Nepoškvrnený hovädzí guľáš fotorecept

sracz - fotkasracz, 26. januára 2011
Nepoškvrnený hovädzí guľáš (fotorecept)
Foto: sracz

Každá líška svoj chvost chváli a ani ja nebudem iný. Viem, že väčšina z Vás ste majstrami varešky vo svojej kuchyni a máte svoj zaručený recept na ten najlepší guľáš pod Slnkom. Ja ľúbim ten najjednoduchší, panenský, nepoškvrnený, nepančovaný – bez kvapky vody. O cibuli, kráľovne kuchyne, ako aj o cesnaku, princovi, už vieme dosť, ale hlavná zmena bude v mäse. Tentoraz som použil hovädzie medzirebrové. Čo keď bude chutiť aj Vám!? Dajte vedieť!

6 (8?)
porcií
30´ minút
príprava
120÷180´ minút
tepelná úprava

Suroviny

200÷250 g
3 / 700 ks / g veľká
podľa potreby PL
1 ks,veľká hrubostenná zelená
2 ks,veľká prezretá
1 500 ÷ 1 700 g,medzirebrové čerstvé
4÷6 strúčikov
1,5÷2 PL,čerstvý strúhaný
1,5÷2 KL
1,5  PL
0,5 PL
1÷1,5 PL
podľa potreby PL
3 ÷ 4  ks
podľa potreby  podla vlastneho výberu, podľa vkusu

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    údenú slaninu – 200 ÷ 250 g - nakrájame na kocky, alebo plátky a vyškvaríme vo väčšom hrnci do zlatohneda.

    Nepoškvrnený hovädzí guľáš (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    na kuchyňskom strúhadle postrúhame tri väčšie cibule, ja som ich pre Vás odvážil a očistené mali hmotnosť 720 g.

    Nepoškvrnený hovädzí guľáš (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    vysypeme na škvarky, ak je málo tuku pridáme pár PL slnečnicového oleja, krátko porestujeme

    Nepoškvrnený hovädzí guľáš (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    a po premiešaní pridáme pokrájanú veľkú hrubostennú zelenú papriku

    Nepoškvrnený hovädzí guľáš (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    aj s jej jaderníkom.

    Nepoškvrnený hovädzí guľáš (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    zamiešame a pokračujeme v restovaní, pokiaľ

    Nepoškvrnený hovädzí guľáš (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    pokrájame čerstvé hovädzie medzirebrové mäso na väčšie kocky, alebo ako hovorí moje krajšie ja, nech je do čoho kusnúť.

    Nepoškvrnený hovädzí guľáš (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    pokrájané mäso pridáme k predorestovaný základ, zamiešame a dusíme na „pol plyne” = pri polovičnej teplote a

    Nepoškvrnený hovädzí guľáš (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    postupne pridávame na drobno pokrájané dve veľkém zrelé paradajky, ja som tentoraz nemal, tak som pridal 200 ml domácej Salsy (v prípade núdze a v zimných podmienkach zvlášť, môžeme čerstvú papriku a paradajky nahradiť 3 dcl toho najjednoduchšieho domáceho leča), 4÷6 strúčikov pretlačeného cenaku, 2 PL čerstvo strúhaného ďumbiera (zázvoru) a 3÷4 rapíky zeleru pokrájaného na „C – éčka” a

    Nepoškvrnený hovädzí guľáš (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    spolu s mletou sladkou i pálivou červenou paprikou, mletým čiernym korením a vegetou (podľa chuti prípadne soľou) po premiešaní dusíme, tentoraz už pri nízkej teplote, až sa mäso prikryje vlastnou šťavou a bez prilievania vody, či vývaru asi 120÷180´

    Nepoškvrnený hovädzí guľáš (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    a potom to vyzerá takto.

    Nepoškvrnený hovädzí guľáš (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Servírovanie: s knedľou na pare pre dvoch – recept nasleduje – alebo iba tak s chlebíkom, ale rozhodne s dobre vychladeným pivom, naše som nemal a tunajšiemu reklamu robiť nechcem a nebudem!

    Nepoškvrnený hovädzí guľáš (fotorecept) - obrázok 12

Diskusia k receptu

31 komentárov k receptu
@sracz vyzerá to výborne a isto aj chutí ! Práve včera som preberala tajomstvo hovädzieho guľášu, ktorý som onehdá na služobnej ceste jedla v rakúskych Alpách. Nepamätám si presné miesto a ani názov penzionu, kde som doposial jedla najlepšie pripravenú hovädzinu v mojom živote. Manželka majiteľa penzionu bola sesterská češka, ktorá nám bez problémov prezradila suroviny kde mala hlavnú rolu práve cibula a červená paprika a vraj nič viac :-) samozrejme, že som to vyskúšala no nedalo sa to vôbec porovnať :-( a včera som za dozvedela fígel ako sa k tomu dopracovať takže to skúsim po novom a jasné, že budem dokumentovať ak sa to vydarí tak to sem samozrejme šupnem :-)
Vyzera velmi dobre a urcite aj tak chuti. Hovadzi gulasik mam velmi rad, len robim ho trosku redsi, aby mi knedlik lahsie skocil do hrdla. Skusim pozhanat tu medzirebrovu hovadzinku a potom ideme na to. Ukladam do MKK
tak to je priam neuveriteľné...skutočne tá vlastná šťava vydrží bez podlievania dusenie 2-3 hodiny? Prekvapili ma aj dve "netradičné" príchute ďumbier a zeler. Vyzerá priam úžasne a určite tak aj chutí - musím to vyskúšať... :-)
niet nad vlastné skúsenosti :-))
posadím k počítaču toho môjho, lebo on varí guláše všetkého druhu, nech si naštuduje a navarí... pretože tvoj guláš vyzerá na foto úúúúžasne :-)
Ja viem,že to všetko pustí šťavu,ale nedal si skutočne, ani decko vody?Je to dlhá doba dusenia,že by sa to neodparilo...no dobre vyskúšam...
Pekne, dobre vyzerá, určite aj chutí, ale môjmu mužovi by som neulahodila, on potrebuje čo najviac šťavy, a to ma hnevá. Keby som mohla, robím len takýto, ale aj tak by som trochu podliala, lebo ináč by som musela stáť pri šporáku a miešať.Bez podlievania som dusené mäso ešte neskúšala, klobúk dole, že sa ti to podarilo.


