Foto: cesminaz
Je to nieco ako Rizoto,alebo zeleninova ryza.Priprava je velmi jednoducha a vysledok velmi chutny :-) Je to vyborne samotne,alebo ako priloha :-)
Suroviny
10 ks stredná |
|
2 ks stredná |
|
2 dl |
|
6 dl na podliatie |
|
1/2 - 1 ČL |
|
1 ČL sušené |
|
trocha |
|
1 - 2 PL |
|
podľa chuti |
|
1/2 ČL sušená |
|
Postup
-
1
Ocistime si ca.10ks stredne velkych mrkiev,ktore nasledne pokrajame na rovnake cca.2cm kusky.Cibulu pokrajame na kocky a pripravime si aj zo 10 stebiel petrzlanovej vnate.A napokon 2 dl ryze...
-
2
Na troche oleja si zosklovatime cibulu.Potom pridame mrkvu,pol KL alebo 1kl celej rasce..komu vadi cela rasca,ten si moze pridat mletu :-)
-
3
este osolime,premiesame a zakryjeme to s pokrievkou.Takto nechame par minutiek na mensom ohni dusit,vlastne kym mrkva nezmeni farbu..
-
4
Ked uz mrkva zmenila farbu,tak ju zalejeme vodou,pridame 1kl oregano a cele nechame zakryte pomali varit kym nebude mrkva do polomäkka uvarena.Treba ju kontrolovat,mne sa varila 10-15minut.Namiesto vody mozte kludne pouzit aj kuraci vyvar,aj s tym je to vyborne :-)
-
5
Ked je mrkva dopoli uvarena,tak pridame ryzu,petrzlenovu vnat,1/2 kl mäty a 1-2Pl citronovej stavy.Ak treba tak dosolime a popripade este pridame trocha rasci ci oregana :-) Premiesame a zakryjeme pokrievkou.Takto nechame pomalsie varit-dusit,kym ryza nevsiakne celu vodu..
-
6
Mozte ku koncu varenia aj takto skontrolovat..a ak bude v ryzi uz len trosku tekutiny,tak zakryjete naspät,nechate nech sa pod pokrievkou znova vytvori dostatocna teplota a potom date panvicu bokom na cca.15-20minut.Ryza uz tu prebytocnu tekutinu vsiakne aj bez varenia :-)
-
7
Pred podavanim este premiesate a mozte servirovat.Tato ryza ma vdaka oreganu a mäte trocha inu-svojsku chut,nez je mnoho ludi zvyknutych.My ju mame najradsej poliatu cesnakovym jogurtom ;-P ale aj bez neho je vyborna.Ako priloha sa hodi najlepsie k dusenym-dietnym mäsam.
ja no a zabudla som, ze dobre to vyzera