Foto: sracz
Každá líška svoj chvost chváli a ani ja nebudem iný. Viem, že väčšina z Vás ste majstrami varešky vo svojej kuchyni a máte svoj Zobraziť celý popisKaždá líška svoj chvost chváli a ani ja nebudem iný. Viem, že väčšina z Vás ste majstrami varešky vo svojej kuchyni a máte svoj zaručený recept na ten najlepší guľáš pod Slnkom. Ja ľúbim ten najjednoduchší, panenský, nepoškvrnený, nepančovaný – bez kvapky vody. O cibuli, kráľovne kuchyne, ako aj o cesnaku, princovi, už vieme dosť, ale hlavná zmena bude v mäse. Tentoraz som použil hovädzie medzirebrové. Čo keď bude chutiť aj Vám!? Dajte vedieť!
porcií
príprava
tepelná úprava
Suroviny
200÷250 g |
|
3 / 700 ks / g veľká |
|
podľa potreby PL |
|
1 ks,veľká hrubostenná zelená |
|
2 ks,veľká prezretá |
|
1 500 ÷ 1 700 g,medzirebrové čerstvé |
|
4÷6 strúčikov |
|
1,5÷2 PL,čerstvý strúhaný |
|
1,5÷2 KL |
|
1,5 PL |
|
0,5 PL |
|
1÷1,5 PL |
|
podľa potreby PL |
|
3 ÷ 4 ks |
|
podľa potreby podla vlastneho výberu, podľa vkusu |
|
Postup
-
1
údenú slaninu – 200 ÷ 250 g - nakrájame na kocky, alebo plátky a vyškvaríme vo väčšom hrnci do zlatohneda.
-
2
na kuchyňskom strúhadle postrúhame tri väčšie cibule, ja som ich pre Vás odvážil a očistené mali hmotnosť 720 g.
-
3
vysypeme na škvarky, ak je málo tuku pridáme pár PL slnečnicového oleja, krátko porestujeme
-
4
a po premiešaní pridáme pokrájanú veľkú hrubostennú zelenú papriku
-
5
aj s jej jaderníkom.
-
6
zamiešame a pokračujeme v restovaní, pokiaľ
-
7
pokrájame čerstvé hovädzie medzirebrové mäso na väčšie kocky, alebo ako hovorí moje krajšie ja, nech je do čoho kusnúť.
-
8
pokrájané mäso pridáme k predorestovaný základ, zamiešame a dusíme na „pol plyne” = pri polovičnej teplote a
-
9
postupne pridávame na drobno pokrájané dve veľkém zrelé paradajky, ja som tentoraz nemal, tak som pridal 200 ml domácej Salsy (v prípade núdze a v zimných podmienkach zvlášť, môžeme čerstvú papriku a paradajky nahradiť 3 dcl toho najjednoduchšieho domáceho leča), 4÷6 strúčikov pretlačeného cenaku, 2 PL čerstvo strúhaného ďumbiera (zázvoru) a 3÷4 rapíky zeleru pokrájaného na „C – éčka” a
-
10
spolu s mletou sladkou i pálivou červenou paprikou, mletým čiernym korením a vegetou (podľa chuti prípadne soľou) po premiešaní dusíme, tentoraz už pri nízkej teplote, až sa mäso prikryje vlastnou šťavou a bez prilievania vody, či vývaru asi 120÷180´
-
11
a potom to vyzerá takto.
-
12
Servírovanie: s knedľou na pare pre dvoch – recept nasleduje – alebo iba tak s chlebíkom, ale rozhodne s dobre vychladeným pivom, naše som nemal a tunajšiemu reklamu robiť nechcem a nebudem!
Inac super recept
niet nad vlastné skúsenosti :-))