Ten gulášik je originál Feriho,ja tiež nepodlievam lebo to by pokazilo pravú chuť,potom netreba kaziť múkou.Najradšej mám z nožiny a pokial je to možné robím na masti.Treba mať dobrý hrniec,ale nie tlakáč,to tiež zmení chuť.Poznám ani neviem koľko druhov gulášov a každý je výborný,ale najradšej s dobrým sedliackym chlebíkom alebo rascovou pletenkovou.Určite vyskúšam aj ten tvoj a verím,že bude ECHT!!!!
Recept ako na objednavku @feri. V sobotu mi pridu deti, zat a nas jediny vnuk. Bude nas iba 6 a chystam sa varit gulas. Len ako ja kupim medzirebrove hovadzie? Ako sa vola tu u nas? Nemam sajnu. Porcuju maso inak ako v Europe a nieco uz poznam, ale medzirebrove???
Pradiem, blahom, z Vašich komentárov a pripomienok, ale hlavne vďaka Vašim pochvalám! Vrodená skromnosť mi prikazuje, aby som Vás poprosil, nerobte to, ale keď mne Vaše chvály a uznania robia tááák dobre až fajn! Takže prosím, robre to aj naďalej - @honestka , @marianne69 , @2010 , @cica2 , @klaura , @enerrgizer , @michsamant , @bzuky , @janazjarku , @labuska , @sjuz , @marienka44 , @duschko , @dajanca , @evusik , @stanislavsestak , @edita20 , @babidka , @danculka , @evanaa a , @bozulka , @kuchticka . Podobne, ako som to bol napísal pri mojej knedli na pare, experimentujte, skúšajte a probujte podľa toho, čo Vás napadne, ale toto je môj recept a ja ho meniť nebudem! Tak chutí mne a hlavne tým, pre ktorých rád varím! @2010 – so strúhaním cibule je to podobné ako s chrenom = oboje strúhaj na dĺžku ramena od seba! @bzuky – ale ani mäso a šťava nie sú na zahodenie! @janazjarku - ahoj, ciao a sevas dievčatko, sem s tým fígľom; rád sa učím nové a hlavne dobré "fištróny". @marienka44 – aj ja dávam do guľášikov paradajkový pretlak, ale to iba vtedy, keď nemám čerstvú papriku a paradajky či domáce “simple” lečko! @duschko - to záleží len a len na Tebe a Tvojej chuti! A nemusí to byť iba medzirebrovina. Keď varím guľáš kotlíkový, alebo ako prílohu použijem maslové nočky, ryžu, či inšó, alebo ako polievku, samozrejme pridávam vodu, pivo alebo mäsový vývar (niekedy dokonca aj bujón v kockách, iba pozor – je dosť slaný!) @dajanca – áno bez akéhokoľvek podlievania. A skutočne vydrží! Ručím za všetko, čo som zverejnil vo svojom recepte, vlastnou hlavou! Kumšt a finta je v umnom zaobchádzaní s teplotou!!!!!!! Používam elektrický šporák. Slaninu škvarím na stupni č. 6, keď začne červenieť, znížim na č. 4. Keď pridám pokrájané mäso, vrátim na č. 6 a keď mäso začne púšťať vlastnú šťavu, opäť znížim na č. 4. Pridám koreniny, zamiešam, teplotu zvýšim až na 8 – čku, počkám, než začne masa vrieť, zamiešam, prikryjem priesvitnou pokrievkou, nastavým teplotu na stupeň č. 2 !!! (ako keď varím hovädziu či kosťovú polievku) a až do uvarenia sa iba sem tam pozriem na svoje dielo so sporadickým premiešaním! Ďumbier (skoro do každého mäsa i do domácich údených klobás – naučil ma to pred ¼ storočím môj kamarát zo Zemplína Janko Belej) a zeler používam veľmi často! Sú výživné, ľahko stráviteľné a napomáhajú tráveniu. @evusik – poprosím toho Tvojho o nejakých pár receptíkov na guláše všetkého druhu aj tu na Varechu. @edita20 – chyba bude v mäse, tak ako Ti radí @evanaa - “butcher” Ťa riadne “ošmekol a odžubal”. Ja kupujem mäso iba svetlej jasnej červenej farby. Ak mám podozrenie, používam dve “finty” - a) asi 1 kg naporcovaného mäsa zmiešam so 4÷5 PL plnotučnej liptovskej horčice a uložím, aspoň cez noc, v “zafóliovanej” mise do chladničky (pác alebo marináda sa hodia taktiež, ale vtedy mäsko naberá arómy 3÷5 dní), - b) v priebehu dusenia pridám ML÷ČL sódybiky (jedlej sódy bicarbóny). @danculka – četné pionierske ani kvapku či slzu! @evanaa – tak, ako som napísal na @duschko koment a naviac, prečo by si raz nemohla navariť iba pre seba samu! Podlievať ani stáť pri šporáku naozaj nemusíš! Vyskúšaj a potom napíš! @bozulka – nožinu = lábszár, môčing, klížku, … používam aj ja! A často! Najradšej ju mám varenú s chrenovou, vozgre, sople a iné šťavy ťahajúcou a sínusy prečisťujúcou, omáčkou; aj v guľášoch sólo, alebo v kombinácii s bravčovým plieckom; ale to je už iný spôsob a iná chuť! Och a fajny “burkovčak” domáceho barčianského, gazdovského alebo garbiarského chlebíka? Nad tieto niet! A zvlášť tu za morom, napriek tomu, že si dokážem aj sám namiesiť a upiecť niekoľko druhov chleba i pečiva aj sám. @kuchticka – pozdravujem Tvoju návštevu aj ja! Navar jej dobre, chutne, šmačne, mňamkovsky, po našom, po slovensky! Som presvedčený, že “neobanujú” a nebudú ľutovať! Ako Ty kúpiš medzirebrové hovädzie? Jednoducho! Pýtaj si “Boneles Beef Ribs” a máš to, po čom Ti duša piští. Všetkým Vám ešte krát ďakujem, prajem veľa zdaru pri varení a dobrú chuť! Dozdziveňa!!!
@ferinko , dakujem za odpoved. Uz som dnes pri nakupe v COSTCO objavila to mezirebrove a kupila. A gulas tentoraz varim "tvoj", teda recept. Inak varivam klasicky starocesky gulas. Na a ak budes mat zasa zaujimavy recept sem s nim a posielam pozdrav do Des Moines? - Iowa.
ďakujem za obsiahlu a vyčerpávajúcu odpoveď... :-) dal si si skutočne záležať. No a to tajomstvo je teda v teplote pri varení, varím na plyne tak musím skúšať...keď natrénujem dám vedieť :-)). Ešte raz vďaka.
Tak takúto dlhú a ozaj vyčerpávajúcu odpoveď adresovanú každému jednotlivo som tu ešte nezažila, vďaka ti, pane Sraczi za unúvanie a rady.
Neviem,kde som bola,keď si pridával ten recept?Lebo guláš mám véééééľmi rada a tento by som zjedla aj po dnešnom obede a to bol dosť sýty,lebo prekladaná kapusta= koložvárska.Ale narobil si mi veľké chute na takú fajnotku a možná bude budúci týždeň.Len ešte raz prečítam postup,lebo chcem presne taký :-)))
aha ho, dalis vychodniar :) ten gulas vyzera antasticky- vyskusam to, len na flamsky sposob s tunajsou specialitou; a kedze moj Flam sa uz s knedlikom skamaratil a maju sa radi, vyskusam mu tunajsiu specialitu ponuknut s nim :°

Pridaj komentár k receptu: