Punčový zákusok
Punčový zákusok

Môj punčák fotorecept

petullka - fotkapetullka, 13. októbra 2020
Môj punčák (fotorecept)
Foto: petullka

Veľmi jednoduchý recept na punčový rez. Ja som ho robila na plechu s rozmermi 20x20 cm, takže ak chcete na klasický veľký plech, treba zdvojnásobiť všetky suroviny.

10
porcií
45 minút
na 180 °C

Suroviny

Spodný a vrchný svetlý plát:
100 g
4 ks
125 g
1 PL
1/4 bal.
Stredný farebný plát:
4 ks
1 hrnček (1 hrnček = 200 ml)
1 hrnček
100 ml
1/4 bal.
1 PL
Sirup:
100 ml
250 ml
Poleva:
200 G
3 PL
3 PL
3 PL
 (na potretie)

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Najprv som si upiekla 2 biele pláty. Vymiešala som vajcia s cukrom a olejom a primiešala múku s kypriacim práškom. Cesto som si rozdelila (pomocou váhy) na polovice. Polovicu cesta som vyliala na plech a piekla v rúre vyhriatej na 180 stupňov 9 minút. Rovnako som z druhej polovice cesta upiekla aj druhý svetlý plát.

  2. 2

    Na stredný farebný plát som si zase vyšľahala vajcia s cukrom do peny, priliala olej a nakoniec primiešala múku s kypriacim práškom. Cesto som si rozdelila na 3 časti, do jednej som primiešala kakao, do druhej červené farbivo a tretia ostala biela.

    Môj punčák (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Potom som cestá striedavo liala lyžicou na plech a premiešala špajdľou na špízy. Cesto som piekla v rúre vyhriatej na 180 stupňov 25 minút.

    Môj punčák (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Piekla som to večer a natierala až ráno, tak mi to zatiaľ vychladlo.

  5. 5

    Na sirup som zmiešala malinový sirup (domáci od svokry) s rumom a amarettom (nemusí byť, stačí rum). Sirupu stačí aj len 250 ml, ale my ho radi taký mokrý.

    Môj punčák (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Biele pláty sa upiekli pekne rovno, len som zlúpla šupku, z farebného plátu som zrezala vydutý stred (odrezky mrazím a manžel nám robí punčové gule). Na podnos som si dala prvý biely plát a natrela ho džemom, naň som uložila farebný plát, popichala som ho špajdľou a poliala sirupom a zase natrela džemom.

    Môj punčák (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Na to som uložila druhý biely plát a na 1/2 hodiny zaťažila knihou.

    Môj punčák (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Na polevu som si preosiala cukor a postupne prilievala po lyžiciach tekutiny, dala pár kvapiek punčovej arómy a červeného farbiva. Poleva nesmie byť hustá, aby sa dobre rozotierala, ale ani riedka, aby nestekala. Fakt treba prilievať po lyžiciach a vždy premiešať.

    Môj punčák (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Nakoniec som koláč poliala polevou a trošku ozdobila čokoládou. Nechala som polevu stuhnúť v chlade a potom nakrájala ostrým nožom (ani nebol horúci a poleva vôbec nepraskala).

    Môj punčák (fotorecept) - obrázok 9
Recept je zaradený do kategórií:
Slovenská kuchyňa, Dezerty, Na sladko, Zákusky, Pečené

Diskusia k receptu


Najsrdiečkovanejšie komentáre Ukáž celú diskusiu