Mrkvový šalát s jablkom a pomarančom

zolik - fotkazolik, 13. decembra 2014
Mrkvový šalát s jablkom a pomarančom
Foto: zolik

Chutovo sviezi jesenno-zimny salat, ktory je vdacnou prilohou k mäsu, k rybe, k syrom, natierkam, alebo ako lahky obed do prace. Da sa pripravit Zobraziť celý popisChutovo sviezi jesenno-zimny salat, ktory je vdacnou prilohou k mäsu, k rybe, k syrom, natierkam, alebo ako lahky obed do prace. Da sa pripravit vopred. Pripraveny v uzavretej doze vydrzi 24 hodin bez zmeny chuti a vzhladu. Na nasej stranke som ziaden podobny nenasla, tak Vam ho ako inspiraciu predkladam. Je moznych niekolko obmien. Mozte pridat rozne orechy, susene marhule, datle, alebo figy. Mozte obmienat oleje. Aj lanovy, tekvicovy alebo orechovy olej je v tomto salate velmi chutny.

2
porcie
15 minút
príprava

Suroviny

200 g
1 ks
2 ks
1/2 ks
2 ČL
1/2 ČL
1/2 ČL
3 PL
1 ČL




Postup

  1. 1

    Pripravime si vsetky suroviny.

    Mrkvový šalát s jablkom a pomarančom - obrázok 1
  2. 2

    Jablko nastruhame, jeden pomaranc nafiletujeme, pridame k nastruhanej mrkve a pripravime si dressing z

    Mrkvový šalát s jablkom a pomarančom - obrázok 2
  3. 3

    medu, stavy z 1 pomaranca, stavy z 1/2 citrona, olivoveho oleja, soli, chilli a cierneho korenia. Dobre premiesame a zalejeme nim pripraveny salat. Tento odlozime minimalne na 30 minut pred podavanim do chladnicky. Takto pripraveny, schladeny salat vydrzi vakuovo uzavrety bez zmien 24 hodin.

    Mrkvový šalát s jablkom a pomarančom - obrázok 3
  4. 4

    A mozeme servirovat. Mnou uvedene mnozstvo zodpoveda 2 porciam salatu ako priloha. Podavala som k telacim steakom so slahackovymi zapekanymi zemiakmi.

    Mrkvový šalát s jablkom a pomarančom - obrázok 4

Diskusia k receptu

zolik
@kuku - Mrkvu/Bio, uz nakrajanu na Julienne som kupila v 200g baleni v nasom Volg. Na obale bolo uvedene len "Bio Karotten Julienne". Ale jedno, samozrejeme ze moze byt aj samorucne struhana. Obal uz z kosa nevylovim. Uz je na nom odpad z huspeniny. Kludne to mozem zmenit na struhanu.
2010
@kuku ako odpovies na toto? ja pouzivam tento skrabak na vsetko a podla mna je to julliene






katka78
Podobný šalát si robievam, len bez jabĺčka, tvoj by mi tiež chutil. No a taniere? Krásne! :-)
terinka55
Výborný šalátik. Robím podobne, ale Tvoj je "prepracovanejší". Chválim!
brambora
salatik vyborny isto...
@2010 ja mam podobnu skrabku doma ako v tvojom videu, je to julliene skrabka, ale priznam sa, ze ja s nou neviem moc pracovat, ide to velmi tazko :( ale @kuku ma pravdu, tie sliziky mrkvy v tomto recepte su omnoho tensie ako julliene, ale nic to nemeni na tom, ze je to dobry salatik. je jedno ako si ho kto nakraja ;)
kukulienka71
@zolik , viem, že to tak predávajú, tiež zvyknem kúpiť miešaný šalát s tak nakrájanou mrkvou. Mňa tam zarazilo to, že sa tie vlákna skrúcajú, Julienne je podľa mňa rovné, o niečo hrubšie a kratšie, tzv, zápalky. Stroj to veľkom neurobí tak, ako človek nožom:-) tie škrabky tiež poznám, nič moc:-) Pekný deň vám všetkým!
2010
@kuku mas pravdu tie skrabky nie su nic moc, aj tu je pouzita presne na normu -3x3mm, kruti sa ked sa nenakraja na dlzku alebo sa pouziva na salat kde ide na nu marinada ako v tomto pripade co ma @zolik



mariamka
ide este odlezat, ale uz teraz je vyborny, az mi slzy vyhrkli pri kostovke, asi som to s chilli prehnala :),, ale zas, figy to vyvazia


a na struhanie som pouzila toto udelatko


myslim, ze technologia Julienne sa na taketo salaty ani nehodi, @zolik ide medzi stalice, vdaka!
marikafil
idem vyskúšať. škrabku na julienne mám, ale fakt sa s ňou robí dosť ťažko a pri našej spotrebe by mi asi ruka odpadla, tak pre istotu použijem mašinku. zaujal ma Tvoj odšťavovač citrusov, ale vyzerá dosť krehko na tých dlhých "nohách"...
brambora
@mariamka ten stroj mam aj ja a robi aj krasne julliene sliziky ;) ale presne ako pises, na salatik je to chutnejsie takto na jemno.
katka78
Nakrájať julienne vo väčšom množstve nie je vždy sranda, preto som si aj ja zaobstarala škrabku, neskôr ďalšiu a aby nebolo málo, ešte aj strúhadlo :-) Tie škrabky sa totiž naozaj používajú nie veľmi komfortne, tak som hľadala alternatívu. Strúhadlo ňou ale nie je - jednak samotné použitie sa tiež nedá nazvať komfortným, jednak zeleninu síce nastrúha na úzky pásik, ale ten je vo finále pokrútený do špirály.



Ak môžem poradiť tým, čo majú takú škrabku ako je vo videu od @2010 , resp. ako tá moja biela na obrázku, lepšie sa používa ak je zelenina položená na pevnej podložke, nie v ruke vo vzduchu ako ukazuje video. Ľavou rukou si zeleninu pridržiavam na podložke, pravou rukou ťahom škrabky zľava-doprava postupne oškrabkávam. Ľavou rukou si ju zároveň podľa potreby otáčam. Takto to ide lepšie. Ja teraz zas poškuľujem po tomto, už som to aj tu u niekoho videla, len si nespomínam kde. Máte skúsenosti?


radox1
ten prep chef som objednal u trstinacov za jedno euro,som zvedavy na vysledok.
kukulienka71
Julienne je typické svojou rovnou, kratšou a pevnou(lebo sú to hranolčeky) formou. Ostatné, čo tu vidieť: dlhšie, jemnejšie a tým pádom skrútenejšie sú podľa môjho názoru rezančeky vhodné na šaláty.
zolik
Vzhladom na rozputanu diskusiu som v recepte urobila zmenu - struhana mrkva namiesto "Julienne". Urcite som nechcela nikoho zavadzat. Ako som kupila, tak som dalej predala. Dakujem Vam za vsetky prispevky. Moze mi prosim @wurst vysvetlit co to je "frndolina"? Ak to je lichotka, alebo Kompliment tak vopred dakujem.
hannah22
zhodou okolností som si dnes pripravila aj ja podobný šalátik, jablká, mrkva, citron a chren ochutený a servírovaný na liste ľadového šalátu, strúhaný na obyčajnom starom štvorcovom strúhadle a chutil mi aj tak... moj strúhak s plastu zostal v hanbe v zásuvke ,nesedí mi , a receptík je fajn a nabudúce skúsim aj túto verziu
katka78
Vyskúšaný, výborný! Bude u nás pravidelnou obmenou môjho jednoduchého (mrkva, jarná cibuľka, citr.šťava, med). Ďakujem pekne @zolik !




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia