Maková torta
Maková torta

Nemecká makovo-tvarohová torta

aleana - fotkaaleana, 11. februára 2018
Nemecká makovo-tvarohová torta
Foto: aleana

Tento koláč ma zaujal fotkou aj popisom, pretože mám veľmi rada makové aj tvarohové koláče. A jedného dňa, keď sa u mňa tieto suroviny Zobraziť celý popisTento koláč ma zaujal fotkou aj popisom, pretože mám veľmi rada makové aj tvarohové koláče. A jedného dňa, keď sa u mňa tieto suroviny stretli, som si povedala: prečo ho neupiecť? Poďme na to :-)

12
porcií
30-40 minút
na 170 °C

Suroviny

Cesto:
300 g
150 g
100 g
1 PL
1/2 ČL
1 PL
Náplň:
750 ml
130 g
100 g
250 g
1 ks
150 g
150 g
2 PL




Postup

  1. 1

    Zmäknuté maslo ušľaháme s cukrom, pridáme citrónovú šťavu a potom múku zmiešanú s PDP. Cesto rozdelíme na 2 diely v pomere 2 : 1. Menšiu časť dáme do mrazničky, väčšiu natlačíme do tortovej formy tak, aby vznikli aj okraje 4 - 5 cm vysoké. Formu dáme do chladu, kým urobíme náplň.

  2. 2

    Mlieko, maslo a cukor dáme variť. Až sa maslo rozpustí, pridáme mak zmiešaný s krupicou a za stáleho miešania uvaríme hustú kašu. Necháme ju vychladnúť. Tvaroh rozmixujeme s vajíčkom a vmiešame ho k vychladnutej makovej kaši a dochutíme rumom. Túto náplň rozotrieme na korpus vo forme. Z mrazničky vyberieme zvyšné cesto a postrúhame ho na vrch náplne. Formu vložíme do rúry vyhriatej na 170 °C. Pečieme 30 - 40 minút, kým povrch koláča nie je zlatohnedý. (Každý si pozná svoju rúru :-) Necháme úplne vychladnúť, až potom uvoľníme z formy a nakrájame.

Diskusia k receptu

rulik
niekoľkonásobnou úpravou jedného tvarohového koláčika som sa už dopracoval k niečomu podobnému, mal som problém, že tvarohová náplň mi vždy klesla na spodok a bolo to trochu hutné, ale už som na dobrej ceste, v poslednom som mak nahradil orechami, ale nabudúce vyskúšam ten Tvoj.
haji
Pěkný recept, líbí se mi kombinace tvarohu s mákem - jsi šikulka! Prosím, můžeš napsat průměr formy, děkuji.
aleana
Ospravedlňujem sa všetkým, zabudla som dopísať tento rozmer :-( doplním ho zajtra, dnes som celý deň v práci až do zajtra obeda.
1x haji
motyka
Mne sa páči tiež. Kombinácia maku a tvarohu je výborná. Dá sa aj dopĺňať ovocím, podľa chuti. Ale prečo nemecká ?
aleana
Tak dopĺňam rozmer formy - 23 cm. Na pôvodnej stránke ju piekli vo forme 25 cm, ale mali ju nižšiu. A prečo nemecká? Jedna babenka v diskusii na tej stránke píše, že jej svokra, ktorá je z Bavorska, pečie takú istú, alebo podobnú. Asi je typická pre tento región.
1x haji
aleana
@Monty469 to teda je... konečne maková plnka, ktorá nie je suchá :-D a rozmýšľam, že urobím takú aj s orechami.
1x haji
katka78
Poznám z Nemecka tento koláč, je chutný. Myslím, že by tvoj recept ocenila hlavne moja sestra, ktorá miluje mak aj tvaroh, pošlem jej ho. Ďakujem!
1x aleana
aleana
@Katka78 (18.2.2018 11:49)

veľmi si ma potešila svojím komentárom :-) až by ste piekli, dajte spätnú väzbu, či chutilo :-)