nepouzivaj praskovy/.
Ako vidis vo videu / tak v 2.43 min./ zacnes masu mixovat bud rucne metlickami, alebo stojatym mixerom. POZOR, zmes je horuca tak zacni s pomalymi otackami a postupne zvysuj. Mixuj dovtedy, pokial je zmes LETNA, aby ti nepadla. /Asi tak 10 minut/.

Chcela si na pomoc VIDEO:




/ Video ti pomoze tak do 4.00 minuty. Aby ta nepoplietlo - ona v 3.40 min. pridava len SOL /.
Potom je uz video o dalsej technike tych naj - UZASNYCH kremov z rodiny Meringue ako:
“Swiss, French, Itallian, Mousseline Meringue Cream”, kde sa vsak uz pouziva ina technika kde namiesto takehoto nahrievania sa pouziva technika varenia SIRUPU / - kde je uz teplota velmi dolezita a s dalsim pridanim MASLA /. Akokolvek Najlepsie kremy, ktore sa daju upravovat dalej.

Na webke je vela podobnych videos, tak nakukni, toto som vybrala pre jeho zrozumitelnost a jednoduchost;
Bud si ista @Cesminaz , kedze si tu kucharkou na pohladanie, tentoraz sa ti sneh vydari bez komplikacie. Tato nahrievacia technika je uzasna. SNEH je nielenze chutove vyborny / ci uz na plnenie trubiciek s moznostou pridania citronu /, alebo jeho dalsieho pouzitia upravy povrchov inych kolacov - aj tych pred zapekanim v rure, ci flambovacou pistolou.
Na tunajsich “PIE - ovych” je nielenze dobre vyzerajuci, ale aj chutny a drzi svoju formu pri krajani. Nech sa ti nadalej dari - aj pri publikovani tvojich originalov! = Honestka
aja1616
Výborný zákusok, ja mám recept ešte zo základnej školy, keď sme mávali varenie. Do snehu šľahaného nad parou ide aj šťava z 1- 2 citrónov a do plnky zlatý klas miesto múky. Zákusok je potom sladko kyslej chuti. Ja som teda ten dosť kyslý sneh veľmi nemusela, ale všetci si to chvália. Ja dávam citrón len podľa svojej chuti - teda menej.
cesminaz
@Haji (21.11.2017 21:50)

Milá @Haji to video poznám,presne podla neho som raz penu vyskúšala.Aj sa podarila,ale nechutila ako tá nad parou :-) @Havino zlatá dakujem za radu aj tvoj link,ja sa určite ešte raz do toho pustím :-) Plánujem ho na druhý víkend,tak drž palce. @Honestka dakujem pekne aj tebe za rady :-) Ja sa určite na druhý víkend ozvem,ked vyskúšam tento recept :-) ..že ako som dopadla a že kolko vajec sa mi podarilo uvariť ;-))
siisa
Máš ho krásny ! Koláč poznám, je výborný, už som ho dávno nerobila.
danusas
Prosím ta,aký veľký plech si použila? Chcem ho skúsiť na sviatky :-)
lucibaba
výborný :) už som ho robila podľa tohto receptu viackrát, stále sa podaril a do druhého dňa už z neho nič neostalo :D
toll
? Plnka chutí za čistým maslom. Niekde v recepte bude chyba. Nikoho tento zákusok nedojal, skôr naopak.
Škoda....
haji
@toll (21.2.2022 07:15)
Chyba bude už někde ve výběru receptu, pane/paní Troll. Recept je v pořádku, stejně jako plno podobných, s máslovým krémem.