Múčnik zo pšena alebo polenty s ovocím a posýpkou - bez lepku, vegan
Foto: veganvidya
Konzistenciou pripomína nákyp, ale to nič nemení na tom, že nám veľmi chutil a že držal pohromade. Skúšali sme už oba varianty. Inšpirovala som Zobraziť celý popisKonzistenciou pripomína nákyp, ale to nič nemení na tom, že nám veľmi chutil a že držal pohromade. Skúšali sme už oba varianty. Inšpirovala som sa týmito receptami: http://www.jimejinak.cz/2013/10/jahlovy-kolac-s-hruskami-a-vanilkou/ http://www.jimejinak.cz/2013/08/bezlepkovy-svestkovy-kolac-s-drobenkou/
Suroviny
1 hrnček |
|
2 hrnčeky |
|
2 hrnčeky |
|
5,5 PL |
|
5,5 PL (nesírené) |
|
2 - 3 PL (ryžový, kukuričný) alebo agáve či datľový |
|
2 PL (za studena lisovaný alebo kokosový) |
|
|
|
750 g (marhule, broskyne, slivky, bobuľovité a pod.) |
|
Posýpka: | |
70 g (z bielej ryže) |
|
30 g |
|
25 g (za studena lisovaný alebo kokosový) |
|
2 - 3 PL (ryžový, kukuričný) alebo agáve či datľový |
|
Postup
-
1
Toto je dávka na polovičný plech (obsah cca 600 - 650 cm2). Dajte si pozor, aby vaša forma nepretekala - napr. otváracia tortová forma. 1 hrnček 240 - 250 ml.
- 2
Pšeno najprv na veľmi hustom sitku dôkladne premyjeme. Hrnček vody necháme zovrieť a rozmiešame v ňom obilný sirup. Potom pridáme ostatnú vodu a ryžové mlieko, štipku soli a olej. Na suchý plech rovnomerne rozložíme pšeno, kokos a hrozienka. Všetko to zalejeme tekutou zmesou. Opatrne vložíme do rúry a pečieme pri 180 - 200 C asi 10 - 15 min. Potom vyberieme, poloupečenú relatívne riedku zmes poriadne premiešame a uhladíme - tým zabránime tomu, aby nám zostal kokos navrchu. Dáme naspäť do rúry a pečieme ďalších 5 - 10 min.
- 3
V medzičasoch si pripravujeme ovocie a posýpku, ktorú pripravíme vidličkou.
- 4
Znovu vyberieme, navrch rovnomerne porozkladáme ovocie, ktoré jemne do "cesta" zatlačíme, a posýpku. Dáme dopiecť na 20 - 30 min. Tieto časy si pravdepodobne budete musieť prispôsobiť svojej rúre. Konzistencia "cesta" by mala byť pri prvom vybratí z rúry taká, aby sa dala ľahko premiešať a uhladiť. Pri druhom vybratí zase taká, aby sa do neho dalo ovocie trochu zatlačiť, ale inak už relatívne pevné/bez bublinkujúcej tekutiny. Môžeme podávať teplé alebo vychladené. Uskladňujeme ho v chladničke.
- 5
Pozn.: Ak chcete tento múčnik robiť z kukuričnej krupice, dajte 1 hrnček kukuričnej krupice, 1,5 hrnčeka vody a 1,5 hrnčeka ryžového mlieka a všetky ostatné suroviny sú rovnaké.
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu