Môj jablkový perník fotorecept
Dostali sme chuť na tento výborný a rýchly koláčik. Určite ho viacerí poznáte. A ak nie, tak vyskúšajte. Voňavý po perníku a šťavnatý po jablkách. Recept ponúkam tak, ako robím ja.
porcií
príprava
na 180 °C
Suroviny
450 g |
|
280 g |
|
1 bal. |
|
1 ČL |
|
1 ČL |
|
4 PL |
|
3 ks |
|
400 ml |
|
125 ml |
|
3-4 ks |
|
50-100 g sekané |
|
100 g (alebo hrozienka) |
|
Na vrch: | |
(alebo iný) |
|
200 g |
|
150 ml |
|
Moje poznámky
Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.
Postup
-
1
Jablká ošúpeme a nahrubo nastrúhame. Zmiešame spolu preosiatu múku, cukor, kypriaci prášok do perníka, sódu bikarbónu, škoricu a kakao. Pridáme vajcia, vlažné mlieko, olej a všetko spolu premiešame. Pridáme nahrubo nastrúhané jablka, sekané orechy a brusnice. Všetko spolu premiešame.
-
2
Formu (plech 30x40 cm) vymastíme olejom a vysypeme múkou a vylejeme doň cesto. Rovnomerne rozotrieme, odhŕňame trochu viac od stredu k okrajom, aby sa cesto v strede veľmi nevydúvalo pri pečení. Koláč pečieme v rozohriatej rúre pri 180 °C asi 40 minút. Či je hotový vyskúšame špajdľou.
-
3
Ešte horúci bohato potrieme džemom a necháme vychladnúť.
-
4
Smotanu na šľahanie zohrejeme do horúca a pridáme polámanú čokoládu. Necháme chvíľu stáť až sa čokoláda rozpustí a vymiešame na hladkú polevu. Polevou polejeme vrch koláča a necháme stuhnúť.
-
5
Pokrájame na kocky a podávame. Dobrú chuť.
Fajnotka