Pečené kura

Nedeľné pečené kura s výbornou plnkou

Autor receptu: redakcia

Plnené pečené kura krásne rozvonia váš dom. V plnke určite nevynechajte muškátový oriešok, pretože dodáva tomuto slávnostnému nedeľnému jedlu výnimočnú chuť.

4
porcie
30 minút
príprava
90 minút
na 200 °C

Suroviny

Postup

  1. Najprv pripravíme plnku. Na lyžičke masla orestujeme očistenú, nadrobno nakrájanú kuraciu pečeň, pridáme nasekanú petržlenovú vňať a premiešame. Žemle natrháme na kusy a polejeme smotanou. Vajíčka oddelíme na žĺtky a bielky. Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh. V mise vymiešame žĺtky so soľou, korením a zvyšným maslom, pridáme strúhaný muškátový oriešok, vychladnutú udusenú pečeň, namočené žemle a nakoniec aj sneh z bielkov. Premiešame.
  2. Umyté a osušené kura bez drobkov naplníme plnkou, trochu plnky môžeme vsunúť aj pod kožu. Otvor zašijeme kuchynským povrázkom.
  3. Kura položíme do pekáča prsami nahor. Zvrchu ho potrieme maslom, posypeme soľou, rascou a nakrájanou slaninou. Podlejeme šálkou teplej vody.
  4. Pekáč zakryjeme a vložíme do rúry vyhriatej na 200 °C, pečieme prikryté 45 minút a odokryté ešte asi 45 minút. Počas pečenia kura obraciame a podlievame výpekom.