Najľahší guláš

ucitel - bez fotkyucitel, 25. mája 2017

Uvariť chutný guláš nie je až taká veda. Toto je najjednoduchší spôsob prípravy gulášovej polievky. Zvládne ho aj úplný začiatočník. Navyše je nie Zobraziť celý popisUvariť chutný guláš nie je až taká veda. Toto je najjednoduchší spôsob prípravy gulášovej polievky. Zvládne ho aj úplný začiatočník. Navyše je nie len chutný, ale aj zdravší, keďže sa varí bez prídavku tuku a iba z chudého mäsa.

6-10
porcií
130-250 minút
príprava
100-220 minút
tepelná úprava

Suroviny

1 kg
2 stredne veľké ks
1
1
1 stredne veľký ks
1 stredne veľký ks
1 veľký
2 strúčiky
1 polievková lyžica
2 polievkové lyžice
1 kávová lyžička
0,5 kávovej lyžice
0,5 kávovej lyžice
 (silný)




Postup

  1. 1

    Mäso nakrájame na kocky a ostatné suroviny (vrátane zemiakov na rozvarenie) nakrájame na drobné kocôčky alebo tenučké plátky.

  2. 2

    Všetky suroviny (aj koreniny), okrem majoránu (pridáva sa na záver) naraz vhodíme do kotla ! a na ohni miešame, až kým nepustia šťavu.

  3. 3

    Potom zalejeme vývarom, tak aby bolo všetko zarovno ponorené a dusíme. Vývar priebežne dolievame, polievku občas pomiešame.

  4. 4

    Keď je mäso takmer hotové (2 a viac hodín, podľa druhu mäsa), dolejeme vývar alebo vodu, tak aby mal guláš žiadanú hustotu a dovaríme do mäkka.

  5. 5

    Na záver pridáme majorán, prípadne na kocky nakrájané zemiaky, ktoré ešte uvaríme (chuť ale nezlepšia, skôr naopak), dosolíme, dovaríme, hotovo.

  6. 6

    Kto chce, môže si podľa chuti pridať niektoré ďalšie ingrediencie (čili, cesnak, huby, údeninu ...). Dobré je časť cesnaku pridať až na záver, varením stráca vôňu a silu. Bravčové mäso nie je na tento typ receptu vhodné, rýchlo sa rozvára. Nepoužívajte žiadne gulášové koreniny, podravky, vegety, pasty a podobne. Dobrú chuť.

Diskusia k receptu

používateľ nemá avatar
asu
asu
Nerád vyvolávam zbytočné hádky, tak že si odpustím iróniu, ktorá sa mi tlačí na jazyk. Chcem sa len autora opýtať, či varil guľáš, alebo guľášovú polievku ? Nie je to hranie sa so slovami, ale u nás hrdých Slovákov, s prímesou feferónovej šťavy v krvi sú to dve úplne odlišné jedlá.
Uvariť dobrý guľáš v ktorom sú aspoň 3 druhy mäsa naozaj nie je veda. Ale vedieť to treba a umenie to rozhodne je...........
Navyše guľáš bez cibuľového základu - no neviem ?
Neberte to prosím ako kritiku, proti gustu žiaden dišputát, už len čakám, kedy sa tu objaví guľáš z nejakých mimoriadne chutných chrobákov ..............
evanaaa
No, až tak hrozne to nevyzerá, ale je to skôr guľášová polievka, než guľáš, ale chýba tam aj mne základná surovina - cibuľa. Myslím si ale, že jesť sa to dá......
tiginko
@Evanaaa (26.5.2017 20:49)

cibuľa tam je, len v inom skupenstve ako by mala. Ono zjesť sa dá všeličo, len nie so všetkým radno vychádzať na verejnosť
jack
Neviem si to predstaviť bez cibule.Ja viem tak,že koľko mäsa,toľko cibule sa dáva do guláša...Ale proti gustu....:-(