Pečené kura
Nedeľné pečené kura s výbornou plnkou
Autor receptu: redakcia
Plnené pečené kura krásne rozvonia váš dom. V plnke určite nevynechajte muškátový oriešok, pretože dodáva tomuto slávnostnému nedeľnému jedlu výnimočnú chuť.
4 porcie |
30 minút príprava |
90 minút na 200 °C |
Postup
- Najprv pripravíme plnku. Na lyžičke masla orestujeme očistenú, nadrobno nakrájanú kuraciu pečeň, pridáme nasekanú petržlenovú vňať a premiešame. Žemle natrháme na kusy a polejeme smotanou. Vajíčka oddelíme na žĺtky a bielky. Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh. V mise vymiešame žĺtky so soľou, korením a zvyšným maslom, pridáme strúhaný muškátový oriešok, vychladnutú udusenú pečeň, namočené žemle a nakoniec aj sneh z bielkov. Premiešame.
- Umyté a osušené kura bez drobkov naplníme plnkou, trochu plnky môžeme vsunúť aj pod kožu. Otvor zašijeme kuchynským povrázkom.
- Kura položíme do pekáča prsami nahor. Zvrchu ho potrieme maslom, posypeme soľou, rascou a nakrájanou slaninou. Podlejeme šálkou teplej vody.
- Pekáč zakryjeme a vložíme do rúry vyhriatej na 200 °C, pečieme prikryté 45 minút a odokryté ešte asi 45 minút. Počas pečenia kura obraciame a podlievame výpekom.