Mrkvová polievka s červenou šošovicou

mitzy - fotkamitzy, 6. marca 2017
Mrkvová polievka s červenou šošovicou
Foto: mitzy

Oranžová je farba optimizmu... Tak si urobme deň krajší s chutnou teplou polievkou. Je plná vitamínov a vlákniny. Červená šošovica sa pred varením nemusí Zobraziť celý popisOranžová je farba optimizmu... Tak si urobme deň krajší s chutnou teplou polievkou. Je plná vitamínov a vlákniny. Červená šošovica sa pred varením nemusí namáčať, takže je hotová za pol hodinku.

4
porcie
15 minút
príprava
30 minút
tepelná úprava

Suroviny

350 g
100 g
1 ks menšia
1-2 strúčiky
600 ml
10 g
1 KL
1 štipka
1 štipka
150 ml
Na ozdobu:
 (starší)




Postup

  1. 1

    Mrkvu, cesnak a cibuľu umyjeme, očistíme a nakrájame. Na masle speníme cibuľu, pridáme cesnak, štipľavú červenú mletú papriku, mrkvu a posmažíme spolu. Zalejeme 300 ml vody a varíme 15 minút. Potom pridáme červenú šošovicu, štipku mletej rasce a himalájsku soľ. Mám ju v mlynčeku: otočila som 40x. (Ak použijete morskú soľ, alebo máte himalájsku vo veľkom balení, dajte jednu KL.) Dolejeme ďalších 250-300 ml vody. Povaríme ďalších 15 minúť, alebo do zmäknutia mrkvy.

  2. 2

    Pridáme 150 ml sójového mlieka, prevaríme a necháme dôjsť.

  3. 3

    Ak už polievka nie je vriaca, rozmixujeme ju ponorným mixérom. Podávame s pokrájaným suchým rožkom a čerstvou očistenou mrkvou pokrájanou na prúžky. Je to vážne dobrota.

Diskusia k receptu

cesminaz
Vyborna kombinacia :-) Robievam viacero polievok z cervenej sosovice,mame ju radi :-)
aszabka
Možno raz uvarím členom rodiny, mrkvovú som ešte nerobila..veselá predstava, ako melieš soľ v mlynčeku a počítaš otáčky :))
mitzy
jej ďakujem Vám všetkým za milé komenty :)
Terinka:dobrá bola veru, abgrejdujem detské príkrmy a vytváram si z toho nové recepty :D
Cesminaz: aj ja som jej veľmi prišla na chuť, tak ju občas niekde prisypem :)
Aszabka: hehe :D veru. Však som aj bola smiešna: dole dieťa vytiahlo skoro celý kuchynský arzenál a ja si v duchu rátam otočenia. Ale čo už. Zamilovaná som, no nechcem presoliť :)
Methi: vidíš - a toto ja doma nemám. Dokúpim časom a možno pridám nabudúce, veď skúšať treba aj onakvé chute... :) aj keď nám postačila táto kombinácia-cesnak robí vždy divy a skvelý základ.
popoluska340
Paradna polievocka,ukladam do kucharky na vyskusanie.polievku z cervenej sosovice robievam,ale este som nemixovala,a s tym sojovym mliekom moze byt dobra.Mam doma vsetky suroviny,dojeme uvarenu,a hned sa na nu pustam.Davam 5* urcite mi bude chutit.
1x mitzy
marienka44
Kupujem sójové mlieko v prášku. Ty tam dávkuješ v ml. Treba ho zarobiť s vodou?
mitzy
Popoluska: dobrú chuť ;)
Marienka: áno, aj ja kupujem v prášku, s mačičkou na obale. Hej, najprv si vždy urobím v poháriku mlieko, ktoré potom pridám do polievky či do omáčky. (Do 150 ml vody dávam 2 PL sójového mlieka a zamiešam vidličkou.) Neviem či by sa sypké iba tak nezgrclo, občas sa mi to stávalo v horúcej káve. Sem tam za uhorský rok kúpim i sójové mlieko tekuté, ale málokedy. V prášku je vždy k dispozícii, cena je tiež omnoho lepšia, papierový odpad lepší ako tetrapak.
siisa
Výborne vyzerá tvoja polievočka milá Mitzy, mrkvovú mám v obľube a preto bude niekedy u nás na obed aj táto tvoja.
danda3
Mám rada červenú šošovicu aj mrkvu, takže polievku bude určite výborná.
marikafil
Ja robím podobnú, hovoríme jej "turecká". Hneď na začiatok pridávam za lyžičku sušenej mäty, mlieko žiadne - ale aby bola pekná krémová po rozmixovaní, varím v nej zo dva zemiaky - tak je aj pre bezlaktózových a bez sóje. A tesne pred podávaním. keď už nie je veľmi horúca, pridám šťavu z polovičky citróna. Vyskúšam aj Tvoj recept...
mitzy
Milá Siisa a Danda: ďakujem vám ;)
Marikafil: ja zas vyskúšam podľa teba. Znie to dobre :)
rhonda
robila som bez mlieka. polievka bola fantasticka, pochutila si mala aj ja. varit ju budem casto.
tesim sa na dalsie podobne recepty
babidka
Idem ju uvarit :-) Ja sama nie som polievkova , ale ostatni v rodine polievky miluju a tak stale skusam nieco nove a zaujimave .A tato polievka splna obidve kriteria :-)
finczi
Trošku som upravila podľa seba - dala som aj zemiak, ciernw korenie, mlieko nie. Vrch som ozdobili pažitkou a opraženími sezamovými semienkami. Chuť polievky je výborná, ďakujem za tip!


1x haji
haji
Uvařeno, výborná polívčička, dala jsem mléko kravské, na krutonky z rožkov nedošlo. Klidně může papat i dítě, když vynecháme pálivou papriku. Fajn receptík.
zolik
@haji (6.3.2020 21:15)
presne na den, 3 roky od zverejnenia. :-)
haji
@zolik (6.3.2020 21:18)
Robila som 4. marca, ale nezapsala @Mitzy pod recept, mám už hlavu děravou.
Vidím, že máš zrak ostříží a nic ti neujde! Hezký večer!
zolik
@haji (6.3.2020 21:22)
to nie! len som hned pozrela rcpt, lebo mam doma 1kg mrkvy. a taka mrkvova kremova polievka v tomto uprsanom pocasi by bodla.
1x haji
haji
@zolik (6.3.2020 21:31)
Já mám zpravidla doma 1 kg mrkvy, bo ju miluju. Od prívarku, přes polévku, koláč a úplně nejvíc miluju nastrouhanou mrkvičku s jablíčkem, trochou cukru a citronu. Dělám do velké sklenice a pak chodím do lednice maškrtit.
finczi
Nedá mi, aby som znova nepridala komentár. Túto polievku varím opakovane, dnes som k mrkva a šošovici pridala 1 batat a 1 zemiak. Je vynikajúca, už má recept aj niekoľko ľudí z môjho okolia. Ešte raz ďakujem : )
1x haji




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia