Nepoškvrnený hovädzí guľáš fotorecept

sracz - fotkasracz, 26. januára 2011
Nepoškvrnený hovädzí guľáš (fotorecept)
Foto: sracz

Každá líška svoj chvost chváli a ani ja nebudem iný. Viem, že väčšina z Vás ste majstrami varešky vo svojej kuchyni a máte svoj zaručený recept na ten najlepší guľáš pod Slnkom. Ja ľúbim ten najjednoduchší, panenský, nepoškvrnený, nepančovaný – bez kvapky vody. O cibuli, kráľovne kuchyne, ako aj o cesnaku, princovi, už vieme dosť, ale hlavná zmena bude v mäse. Tentoraz som použil hovädzie medzirebrové. Čo keď bude chutiť aj Vám!? Dajte vedieť!

6 (8?)
porcií
30´ minút
príprava
120÷180´ minút
tepelná úprava

Suroviny

200÷250 g
3 / 700 ks / g veľká
podľa potreby PL
1 ks,veľká hrubostenná zelená
2 ks,veľká prezretá
1 500 ÷ 1 700 g,medzirebrové čerstvé
4÷6 strúčikov
1,5÷2 PL,čerstvý strúhaný
1,5÷2 KL
1,5  PL
0,5 PL
1÷1,5 PL
podľa potreby PL
3 ÷ 4  ks
podľa potreby  podla vlastneho výberu, podľa vkusu

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    údenú slaninu – 200 ÷ 250 g - nakrájame na kocky, alebo plátky a vyškvaríme vo väčšom hrnci do zlatohneda.

    Nepoškvrnený hovädzí guľáš (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    na kuchyňskom strúhadle postrúhame tri väčšie cibule, ja som ich pre Vás odvážil a očistené mali hmotnosť 720 g.

    Nepoškvrnený hovädzí guľáš (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    vysypeme na škvarky, ak je málo tuku pridáme pár PL slnečnicového oleja, krátko porestujeme

    Nepoškvrnený hovädzí guľáš (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    a po premiešaní pridáme pokrájanú veľkú hrubostennú zelenú papriku

    Nepoškvrnený hovädzí guľáš (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    aj s jej jaderníkom.

    Nepoškvrnený hovädzí guľáš (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    zamiešame a pokračujeme v restovaní, pokiaľ

    Nepoškvrnený hovädzí guľáš (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    pokrájame čerstvé hovädzie medzirebrové mäso na väčšie kocky, alebo ako hovorí moje krajšie ja, nech je do čoho kusnúť.

    Nepoškvrnený hovädzí guľáš (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    pokrájané mäso pridáme k predorestovaný základ, zamiešame a dusíme na „pol plyne” = pri polovičnej teplote a

    Nepoškvrnený hovädzí guľáš (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    postupne pridávame na drobno pokrájané dve veľkém zrelé paradajky, ja som tentoraz nemal, tak som pridal 200 ml domácej Salsy (v prípade núdze a v zimných podmienkach zvlášť, môžeme čerstvú papriku a paradajky nahradiť 3 dcl toho najjednoduchšieho domáceho leča), 4÷6 strúčikov pretlačeného cenaku, 2 PL čerstvo strúhaného ďumbiera (zázvoru) a 3÷4 rapíky zeleru pokrájaného na „C – éčka” a

    Nepoškvrnený hovädzí guľáš (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    spolu s mletou sladkou i pálivou červenou paprikou, mletým čiernym korením a vegetou (podľa chuti prípadne soľou) po premiešaní dusíme, tentoraz už pri nízkej teplote, až sa mäso prikryje vlastnou šťavou a bez prilievania vody, či vývaru asi 120÷180´

    Nepoškvrnený hovädzí guľáš (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    a potom to vyzerá takto.

    Nepoškvrnený hovädzí guľáš (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Servírovanie: s knedľou na pare pre dvoch – recept nasleduje – alebo iba tak s chlebíkom, ale rozhodne s dobre vychladeným pivom, naše som nemal a tunajšiemu reklamu robiť nechcem a nebudem!

    Nepoškvrnený hovädzí guľáš (fotorecept) - obrázok 12

Diskusia k receptu


Najsrdiečkovanejšie komentáre Ukáž celú diskusiu
heya Ferry, veru dobry a to masko je jednicka ako kuchar sam!
Tam chyba jedna fotka v postupe ... ako si struhal tu cibulu, treba potapacske okuliare?
Inac super recept