Nepoškvrnený hovädzí guľáš (fotorecept)

Autor receptu: sracz

Každá líška svoj chvost chváli a ani ja nebudem iný. Viem, že väčšina z Vás ste majstrami varešky vo svojej kuchyni a máte svoj zaručený recept na ten najlepší guľáš pod Slnkom. Ja ľúbim ten najjednoduchší, panenský, nepoškvrnený, nepančovaný – bez kvapky vody. O cibuli, kráľovne kuchyne, ako aj o cesnaku, princovi, už vieme dosť, ale hlavná zmena bude v mäse. Tentoraz som použil hovädzie medzirebrové. Čo keď bude chutiť aj Vám!? Dajte vedieť!

6 (8?)
porcií
30´ minút
príprava
120÷180´ minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. údenú slaninu – 200 ÷ 250 g - nakrájame na kocky, alebo plátky a vyškvaríme vo väčšom hrnci do zlatohneda.
  2. na kuchyňskom strúhadle postrúhame tri väčšie cibule, ja som ich pre Vás odvážil a očistené mali hmotnosť 720 g.
  3. vysypeme na škvarky, ak je málo tuku pridáme pár PL slnečnicového oleja, krátko porestujeme
  4. a po premiešaní pridáme pokrájanú veľkú hrubostennú zelenú papriku
  5. aj s jej jaderníkom.
  6. zamiešame a pokračujeme v restovaní, pokiaľ
  7. pokrájame čerstvé hovädzie medzirebrové mäso na väčšie kocky, alebo ako hovorí moje krajšie ja, nech je do čoho kusnúť.
  8. pokrájané mäso pridáme k predorestovaný základ, zamiešame a dusíme na „pol plyne” = pri polovičnej teplote a
  9. postupne pridávame na drobno pokrájané dve veľkém zrelé paradajky, ja som tentoraz nemal, tak som pridal 200 ml domácej Salsy (v prípade núdze a v zimných podmienkach zvlášť, môžeme čerstvú papriku a paradajky nahradiť 3 dcl toho najjednoduchšieho domáceho leča), 4÷6 strúčikov pretlačeného cenaku, 2 PL čerstvo strúhaného ďumbiera (zázvoru) a 3÷4 rapíky zeleru pokrájaného na „C – éčka” a
  10. spolu s mletou sladkou i pálivou červenou paprikou, mletým čiernym korením a vegetou (podľa chuti prípadne soľou) po premiešaní dusíme, tentoraz už pri nízkej teplote, až sa mäso prikryje vlastnou šťavou a bez prilievania vody, či vývaru asi 120÷180´
  11. a potom to vyzerá takto.
  12. Servírovanie: s knedľou na pare pre dvoch – recept nasleduje – alebo iba tak s chlebíkom, ale rozhodne s dobre vychladeným pivom, naše som nemal a tunajšiemu reklamu robiť nechcem a nebudem!