Mrkvová ryža s bylinkami fotorecept

cesminaz - fotkacesminaz, 26. septembra 2015
Mrkvová ryža s bylinkami (fotorecept)
Foto: cesminaz

Je to nieco ako Rizoto,alebo zeleninova ryza.Priprava je velmi jednoducha a vysledok velmi chutny :-) Je to vyborne samotne,alebo ako priloha :-)

Suroviny

10 ks stredná
2 ks stredná
2 dl
6 dl na podliatie
1/2 - 1 ČL
1 ČL sušené
trocha
1 - 2 PL
podľa chuti
1/2 ČL sušená




Postup

  1. 1

    Ocistime si ca.10ks stredne velkych mrkiev,ktore nasledne pokrajame na rovnake cca.2cm kusky.Cibulu pokrajame na kocky a pripravime si aj zo 10 stebiel petrzlanovej vnate.A napokon 2 dl ryze...

    Mrkvová ryža s bylinkami (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Na troche oleja si zosklovatime cibulu.Potom pridame mrkvu,pol KL alebo 1kl celej rasce..komu vadi cela rasca,ten si moze pridat mletu :-)

    Mrkvová ryža s bylinkami (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    este osolime,premiesame a zakryjeme to s pokrievkou.Takto nechame par minutiek na mensom ohni dusit,vlastne kym mrkva nezmeni farbu..

    Mrkvová ryža s bylinkami (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Ked uz mrkva zmenila farbu,tak ju zalejeme vodou,pridame 1kl oregano a cele nechame zakryte pomali varit kym nebude mrkva do polomäkka uvarena.Treba ju kontrolovat,mne sa varila 10-15minut.Namiesto vody mozte kludne pouzit aj kuraci vyvar,aj s tym je to vyborne :-)

    Mrkvová ryža s bylinkami (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Ked je mrkva dopoli uvarena,tak pridame ryzu,petrzlenovu vnat,1/2 kl mäty a 1-2Pl citronovej stavy.Ak treba tak dosolime a popripade este pridame trocha rasci ci oregana :-) Premiesame a zakryjeme pokrievkou.Takto nechame pomalsie varit-dusit,kym ryza nevsiakne celu vodu..

    Mrkvová ryža s bylinkami (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Mozte ku koncu varenia aj takto skontrolovat..a ak bude v ryzi uz len trosku tekutiny,tak zakryjete naspät,nechate nech sa pod pokrievkou znova vytvori dostatocna teplota a potom date panvicu bokom na cca.15-20minut.Ryza uz tu prebytocnu tekutinu vsiakne aj bez varenia :-)

    Mrkvová ryža s bylinkami (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Pred podavanim este premiesate a mozte servirovat.Tato ryza ma vdaka oreganu a mäte trocha inu-svojsku chut,nez je mnoho ludi zvyknutych.My ju mame najradsej poliatu cesnakovym jogurtom ;-P ale aj bez neho je vyborna.Ako priloha sa hodi najlepsie k dusenym-dietnym mäsam.

    Mrkvová ryža s bylinkami (fotorecept) - obrázok 7

Diskusia k receptu

dormella2
Mrkvičku s ryžou tiež varím no ešte som neskúsil s bylinkami. Čo nebolo môže buď.
danja301
urcite vyskusam....@cezminas ,perfektne ako vzdy,predpokladam ,ze ta ryza je gulatozrnna,ako sa pouziva pri vsetkych juznych receptoch,ak je to tak ,urcite by bolo fajn a pomohlo by to gaydinkam/zaciatocnickam:)....ak by si ich na to upozornila:) ,lebo zo skusenosti viem ,ze takyto druh receptu moze "funfovat" len s gulatozrnnou ryzou,aby mohla vsiaknut vodu:) dnes varim podla teba:)
farbuska
Takáto ryža je veľmi chutná. Robím podobne aj s inými druhmi zeleniny a hríbov, používam basmati ryžu a kurací alebo zeleninový vývar.
kukulienka71
Mňám, @cesminaz , včera celý deň ma mátala mrkva, plánovala som ju robiť zapravenú, a dnes budú ryžové krokety, ale tvoj recept si ukladám na bezmäsitý deň, veľmi sa mi páči;-P
cesminaz
@izabelka @terinka55 @jozka2 @marianne @dornella2 @farbuska :-) dakujem vam za mile komentare. @danda301 dakujem za tvoj komentik :-) A je to presne ako pises..ryza je gulatozrna.Ja pouzivam jedine gulatozrnu ryzu :-) Co sa tyka bodu c.6 to som sem dala len ako tip,ze ako robim ja :-) Ale pravdaze si ryzu moze kazdy uvarit podla svojho zvyku.Hlavne je,nech mu neostane surova alebo naopak-cela rozvarena :-)) Zalezi aj od druhu ryze,presne ako pises.Budem rada,ak vyskusas a das vediet.Pekny den zelam :-) @kukulienka som rada,ze sa ti receptik paci :-) budem rada,ak vyskusas.Pekny den :-)
afataga
robievam podobne, ale s hraskom, u nas ako priloha, ta citr. stava ma aky vyznam v tom? len chut, alebo je v tom nejaka alchymia? :-)
ja no a zabudla som, ze dobre to vyzera
danda3
V tomto horúcom lete, aké bolo tento rok, mojím najobľúbenejším obedom bola jazmínová ryža s rôznou zeleninou, čiže mrkva, cuketa, fazuľové struky, brokolica podľa @mehti a pod., čo dom dal, nakoniec ochutené medvedím pestom a chili a ľahký obed bol na svete. Zeleninu a ryžu som si pripravovala osobitne. Takže recept chválim a určite odporúčam.♥
cesminaz
@afataga ta citronova stava tam je koli chuti.Oregano,mata a rasca v kombinacii s citronom daju velmi dobru chut :-) Aspon nam to velmi chuti :-) Dakujem za komentar :-)
cesminaz
@danda3 dakujem za tvoj komentik :-) na ryzi mam tiez najradsej to,ze sa da kombinovat s roznymi zeleninami a bylinkami ;-)
kecemis
Pekne. Ja som robil nieco podobne pre nasu malu princeznu, ale s brokolicou. Ta je jej oblubena. Vyskusam aj toto. Dakujem.
torticka
Joooj, to je dobry recept. Chvalim Ta, nie je tam hrasok.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia