Nepoškvrnený hovädzí guľáš (fotorecept)
Autor receptu: sracz
Každá líška svoj chvost chváli a ani ja nebudem iný. Viem, že väčšina z Vás ste majstrami varešky vo svojej kuchyni a máte svoj zaručený recept na ten najlepší guľáš pod Slnkom. Ja ľúbim ten najjednoduchší, panenský, nepoškvrnený, nepančovaný – bez kvapky vody. O cibuli, kráľovne kuchyne, ako aj o cesnaku, princovi, už vieme dosť, ale hlavná zmena bude v mäse. Tentoraz som použil hovädzie medzirebrové. Čo keď bude chutiť aj Vám!? Dajte vedieť!
6 (8?) porcií |
30´ minút príprava |
120÷180´ minút tepelná úprava |
Suroviny
- 200÷250 g slanina údená
- 3 / 700 ks / g veľká cibuľa
- podľa potreby PL olej slnečnicový
- 1 ks,veľká hrubostenná zelená paprika
- 2 ks,veľká prezretá paradajka
- 1 500 ÷ 1 700 g,medzirebrové čerstvé hovädzie mäso
- 4÷6 strúčikov cesnak
- 1,5÷2 PL,čerstvý strúhaný zázvor
- 1,5÷2 KL korenie čierne mleté
- 1,5 PL paprika červená mletá sladká
- 0,5 PL paprika červená mletá štipľavá
- 1÷1,5 PL vegeta
- podľa potreby PL soľ
- 3 ÷ 4 ks zeler stonkový
- podľa potreby podla vlastneho výberu, podľa vkusu ozdoby
Postup
- údenú slaninu – 200 ÷ 250 g - nakrájame na kocky, alebo plátky a vyškvaríme vo väčšom hrnci do zlatohneda.
- na kuchyňskom strúhadle postrúhame tri väčšie cibule, ja som ich pre Vás odvážil a očistené mali hmotnosť 720 g.
- vysypeme na škvarky, ak je málo tuku pridáme pár PL slnečnicového oleja, krátko porestujeme
- a po premiešaní pridáme pokrájanú veľkú hrubostennú zelenú papriku
- aj s jej jaderníkom.
- zamiešame a pokračujeme v restovaní, pokiaľ
- pokrájame čerstvé hovädzie medzirebrové mäso na väčšie kocky, alebo ako hovorí moje krajšie ja, nech je do čoho kusnúť.
- pokrájané mäso pridáme k predorestovaný základ, zamiešame a dusíme na „pol plyne” = pri polovičnej teplote a
- postupne pridávame na drobno pokrájané dve veľkém zrelé paradajky, ja som tentoraz nemal, tak som pridal 200 ml domácej Salsy (v prípade núdze a v zimných podmienkach zvlášť, môžeme čerstvú papriku a paradajky nahradiť 3 dcl toho najjednoduchšieho domáceho leča), 4÷6 strúčikov pretlačeného cenaku, 2 PL čerstvo strúhaného ďumbiera (zázvoru) a 3÷4 rapíky zeleru pokrájaného na „C – éčka” a
- spolu s mletou sladkou i pálivou červenou paprikou, mletým čiernym korením a vegetou (podľa chuti prípadne soľou) po premiešaní dusíme, tentoraz už pri nízkej teplote, až sa mäso prikryje vlastnou šťavou a bez prilievania vody, či vývaru asi 120÷180´
- a potom to vyzerá takto.
- Servírovanie: s knedľou na pare pre dvoch – recept nasleduje – alebo iba tak s chlebíkom, ale rozhodne s dobre vychladeným pivom, naše som nemal a tunajšiemu reklamu robiť nechcem a nebudem!