Mrkvová ryža s bylinkami (fotorecept)

Autor receptu: cesminaz

Je to nieco ako Rizoto,alebo zeleninova ryza.Priprava je velmi jednoducha a vysledok velmi chutny :-) Je to vyborne samotne,alebo ako priloha :-)

Suroviny

Postup

  1. Ocistime si ca.10ks stredne velkych mrkiev,ktore nasledne pokrajame na rovnake cca.2cm kusky.Cibulu pokrajame na kocky a pripravime si aj zo 10 stebiel petrzlanovej vnate.A napokon 2 dl ryze...
  2. Na troche oleja si zosklovatime cibulu.Potom pridame mrkvu,pol KL alebo 1kl celej rasce..komu vadi cela rasca,ten si moze pridat mletu :-)
  3. este osolime,premiesame a zakryjeme to s pokrievkou.Takto nechame par minutiek na mensom ohni dusit,vlastne kym mrkva nezmeni farbu..
  4. Ked uz mrkva zmenila farbu,tak ju zalejeme vodou,pridame 1kl oregano a cele nechame zakryte pomali varit kym nebude mrkva do polomäkka uvarena.Treba ju kontrolovat,mne sa varila 10-15minut.Namiesto vody mozte kludne pouzit aj kuraci vyvar,aj s tym je to vyborne :-)
  5. Ked je mrkva dopoli uvarena,tak pridame ryzu,petrzlenovu vnat,1/2 kl mäty a 1-2Pl citronovej stavy.Ak treba tak dosolime a popripade este pridame trocha rasci ci oregana :-) Premiesame a zakryjeme pokrievkou.Takto nechame pomalsie varit-dusit,kym ryza nevsiakne celu vodu..
  6. Mozte ku koncu varenia aj takto skontrolovat..a ak bude v ryzi uz len trosku tekutiny,tak zakryjete naspät,nechate nech sa pod pokrievkou znova vytvori dostatocna teplota a potom date panvicu bokom na cca.15-20minut.Ryza uz tu prebytocnu tekutinu vsiakne aj bez varenia :-)
  7. Pred podavanim este premiesate a mozte servirovat.Tato ryza ma vdaka oreganu a mäte trocha inu-svojsku chut,nez je mnoho ludi zvyknutych.My ju mame najradsej poliatu cesnakovym jogurtom ;-P ale aj bez neho je vyborna.Ako priloha sa hodi najlepsie k dusenym-dietnym mäsam.