Guláš

Najľahší guláš

Autor receptu: ucitel

Uvariť chutný guláš nie je až taká veda. Toto je najjednoduchší spôsob prípravy gulášovej polievky. Zvládne ho aj úplný začiatočník. Navyše je nie len chutný, ale aj zdravší, keďže sa varí bez prídavku tuku a iba z chudého mäsa.

6-10
porcií
130-250 minút
príprava
100-220 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Mäso nakrájame na kocky a ostatné suroviny (vrátane zemiakov na rozvarenie) nakrájame na drobné kocôčky alebo tenučké plátky.
  2. Všetky suroviny (aj koreniny), okrem majoránu (pridáva sa na záver) naraz vhodíme do kotla ! a na ohni miešame, až kým nepustia šťavu.
  3. Potom zalejeme vývarom, tak aby bolo všetko zarovno ponorené a dusíme. Vývar priebežne dolievame, polievku občas pomiešame.
  4. Keď je mäso takmer hotové (2 a viac hodín, podľa druhu mäsa), dolejeme vývar alebo vodu, tak aby mal guláš žiadanú hustotu a dovaríme do mäkka.
  5. Na záver pridáme majorán, prípadne na kocky nakrájané zemiaky, ktoré ešte uvaríme (chuť ale nezlepšia, skôr naopak), dosolíme, dovaríme, hotovo.
  6. Kto chce, môže si podľa chuti pridať niektoré ďalšie ingrediencie (čili, cesnak, huby, údeninu ...). Dobré je časť cesnaku pridať až na záver, varením stráca vôňu a silu. Bravčové mäso nie je na tento typ receptu vhodné, rýchlo sa rozvára. Nepoužívajte žiadne gulášové koreniny, podravky, vegety, pasty a podobne. Dobrú chuť.