Foto: elixir
Odkedy som sa presťahovala do Berlína, zamilovala som si krémovú špargľovú polievku a špargľu ako takú. Tento recept bol pre mňa zaujímavý najmä preto, Zobraziť celý popisOdkedy som sa presťahovala do Berlína, zamilovala som si krémovú špargľovú polievku a špargľu ako takú. Tento recept bol pre mňa zaujímavý najmä preto, že i tu sa dá nájsť moja obľúbená surovinka.
porcie
príprava
tepelná úprava
Suroviny
100 g |
|
150 g alebo zelená |
|
100 g |
|
1 ks stredne veľký |
|
400 ml |
|
50 g nakrájaný na drobno |
|
3 PL alebo slnečnicový olej |
|
1 PL |
|
50 ml -suché alebo polosuché |
|
|
|
|
|
50 g (krém) |
|
Postup
-
1
Nachystáme si suroviny. Na 2/3 masla si opražíme najemno nakrájanú cibuľku. Kým sa praží, čistíme a krájame ostatné suroviny. Keď je sklovitá, pridáme tam nakrájanú mrkvu, na drobno nakrájané zemiaky, zeler a trošku opražíme. Potom pridáme víno, zeleninový vývar a varíme.
-
2
Medzitým si očistíme špargľu - odrežeme z každej vrchnú tretinu (hlavičku) a odložíme bokom, zvyšnú časť nakrájame na malé kolieska a prihodíme do polievky. Potom odloženú špargľu prerežeme po dĺžke na polovice. Pripravíme si menší hrniec so zvyšným maslom a len trošku ju tam opečieme (asi 5 minút).
- 3
Nakrájame si na menšie kúsky jemný kozí syr. Keď je polievka uvarená, rozmixujeme ju, nalejeme do tanierikov / misiek a pridáme dodatočne kozí syr a špargľové hlavičky, ozdobíme kvapkami olivového oleja.
P.S.: ak máte radi kozí syr, nakrájajte ho na väčšie kúsky a po pridaní do polievky príliš nemiešajte, nájdete v nej väčšie krémové "obláčiky". :)
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 3
- roztop si masielko v hrnci
(kým sa topí) - ošúp špargľu, odrež vrchné tretinky, zvyšok nakrájaj na malé kolieska
(keď je maslo roztopené) - rozrob s múkou a sprav hustú bohatú zápračku
- zalej vodou a miešaj, prihoď špargľu
- pridaj soľ a čierne korenie ako máš rada i do iných polievok
- povar 15 minút, potom lyžičkou povyberaj hlavičky
- rozmixuj obsah hrnca, prilej smotanu a nechaj zovrieť...
- daj do taniera, prihoď hlavičky a dobrú chuť :)
Žiadne iné koreniny než čierne korenie a soľ nedávam, aby som neprehlušila čímsi tú špargľovú chuť, a na 2 porcie dávam okolo 10 šparglí.