Oblíž prst

sonijamt - fotkasonijamt, 14. januára 2013
Oblíž prst
Foto: sonijamt

Tento názov sám o sebe hovorí, že po jeho ochutnaní si oblížete všetky prsty:-) Je naozaj vynikajúci, keď som ho prvýkrát robila, nevydržal Zobraziť celý popisTento názov sám o sebe hovorí, že po jeho ochutnaní si oblížete všetky prsty:-) Je naozaj vynikajúci, keď som ho prvýkrát robila, nevydržal na plechu ani 24 hodín :-)

Suroviny

5 ks
10 dkg
5 PL vlažná
16 dkg
2 čl
4 čl
5 ks na sneh
10 dkg do snehu
PLNKA:
3/4 l
2 bal (Dr. Oetker)
5 ks
1 ks
1 ks
20 dkg
SNEH:
5 ks
20 dkg
1/2 citróna
1 ks
podľa potreby
podľa potreby




Postup

  1. 1

    CESTO: Žĺtky (5) vymiešame s 10 dkg práškového cukru do penista a postupne a pomaly pridávame vlažnú vodu, hrubú múku zmiešanú s PDP, kakao ( neodporúčam dávať veľa kakaa, lebo cesto je potom ťažké ) a na záver primiešame zľahka sneh z 5-tich bielkov a 10 dkg práškového cukru. Dáme piecť na vymastený a múkou vysypaný plech. Po upečení ešte teplé cesto potrieme ríbezľovým lekvárom.

  2. 2

    PLNKA: Uvaríme si puding: 3/4 l mlieka + 2 Zlaté klasy + 5 žĺtkov a necháme ochladiť. 1 celé maslo + 1 vanilkový cukor + 20 dkg práškového cukru dôkladne vymiešame a spojíme s vychladnutým pudingom. Hotovú plnku natrieme na lekvár.

  3. 3

    SNEH: z 5 bielok + 20 dkg kryštálového cukru vyšľaháme sneh, preložíme nad paru a asi 4 min šľaháme, potom pridáme šťavu z pol citróna. Ochladený sneh navrstvíme na plnku a ozdobíme čokoládovou polevou Zloženie koláča: upečené cesto + lekvár + plnka + sneh + čokoláda Prikladám foto, na ktorom mám aj samotnú strúhanú čokoládu. Keď dávam polevu, kým ešte nestuhne, tak si koláčik nadrežem na úhľadné kocky alebo obdĺžniky a potom sa to už dobre krája

Diskusia k receptu

janealli
Ja som tento koláčik piekávala pre mnohými rokmi vždy na Vianoce a vždy sa mi podaril. Mala som ho uložený pod názvom "sviatočné rezy". Po mnohých rokoch som si naň spomenula a chcela som ho upiecť aj tieto Vianoce, ale sa mi nepodaril, zrejme som prešľahala sneh nad parou, alebo to bolo tým "koncom sveta", piekla som ho totiž 21.12.2012, sneh som nemala vôbec ľahučký, mala som z neho jednu ťažkú guľu, tak som len kúsky snehu povtláčala do plnky a akurát my s manželom sme si ho dávali ku kávičke v hojnom množstve, nikomu inému som ho ani neukázala. Ty ho máš nádherný!
soncya
s týmto zákuskom si vybavujem moje prvé stretnutie so svokrovcami. Svokra ho upiekla, keď ma môj manžel po prvýkrát predstavil rodičom.
Recept som od svokry zdedila a pekávala som ho potom aj v svojej domácnosti.
levandula
zakusok vyzera naozaj chutne, mohla by si prosim upresnit vahu masla,
kolko gramov?
medovnicek
tento mám veľmi rada a tebe sa vydaril tak, že už mám oslintanú celú obrazovku
jozka2
tento zakusok je naozaj veeeeelmi dobry ja som ho roky robila, bol najoblubenejsi mojich deti ked rastli,nedavala som polevu ale postruhanu cokoladu na vrch,dobry je aj tak, aj tak.
orchidea
ja tento výborný zákusok pekávam ale bez čokoládovej polevy...to si neviem predstaviť ako by som ju na sneh natrela a potom pokrájala...obdivujem ťa a možno sa raz odvážim a vyskúšam...:)
sonijamt
@levandula maslo dávam 250g
ďakujem všetkým za príjemné komentáre, niekomu sa zdá drahý, lebo ide tam 10 vajec, celé maslo, ale je naozaj výborný a niekedy polevu robievam aj tak, že si čokoládu rozpustím nad parou a zmiešam ju s trochou šľahačkovej smotany, vtedy sa vám bude určite dobre krájať :-)
bambuch
Krásne sa ti podaril a tá poleva...zaujimavé.Ukladaám do KK.
marijanna
super recept,uložene...:D jedno musim napisat,už pri mojej mame som nemala rada, ked hladala,že čo by upiekla a jej komentare: ten nie ten je drahy 10 vajec, tolko orechov...to mi fakt šlo na nervy...Ved sa jedna o zakusok,z ktoreho vyjde minimalne 16 porcii ak nie viac...nejde o obed pre jednu osobu...kolačiky su pre potešenie oka a chutovych buniek,nie aby sme sa najedli...Drahy nedrahy ja ho urobim, ved 10 vajec je len 1,7Eur a maslo 1,3 Eur to su 3 Eur ako krabička cigariet,ktore su "lacne" s ktorymi tešime samych seba a druhym škodime......asi tolko,nedalo mi to musela som to už napisat,lebo sa to napisat,lebo sa to vela krat opakuje...pa pa
janka1011
My ho voláme čierny murín a robievame ho už roky. Je to skutočne výborný, taký slávnostný zákusok. Počula som, že niekto dáva navrch namiesto snehu šľahačku a vraj je to ešte lepšie :)
cibik
tenko vynikajuci zakusom som pekavala pred rokmi. ale cesto som robila orechove je velmi chutny . asi ho coskoro znova urobim.
kukulienka71
mám podobný recept,minule som ho strašne dlho hľadala,lebo som naň dostala veľkú chuť,ja ho mám tiež pod názvom Sviatočné rezy

a je neskutočne dobrý!
megdesign
Ty vole! Tak totok som jedol naposledy, asi ked som mal 5 rokov. Mama robievala pravidelne a vzdy sme sa so segrou toho prezrali, az nas brucha boleli :))) Budem musiet dakedy manzelke povedat, nach spravi... :D
senci
mozem sa opytat, na aky velky plech je tato davka.mam novu el. ruru a ta ma dost velke plechy, nie ako boli tie klasicke plynove rury.Dakujem
sonijamt
@senci nachádzam sa mimo domova, preto neviem povedať presné rozmery plechu, ale je to klasický veľký plech. Viem že týmto ti neporadím ani nepomôžem, ale ak by ti stačil obrázok, nahliadni "jablkový koláč sypaný " alebo "jablkovo kakaový závin" tam ho mám sfotený
alena54
robievam poznam ale uz som ho robila aj z cesta na pernik ale bez skoricoveho cukru a je to rychlejsie ako slahat piskotu :D (a menej vajec sa minie)
senci
vynikajuci, ja som do plnky ešte vmiešala jednu kyslú smotanu, vanilkový cukor a 1 polievkovú lyžicu práškového cukru.
tak aj po stuhnuté v chladničke je plnka jemná
a do snehu v ceste som už cukor nedala a výsledok , úžasný chuťovo vyvážený koláčik
senci
Syn ho zbožňuje, ešte som ho pre nás vylepšila, že do plnky nakoniec z ľahka vmiešam 20% kyslú smotanu, do ktorej predtým ešte pridám 1 vanilkový cukor a 1 zarovnanú lyžicu práš. cukru. Do snehu v ceste už tých 100g cukru nepridávam, ale do cesta dávam toľko oleja, koľko vody.Je vynikajúci a tá plnka, je objemnejšia
a ,,nadýchaná”.
senci
Syn ho tak zbožňuje, že teraz na 11. narodeniny chce tortu oblíž prst, tak som zvedavá ako sa podarí, lebo korpus bude treba určite prerezať , a tak bude vysoký, vylepšila som si plnku, do ktorej primiešávam ešte kyslú smotanu s polievkovou lyžicou práš. cukru a vanil. cukrom, vtedy je ešte vláčnejší. A cukor čo je písaný do snehu v ceste už nedávam.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia