Moravské koláčiky

matus113 - fotkamatus113, 10. januára 2011
Moravské koláčiky
Foto: matus113

Malé a chutné. Ako od babičky.

70 minút
príprava
30 minút
na 180 °C

Suroviny

500 g
6 PL
1 KL
200 ml
1 ks
1 ks
250 g
2 ks, tučný
2 ks
2 ks




Postup

  1. 1

    Na začiatok si dáme zohriať 200 ml mlieka, aby bolo vlažné. Do mlieka rozmrvíme jedny celé kvasnice a lyžičku práškového cukru, necháme vykysnúť. Ďalej si pripravíme cesto. Zmiešame múku, štipku soli, polievkovú lyžicu práškového cukru, 1 vajce, trochu citrónovej kôry, 125 g rozpusteného masla a vykysnutý kvások. Ingrediencie si vymiešame na hladké cesto, prikryjeme handrou a dáme vykysnúť na teplé miesto na trištvrte až hodinu.

  2. 2

    Pokiaľ nám kysne cesto, pripravíme si tvarohovú plnku. Zmiešame 2 tučné tvarohy, 2 žĺtky, trochu citrónovej kôry, 2 vanilkové cukre, lyžicu práškového cukru, 125 g postrúhaného masla. Do hladka vymiešame.

  3. 3

    Ako ďalší krok si pripravíme posýpku, na ktorú potrebujeme 4 polievkové lyžice múky, 4 lyžice práškového cukru, štvrť masla. Všetko spolu rozmiesime a vznikne nám hrudková posýpka. Tou budeme pred pečením posýpať koláče.

  4. 4

    Vykysnuté cesto si dáme na hladkou múkou pomúčenú dosku a vyvalkáme. Môžeme si ho rozdeliť aj na polovicu, aby sme toho naraz nemali veľa. Z vyvalkaného cesta si vykrojíme malé štvorčeky, z ktorých budeme robiť koláče. Do vnútra cesta dáme lyžičku tvarohovej plnky, zlepíme spolu spodnú časť, ktorou koláče kladieme na plech. Ďalej si do stredu koláčika spravíme palcom jamku, do ktorej dáme trochu lekváru. Najlepší lekvár sú slivkové povidlá, ale samozrejme každý si dá podľa svojej chuti. Okolie koláčika potrieme rozšľahaným vajíčkom a posypeme pripravenou posýpkou. Plný plech dáme piecť do trúby na 180 stupňov na pol hodinu. Pred podávaním môžeme posypať práškovým cukrom.

Diskusia k receptu

Vymazať
baculata
Ano peciem ich aj ja.Recept mam od obchodnej partnerky priamo z Moravy,aj som ho chcela poslat na Varechu,len som asi dlho vahala.Podla mojho receptu po vypracovani cesta bez kysnutia ihned valkame a struhame stuzeny tuk ,prekladame 3x na obalku,cim toto cesto som povazovala za plundrovane.Mozno je to uplne inak moj laicky nazor.Inak postupujem tak isto je to mimoriadne chutny recept a mojej rodine nahradi akykolvek exkluzivny zakusok.Ste velmi sikovna.Ja buchticky nenatieram ale namacam vrchnou stranou do rozslahaneho vajca s kvapkou mlieka.Peciem na papieri.
Vymazať
kuchticka
Tieto moravske kolacky vyzeraju dobre. Poznam ich tiez velmi dobre, lebo som vyrastala na Morave. Tento recept je najsnadnejsi a najbeznejsi. Robievaju tiez z jemnejsieho cesta, kde ide viacej zltkov (bez bielkov), najma na slavnostnejsie pohostenie a svadby. Potom je este jedno cesto na tieto kolacky, takzvane "zmrzle". Cesto sa vypracuje, ulozi do chladnicky a druhy den sa robia kolacky presne ako tieto. Tvaroh dovnutra a navrch slivkovy lekvar s drobenkou.
Vymazať
vaja26
Aby sa ti dobre posýpala ta drobenka vyskúšaj to piecť na pečiacom papieri. A ešte jedna rada lepšie je vykrojiť si koliesko naplniť plnkou urobiť guličku a potom pohárikom urobiť otvor na lekvár.Ja to robím tak a zdá sa mi to rýclejšie a potom každá buchta je rovnaká.
Vymazať
elab
moravske kolaciky robievam, RP mam od tetusky z Moravy. Ta ich namacala do vajicka (ako baculata) a hned za tym do mrvenicky. Potom ukladala na plech ( s papierom to nema chybu). Pri vacsich robila jamku pomocou poharika ako vaja26. Kazdy ma svoj osvedceny RP - je ich niekolko, vyskusala som uz vicere a vsetky boli dobre.
Vymazať
enge149
moravské koláčiky sú vždy super,lepšie ako zákusky na oslavách,nie sú ´také sladké a súhlasím ako @vaja26 koliesko a pohárikom/štamprlík/otvor na lekvár a posýpku/sú ako vojaci všetky rovnaké/a k tomu biela káva z melty ako kedysi zdravé..
Vymazať
viedra
najlepšie čo može byt moravske kolačiky gazdinky maje a nedavate si cesto robit do DP ? ak ano napište prosim
Vymazať
mipa
Takú chuť som na ne dostal, že som si ich musel urobiť. Síce prvý krát, ale musim sa pochváliť, podarili sa mi. Samo, vďaka tomuto videoreceptu, ďakujem :)
Vymazať
3sandra3
no teeda,,, prečo nemám tento recept v mojej kk??? Už aj tam ide. Vyskúšam úžasné koláčiky.
Vymazať
sora2
co je to "handra", ktorou prikryvaš cesto, ja cesto prikryvam čistou utierkou