Zemiakové lokše
Zemiakové lokše

Moje zemiakové lokše

mojaradost - bez fotkymojaradost, 29. decembra 2021

Niet nad domáce zemiakové lokše, každý ich u nás doslova miluje. Takto ich pripravujeme už celé generácie.

15
porcií
20 minút
príprava
30 minút
tepelná úprava

Suroviny

1 kg (uvarené v šupke)
300 g
1 KL
Na potieranie:
 (alebo husacia masť, rastlinný olej)




Postup

  1. 1

    Menšie zemiaky umyjeme a deň dopredu uvaríme v šupke do mäkka. Necháme vychladnúť najlepšie od večera do rána.

  2. 2

    Uvarené zemiaky zbavíme šupky a postrúhame na jemno. V nádobe zmiesime spolu s preosiatou múkou a soľou na hladké cesto. Nemiesime príliš dlho, nakoľko by sa cesto mohlo začať lepiť. Z cesta vytvoríme valček dlhý cca 45 cm a pokrájame na 2,5 cm hrubé kúsky. Zo všetkých kúskov vytvoríme guľôčky, ktoré rozvaľkáme na pomúčenej doske, aby sa cesto nelepilo, na hrúbku 2-3 mm do kruhu, podľa veľkosti panvice, 22-24 cm.

  3. 3

    Pečieme z každej strany na suchej rozohriatej teflonovej alebo kameninovej panvici. Ide to veľmi rýchlo. Priebežne utierame zvyšnú múku papierovou utierkou. Každú lokšu potrieme kačacou masťou, stačí z jednej strany, lokše kladieme na seba, takže suchá strana sa premastí od spodnej. Na mastenie sa môže použiť tiež rastlinný olej, či husacia masť. Po upečení ich prikryjem prevrátenou misou, aby vydržali dlhšie teplé.

  4. 4

    Lokše sú výborné ako príloha k pečenej kačici, husi, k mliečnej fazuľovej či inej polievke. Tiež sú vynikajúce aj ako sladká varianta, lokše potreté tenkou vrstvou lekváru, posypané makom a cukrom. Je to výborná pochúťka! Dobrú chuť!

Diskusia k receptu

haji
Povedené lokše, s radostí bych ochutnala tuto přílohovou slanou verzi. U nás jsou to patenty - sladká podoba s cukrem, mákem a povidly hmmm
pivonka
Toto sú tie správne lokše! Takto sme ich jedávali nielen k husi, ale, ako píšeš, aj k polievke či so slivkovým lekvárom a makom. Občas ich robievam.
eruska25
Ja som z detstva zvyknutá na lokše potreté maslom a posypané kryštálovým cukrom, ten tam musí chrumkať. Mama nám ich robila na sporáku. Teraz ich tiež robím na suchej panvici potreté kačacou masťou, ale vždy si jednu urobím s maslom a cukrom. Spomienky na detstvo sú proste krásne.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia