Nedeľné pečené kura s výbornou plnkou
Medové motúzy, 18. septembra 2022
Foto: Martin Štrbka
Plnené pečené kura krásne rozvonia váš dom. V plnke určite nevynechajte muškátový oriešok, pretože dodáva tomuto slávnostnému nedeľnému jedlu výnimočnú chuť.
porcie
príprava
na 200 °C
Suroviny
1 ks (chladené bez drobkov) |
|
1 ČL |
|
1 ČL |
|
100 g |
|
50 g |
|
Na plnku: | |
100 g |
|
1 zväzok (čerstvá) |
|
3 ks |
|
100 g |
|
2 PL |
|
50 g |
|
1/2 ČL |
|
1/2 ČL |
|
štipka |
|
Postup
-
1
Najprv pripravíme plnku. Na lyžičke masla orestujeme očistenú, nadrobno nakrájanú kuraciu pečeň, pridáme nasekanú petržlenovú vňať a premiešame. Žemle natrháme na kusy a polejeme smotanou. Vajíčka oddelíme na žĺtky a bielky. Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh. V mise vymiešame žĺtky so soľou, korením a zvyšným maslom, pridáme strúhaný muškátový oriešok, vychladnutú udusenú pečeň, namočené žemle a nakoniec aj sneh z bielkov. Premiešame.
- 2
Umyté a osušené kura bez drobkov naplníme plnkou, trochu plnky môžeme vsunúť aj pod kožu. Otvor zašijeme kuchynským povrázkom.
- 3
Kura položíme do pekáča prsami nahor. Zvrchu ho potrieme maslom, posypeme soľou, rascou a nakrájanou slaninou. Podlejeme šálkou teplej vody.
- 4
Pekáč zakryjeme a vložíme do rúry vyhriatej na 200 °C, pečieme prikryté 45 minút a odokryté ešte asi 45 minút. Počas pečenia kura obraciame a podlievame výpekom.
Tiež pečené kura:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu