Tiramisu

Moje tiramisu (fotorecept)

Autor receptu: pn

Ľahučký taliansky dezert. Často ho robievam na oslavy, každý si ho chváli, je veľmi chutný. Budem rada, ak sa bude páčiť aj vám.

20-25
porcií
60 minút
príprava

Suroviny

Postup

  1. Najprv si uvaríme tureckú kávu alebo espresso a necháme vychladnúť na izbovú teplotu. Potom ho preložíme do menšej misky, pridáme Amaretto a dobre premiešame. Odložíme, kým ho nebudeme potrebovať.
  2. Na mascarpone krém najskôr opatrne oddelíme vajíčka na žĺtky a bielky. Uistite sa, že v bielkoch nie sú žiadne stopy po žĺtku. Vo veľkej žiaruvzdornej miske zmiešajte žĺtky a 100 g cukru a potom misku položte nad hrniec s jemne vriacou vodou. Uistite sa, že sa miska nedotýka vody. Miešame vareškou stále asi 5 až 8 minút, podľa toho, ako dobre vedie misa teplo, kým zmes nezhustne a nezosvetlí farbu. Odstráňte nádobu z ohňa a pokračujte v miešaní, kým zmes nevychladne. V tomto bode môžete prejsť na elektrický mixér.
  3. Keď zmes vychladne na izbovú teplotu, pridáme syr mascarpone a miešame, kým sa všetko nespojí do hladkej zmesi. Bielky vyšľaháme so soľou do peny, ale nie do tuha, potom začnite pridávať zvyšných 100 g cukru po lyžiciach, zatiaľ čo mixér ešte beží. Po pridaní všetkého cukru pokračujte v miešaní ďalších 30 až 60 sekúnd, kým nezískate hladkú, lesklú penu. Ďalším krokom je jemné vloženie krému do mascarpone zmesi na 4 až 5-krát pomocou silikónovej špachtle alebo metličky. Potom pridáme aj vyšľahanú šľahačku a jemne premiešame.
  4. Pripravíme si formu 25x30 cm, ja som dala okolo acetátnu fóliu. Polovicu do kávy namočených piškót poukladáme na dno formy, potom na piškóty nalejeme polovicu krému a lyžicou jemne uhladíme povrch. Pokračujte druhou vrstvou piškót a zvyšnou polovicou krému. Pekne zahladíme a dáme najlepšie do druhého dňa vychladiť do chladničky.
  5. Na druhý deň dáme dole acetátnu fóliu a vyšľaháme šľahačku na ozdobu.
  6. Šľahačku dáme do cukrárskeho vrecúška a ozdobíme tiramisu. Posypeme kakaom a môžeme si uvariť kávičku, odkrojiť z koláčika a užívať.