Tiramisu
Moje tiramisu (fotorecept)
Autor receptu: pn
Ľahučký taliansky dezert. Často ho robievam na oslavy, každý si ho
chváli, je veľmi chutný. Budem rada, ak sa bude páčiť aj vám.
20-25 porcií |
60 minút príprava |
Postup
- Najprv si uvaríme tureckú kávu alebo espresso a necháme vychladnúť na izbovú teplotu. Potom ho preložíme do menšej misky, pridáme Amaretto a dobre premiešame. Odložíme, kým ho nebudeme potrebovať.
- Na mascarpone krém najskôr opatrne oddelíme vajíčka na žĺtky a bielky. Uistite sa, že v bielkoch nie sú žiadne stopy po žĺtku. Vo veľkej žiaruvzdornej miske zmiešajte žĺtky a 100 g cukru a potom misku položte nad hrniec s jemne vriacou vodou. Uistite sa, že sa miska nedotýka vody. Miešame vareškou stále asi 5 až 8 minút, podľa toho, ako dobre vedie misa teplo, kým zmes nezhustne a nezosvetlí farbu. Odstráňte nádobu z ohňa a pokračujte v miešaní, kým zmes nevychladne. V tomto bode môžete prejsť na elektrický mixér.
- Keď zmes vychladne na izbovú teplotu, pridáme syr mascarpone a miešame, kým sa všetko nespojí do hladkej zmesi.
Bielky vyšľaháme so soľou do peny, ale nie do tuha, potom začnite pridávať zvyšných 100 g cukru po lyžiciach, zatiaľ čo mixér ešte beží.
Po pridaní všetkého cukru pokračujte v miešaní ďalších 30 až 60 sekúnd, kým nezískate hladkú, lesklú penu. Ďalším krokom je jemné vloženie krému do mascarpone zmesi na 4 až 5-krát pomocou silikónovej špachtle alebo metličky.
Potom pridáme aj vyšľahanú šľahačku a jemne premiešame.
- Pripravíme si formu 25x30 cm, ja som dala okolo acetátnu fóliu. Polovicu do kávy namočených piškót poukladáme na dno formy, potom na piškóty nalejeme polovicu krému a lyžicou jemne uhladíme povrch. Pokračujte druhou vrstvou piškót a zvyšnou polovicou krému. Pekne zahladíme a dáme najlepšie do druhého dňa vychladiť do chladničky.
- Na druhý deň dáme dole acetátnu fóliu a vyšľaháme šľahačku na ozdobu.
- Šľahačku dáme do cukrárskeho vrecúška a ozdobíme tiramisu. Posypeme kakaom a môžeme si uvariť kávičku, odkrojiť z koláčika a užívať.