Morčacie rezne s Nivou a rascová ryža s paprikou fotorecept
Foto: kukulienka71
Príloha mala u nás včera premiéru. A určite sa ujme aj ako samostané ,ľahké jedlo.
porcie
príprava
na 220-180 °C
Suroviny
Rezne: | |
4 ks |
|
1 PL |
|
100 g |
|
2 ks |
|
|
|
2 dcl (alebo smotana na varenie) |
|
Príloha: | |
200 g |
|
30 g |
|
30 g |
|
1 ČL |
|
1 ks |
|
2 strúčiky |
|
2 PL |
|
(vývar) |
|
podľa potreby |
|
Postup
-
1
Najskôr som pripravila mäso: rezne z morčacích pŕs som umyla, osušila a v mikroténovom vrecku naklepala.
-
2
Pekáčik som vymazala olejom a jemne osolené rezne som nakládla na jeho spodok. Posypala som ich krúžkami očistenej cibule. Kto chce, môže si aj okoreniť.
-
3
Rúru som zapla na 220°C. Na rezne som najemno nastrúhala syr Niva.
-
4
Je to jedlo veľmi podobné farmárskym rezňom, s menšími úpravami kedy na čo máme chuť ho robievam aj z iného mäsa ako len z krkovičky. Ešte som tam nastrúhala aj kúštik eidamu, aby sa už uplatnil. Celé som preliala sladkou smotanou, zakryla alobalom a vložila do horúcej rúry. Mäso ešte pustí aj vlastnú šťavu. Teplotu som po 10 minútach znížila na 180°C.
-
5
Teraz som si prichystala suroviny na prílohu: misku kvalitnej dlhozrnnej ryže, tmavozelenú papriku a kapiu narezané na pásiky, kúsok cibule na polkolieska a dva strúčiky cesnaku na plátky. Mletej rasce nebola celá čajová lyžička.
-
6
Na rozohriatom oleji som opražila cibuľu, neskôr som pridala cesnak a hneď aj rascu. Miešala som na miernom ohni, aby cesnak nezhorel. Po pridaní paprík som nádobu zakryla, aby sa všetko podusilo vo vlastnej šťave.
-
7
Paprika trocha zmäkla, prisypala som ryžu a soľ, chvíľu miešala, aby sa ohriala.
-
8
Odmerala som si dvojnásobné množstvo horúcej vody, ako bolo množstvo ryže a priliala som ju do hrnca. Môže sa použiť aj vývar, vtedy pozor na solenie. Na miernom ohni sa ryža varila zakrytá do vsiaknutia tekutiny, potom som ju vypla, premiešala a nechala pod pokrievkou ešte 10 minút dôjsť. Zatiaľ sa aj mäso pomaly dohotovilo v rúre, alobal som odstránila, zapla gril, aby syr chytil farbu.
-
9
Najviac sa mi k tomuto jedlu pozdával hlávkový šalát. V pekáči bolo aj dostatok šťavy spod mäsa, takže to celé nebolo suché.
@farbuska , dúfam, že budeš spokojná, @jozka2 ,vďaka aj vám za milé komentáre
Novému odborníkovi s výstižným nickom: Pre mňa kuracie a morčacie prsia zďaleka nie sú najhoršou ingredienciou v kuchyni:-) Jedla som to jedlo aj na druhý deň a prsia vôbec neboli suché ani po ohriatí. A čo ostatné suroviny, po tepelnej úprave sa rozložia na čo? Veľmi prínosný komentár, vďaka;-)
Ďakujem za vyskúšanie, som rada, že chutilo:-)) Pekný deň želám, @relaxx1