Mramorová torta

xlienka - fotkaxlienka, 3. septembra 2010
Mramorová torta
Foto: xlienka

úvod?..tak to je moja prvá takáto torta :)

Suroviny

korpus:
250 g
necelý
4
240 g
150 ml
100 ml
plnka:
450 ml
2 vrchovaté lyžice
3 ks
2 lyžice
1 ks
50 g
400 g




Postup

  1. 1

    KORPUS: Vyšľaháme bielky s polovičkou cukru (120g) na tuhý sneh. V druhej miske si vymiešame žltky s ďalším cukrom (120g), môžeme pridať vanilkový cukor. Postupne pridávame olej, vodu a múku s práškom do pečiva. Nakoniec vmiešame bielkový sneh. Tretinu cesta oddelíme ( také 3 plné naberačky) a zafarbíme kakaom ...podľa farby ( tak 2 lyžice). Do vymazanej a vysypanej formy stiredavo vrstvíme do stredu 1 lyžicu kakaovej hmoty na to 2 lyžice svetlej hmoty...hmota sa sama rozlieva po forme tým sa vytvorí mramorový vzor. Pečieme pri 180 stup. 50 min. treba to odsledovať, ak sa chytá vrch pomôže alobal :) po vypnutí rúry nechať ešte 5 min. dojsť

    Mramorová torta - obrázok 1
  2. 2

    PLNKA: 400 ml mlieka s cukrom necháme zovrieť, vo zvyšku mlieka rozmiešame pudingový prášok s múkou, vlejeme do vriaceho mlieka a uvaríme hustú kašu..odstavíme a hneď vmiešame tyč. gaštany a stužený tuk..necháme schladiť. Vychladené vymiešame na hladkú kašu. V druhej miske vyšľaháme zmäknuté maslo...nakoniec spolu zmiešame. Kto chce môže pridať rum.

  3. 3

    Korpus po upečení a keď vychladne rozkrojíme na tri časti. Prvú časť natrieť lekvárom na to plnku to sa opakuje, krémom natrieme aj celú tortu a necháme stuhnúť v chladničke najlepšie do druhého dňa. Zdobenie: v mojom prípade som sa inšpirovala návodom ktorý už na vareche je - poťah z marsmallow...http://varecha.pravda.sk/recepty/marshmallow-fondan-potahovanie-tort-falosny-marcipan-fotorecept/8131-pouzi.html

Diskusia k receptu

honestka
myslim si, ze tato torta je tu uz uvedena niekolko krat a pod menom ZEBROVA. mam dojem, ze rovnaky nazov by sa mal pouzivat dalej, pretoze potom je vemi tazko orientovat sa vlastne v rovnakych receptoch, ale vzdy pod inym pomenovanim jednotlivym autorom.
evusik
zebrovú tortu pekávam aj ja podľa receptu z Varechy, ale ešte som ju neplnila. To, že niektorý recept na Varechu už je sa niekedy dosť ťažko zisťuje. A myslím, že sa ti podarila.
evanaaa
Dobre vypadajúca torta, zvláštna plnka, len musí tam byť ten stužený tuk, keď je tam aj maslo, plnka je tým moc tuková,nie? A ešte aj tyčinky, tie tomu dávajú určitú príchuť, myslím si. Ale treba vyskúšať a ochutnať.
xlienka
samozrejme že to nie je môj origoš recept :) hlavne som sa inšpirovala na stránkach dortománie, teda všetko sú to už odskúšané recepty.
evanaaa - plnka je suprová a ako píšeš nie je tuková :) treba vyskúšať.
o týždeň sa s Vami podelím o tortu ktorá bude pre moju dcérku na jej žiadosť to bude torta zámok :)
alexdidi
Na Vareche je recept na Zebrovú tortu a aj na plnenú. Nemôžem si pomôcť, ale tá zebrová torta je krásna, len keď sa už neplní. Na plnenie by som použila klasický korpus "jednofarebný". Nechcem tým znehodnocovať tvoj recept, samozrejme, určite je výborná a je aj krásna,je to len môj názor, že niekedy menej je viac...
xlienka
honestka - neboj nebrala som to ako urážku :)
...nakoniec...koľko ľudí, toľko názorov :)
honestka
Dakujem, nemam rada nedorozumenia a hlavne urazky.pozdravujem.
honestka
Dakujem, nemam rada nedorozumenia a hlavne urazky.pozdravujem.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia