Foto: matus113
Malé a chutné. Ako od babičky.
príprava
na 180 °C
Postup
-
1
Na začiatok si dáme zohriať 200 ml mlieka, aby bolo vlažné. Do mlieka rozmrvíme jedny celé kvasnice a lyžičku práškového cukru, necháme vykysnúť. Ďalej si pripravíme cesto. Zmiešame múku, štipku soli, polievkovú lyžicu práškového cukru, 1 vajce, trochu citrónovej kôry, 125 g rozpusteného masla a vykysnutý kvások. Ingrediencie si vymiešame na hladké cesto, prikryjeme handrou a dáme vykysnúť na teplé miesto na trištvrte až hodinu.
- 2
Pokiaľ nám kysne cesto, pripravíme si tvarohovú plnku. Zmiešame 2 tučné tvarohy, 2 žĺtky, trochu citrónovej kôry, 2 vanilkové cukre, lyžicu práškového cukru, 125 g postrúhaného masla. Do hladka vymiešame.
- 3
Ako ďalší krok si pripravíme posýpku, na ktorú potrebujeme 4 polievkové lyžice múky, 4 lyžice práškového cukru, štvrť masla. Všetko spolu rozmiesime a vznikne nám hrudková posýpka. Tou budeme pred pečením posýpať koláče.
- 4
Vykysnuté cesto si dáme na hladkou múkou pomúčenú dosku a vyvalkáme. Môžeme si ho rozdeliť aj na polovicu, aby sme toho naraz nemali veľa. Z vyvalkaného cesta si vykrojíme malé štvorčeky, z ktorých budeme robiť koláče. Do vnútra cesta dáme lyžičku tvarohovej plnky, zlepíme spolu spodnú časť, ktorou koláče kladieme na plech. Ďalej si do stredu koláčika spravíme palcom jamku, do ktorej dáme trochu lekváru. Najlepší lekvár sú slivkové povidlá, ale samozrejme každý si dá podľa svojej chuti. Okolie koláčika potrieme rozšľahaným vajíčkom a posypeme pripravenou posýpkou. Plný plech dáme piecť do trúby na 180 stupňov na pol hodinu. Pred podávaním môžeme posypať práškovým cukrom.
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Matúš, si majster nad majstrov - pomenovať "svoje" recepty názvami, ktoré sú vžité pre celkom iné jedlá a koláče. Hele, koukej -
www.google.sk/search?q=moravsk%C3%A9+kol%C3%A1%C4%8Dk...