Punčový zákusok
Môj punčák (fotorecept)
Autor receptu: petullka
Veľmi jednoduchý recept na punčový
rez. Ja som ho robila na plechu s
rozmermi 20x20 cm, takže ak chcete na
klasický
veľký plech, treba zdvojnásobiť všetky
suroviny.
10 porcií |
45 minút na 180 °C |
Postup
- Najprv som si upiekla 2 biele pláty. Vymiešala som vajcia s cukrom a olejom a primiešala múku s kypriacim práškom. Cesto som si rozdelila (pomocou váhy) na polovice. Polovicu cesta som vyliala na plech a piekla v rúre vyhriatej na 180 stupňov 9 minút. Rovnako som z druhej polovice cesta upiekla aj druhý svetlý plát.
- Na stredný farebný plát som si zase vyšľahala vajcia s cukrom do peny, priliala olej a nakoniec primiešala múku s kypriacim práškom. Cesto som si rozdelila na 3 časti, do jednej som primiešala kakao, do druhej červené farbivo a tretia ostala biela.
- Potom som cestá striedavo liala lyžicou na plech a premiešala špajdľou na špízy. Cesto som piekla v rúre vyhriatej na 180 stupňov 25 minút.
- Piekla som to večer a natierala až ráno, tak mi to zatiaľ vychladlo.
- Na sirup som zmiešala malinový sirup (domáci od svokry) s rumom a amarettom (nemusí byť, stačí rum). Sirupu stačí aj len 250 ml, ale my ho radi taký mokrý.
- Biele pláty sa upiekli pekne rovno, len som zlúpla šupku, z farebného plátu som zrezala vydutý stred (odrezky mrazím a manžel nám robí punčové gule). Na podnos som si dala prvý biely plát a natrela ho džemom, naň som uložila farebný plát, popichala som ho špajdľou a poliala sirupom a zase natrela džemom.
- Na to som uložila druhý biely plát a na 1/2 hodiny zaťažila knihou.
- Na polevu som si preosiala cukor a postupne prilievala po lyžiciach tekutiny, dala pár kvapiek punčovej arómy a červeného farbiva. Poleva nesmie byť hustá, aby sa dobre rozotierala, ale ani riedka, aby nestekala. Fakt treba prilievať po lyžiciach a vždy premiešať.
- Nakoniec som koláč poliala polevou a trošku ozdobila čokoládou. Nechala som polevu stuhnúť v chlade a potom nakrájala ostrým nožom (ani nebol horúci a poleva vôbec nepraskala).