Moje zemiakové lokše
Foto: mojaradost
Niet nad domáce zemiakové lokše, každý ich u nás doslova miluje. Takto ich pripravujeme už celé generácie.
porcií
príprava
tepelná úprava
Postup
-
1
Menšie zemiaky umyjeme a deň dopredu uvaríme v šupke do mäkka. Necháme vychladnúť najlepšie od večera do rána.
- 2
Uvarené zemiaky zbavíme šupky a postrúhame na jemno. V nádobe zmiesime spolu s preosiatou múkou a soľou na hladké cesto. Nemiesime príliš dlho, nakoľko by sa cesto mohlo začať lepiť. Z cesta vytvoríme valček dlhý cca 45 cm a pokrájame na 2,5 cm hrubé kúsky. Zo všetkých kúskov vytvoríme guľôčky, ktoré rozvaľkáme na pomúčenej doske, aby sa cesto nelepilo, na hrúbku 2-3 mm do kruhu, podľa veľkosti panvice, 22-24 cm.
- 3
Pečieme z každej strany na suchej rozohriatej teflonovej alebo kameninovej panvici. Ide to veľmi rýchlo. Priebežne utierame zvyšnú múku papierovou utierkou. Každú lokšu potrieme kačacou masťou, stačí z jednej strany, lokše kladieme na seba, takže suchá strana sa premastí od spodnej. Na mastenie sa môže použiť tiež rastlinný olej, či husacia masť. Po upečení ich prikryjem prevrátenou misou, aby vydržali dlhšie teplé.
- 4
Lokše sú výborné ako príloha k pečenej kačici, husi, k mliečnej fazuľovej či inej polievke. Tiež sú vynikajúce aj ako sladká varianta, lokše potreté tenkou vrstvou lekváru, posypané makom a cukrom. Je to výborná pochúťka! Dobrú chuť!
Tiež zemiakové lokše:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
My sme ich aj ako deti mali radsej omastene maslom,posolene a k tomu kysle mlieko alebo caj.