Narodeninová tortička

naty - fotkanaty, 17. mája 2013
Narodeninová tortička
Foto: naty

Túto tortu som robila pre otca k narodeninám. Bola to moja prvá poťahovaná torta, myslím že sa mi celkom vydarila :)

Suroviny

Korpus:
6 ks
1 ks
6 PL
50 ml
6 PL
5 PL
1 ks
Plnka čokoládová:
400 ml
60 g
100 g
200 g
Pod poťahovku:
60 g
40 g




Postup

  1. 1

    Korpus som robila podľa @Mesiar50 , prvý ale asi aj posledný krát. Chutil dobre aj dobre vizeral ale bol taký mäkký, penový, nízky a ten v strede torty sa stlačil :D Vymixujeme CELE vajíčka s cukrom do biela, pridáme ostatné suroviny. Rúru predhrejeme na 100 stupňov a hned po vložení korpusu do rúry zvýšime teplotu na 180 a pečieme cca 30-35 minút. Piekla som vo forme 23 cm a korpus mal na výšku iba 4 cm.

  2. 2

    Tak kedže som bola nespokojná s nízkym korpusom, tak som "pripiekla" další a to následovne, tieto suroviny som nepísala, tak tu sú: 1 žltko vymiešame s 10 dkg práškového cukru, dalej 1 dcl oleja, 1,5 dcl mlieka, 20 dkg polohrubej múky a 1 prášok do pečiva. Pečieme na 180 st. cca 20-25 minút. Tento korpusík je nízky, ako jedno poschodie.

  3. 3

    Plnka: uvedené suroviny dáme za stáleho miešania rozpustiť nad paru, po vychladnutí dáme do chladničky. Na druhý deň (alebo aj na tretí) už iba vyšľaháme (2-3 minútky) a plníme pripravené korpusy.

    Narodeninová tortička - obrázok 3
  4. 4

    Ja som tortu poťahovala hmotou K2 a som nadmieru spokojná-nelepila sa, netrhala, nelámala a veľmi nám chutila. Pod túto poťahovku som natrela daľší krém-nie ten šľahačkový pretože by sa hmota topila tak som vymixovala 60 g masla a 40 g nutely. Týmto som natenko potrela tortu, dala trošku stuhnúť a potiahla hmotou. Už iba ozdobíme podľa seba a odovzdáme oslávencovi :)

    Narodeninová tortička - obrázok 4
  5. 5

    A tu môžete vidieť to splasnuté stredné poschodie :D to na spodu je ten môj "pripečený" korpus

    Narodeninová tortička - obrázok 5

Diskusia k receptu

martamm
Naty, ja používam pri korpusoch postup, ktorý praktizovala vynikajúca cukrárka, ktorá kedysi piekla na svadby v našej dedine, žiaľ je to už veľmi dávno, čo piekla k mojej, ale ten postup som si akosi zafixovala a osvedčil sa mi. Robím tak, že si vyšľahám najskôr bielky do tuhej peny, postupne primiešam žĺtky, cukor a ostatné ingrediencie. Stačí mi jedna misa na prípravu, odporúčam vyskúšať :)
martamm
A ešte som zabudla pochváliť Tvoju tortičku, veľmi pekná, blahoželám k vydarenému dizajnu, otecko sa určite potešil :)
naty
@sonulienka dakujem pekne :)
@martamm dakujem za postup, určite vyskúšam lebo o mesiac idem piecť dalšiu tortu, tak dúfam že ten sa už vydarí :) a dakujem za pochvalu ;)
tatranka
Naozaj sa ti vydarila.Otecko mal iste radosť.Ja mu želám veľa pevného zdravia.
marienka44
@Naty , velmi pekna torta. Kde chodis na napady vrchnej potahovej hmoty? To si urcite musis najprv nakreslit na papier schemu a podla nej pracovat. Ja som este nepiekla tortu s potahovou hmotou.
Ja tiez robim tak pisk. cesto ako @Martamm , vola sa to opacny postup. Spini sa len jedna nadoba. Ukladam do KK a gratulujem oslavencovi. :-)
mataliptak
krásna tortička ...a tá plnka sa mi vlemi páči tak ju hned hádžem do KK .. si šikulka ...:-)
naty
dakujem všetkým, aj za otca.
@marienka44 áno najskôr som si to nakreslila na papier, vystrihla, priložila na tortu a postriekala som jedlou farbou tú jednu časť :)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia