Môj punčák fotorecept
Foto: petullka
Veľmi jednoduchý recept na punčový rez. Ja som ho robila na plechu s rozmermi 20x20 cm, takže ak chcete na klasický veľký plech, treba Zobraziť celý popisVeľmi jednoduchý recept na punčový rez. Ja som ho robila na plechu s rozmermi 20x20 cm, takže ak chcete na klasický veľký plech, treba zdvojnásobiť všetky suroviny.
porcií
na 180 °C
Suroviny
Spodný a vrchný svetlý plát: | |
100 g |
|
4 ks |
|
125 g |
|
1 PL |
|
1/4 bal. |
|
Stredný farebný plát: | |
4 ks |
|
1 hrnček (1 hrnček = 200 ml) |
|
1 hrnček |
|
100 ml |
|
1/4 bal. |
|
1 PL |
|
|
|
Sirup: | |
100 ml |
|
250 ml |
|
Poleva: | |
200 G |
|
3 PL |
|
3 PL |
|
3 PL |
|
|
|
(na potretie) |
|
Postup
-
1
Najprv som si upiekla 2 biele pláty. Vymiešala som vajcia s cukrom a olejom a primiešala múku s kypriacim práškom. Cesto som si rozdelila (pomocou váhy) na polovice. Polovicu cesta som vyliala na plech a piekla v rúre vyhriatej na 180 stupňov 9 minút. Rovnako som z druhej polovice cesta upiekla aj druhý svetlý plát.
- 2
Na stredný farebný plát som si zase vyšľahala vajcia s cukrom do peny, priliala olej a nakoniec primiešala múku s kypriacim práškom. Cesto som si rozdelila na 3 časti, do jednej som primiešala kakao, do druhej červené farbivo a tretia ostala biela.
- 3
Potom som cestá striedavo liala lyžicou na plech a premiešala špajdľou na špízy. Cesto som piekla v rúre vyhriatej na 180 stupňov 25 minút.
- 4
Piekla som to večer a natierala až ráno, tak mi to zatiaľ vychladlo.
- 5
Na sirup som zmiešala malinový sirup (domáci od svokry) s rumom a amarettom (nemusí byť, stačí rum). Sirupu stačí aj len 250 ml, ale my ho radi taký mokrý.
- 6
Biele pláty sa upiekli pekne rovno, len som zlúpla šupku, z farebného plátu som zrezala vydutý stred (odrezky mrazím a manžel nám robí punčové gule). Na podnos som si dala prvý biely plát a natrela ho džemom, naň som uložila farebný plát, popichala som ho špajdľou a poliala sirupom a zase natrela džemom.
- 7
Na to som uložila druhý biely plát a na 1/2 hodiny zaťažila knihou.
- 8
Na polevu som si preosiala cukor a postupne prilievala po lyžiciach tekutiny, dala pár kvapiek punčovej arómy a červeného farbiva. Poleva nesmie byť hustá, aby sa dobre rozotierala, ale ani riedka, aby nestekala. Fakt treba prilievať po lyžiciach a vždy premiešať.
- 9
Nakoniec som koláč poliala polevou a trošku ozdobila čokoládou. Nechala som polevu stuhnúť v chlade a potom nakrájala ostrým nožom (ani nebol horúci a poleva vôbec nepraskala).
Tiež punčový zákusok:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Punčák mám rada, tento vyzerá krásne.
bo bez krému-dnes toho hnusného mastného..
objednám u teba
čo povieš..
:-)
Torta je krásna a teším ma, že sa podarila a že chutila 😉