Perníkový koláč
Perníkový koláč

Môj jablkový perník fotorecept

elenas - fotkaelenas, 4. mája 2020
Môj jablkový perník (fotorecept)
Foto: elenas

Dostali sme chuť na tento výborný a rýchly koláčik. Určite ho viacerí poznáte. A ak nie, tak vyskúšajte. Voňavý po perníku a šťavnatý po jablkách. Recept ponúkam tak, ako robím ja.

20-25
porcií
10 minút
príprava
40 minút
na 180 °C

Suroviny

450 g
280 g
1 bal.
1 ČL
1 ČL
4 PL
3 ks
400 ml
125 ml
3-4 ks
50-100 g sekané
100 g (alebo hrozienka)
Na vrch:
 (alebo iný)
200 g
150 ml

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Jablká ošúpeme a nahrubo nastrúhame. Zmiešame spolu preosiatu múku, cukor, kypriaci prášok do perníka, sódu bikarbónu, škoricu a kakao. Pridáme vajcia, vlažné mlieko, olej a všetko spolu premiešame. Pridáme nahrubo nastrúhané jablka, sekané orechy a brusnice. Všetko spolu premiešame.

    Môj jablkový perník (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Formu (plech 30x40 cm) vymastíme olejom a vysypeme múkou a vylejeme doň cesto. Rovnomerne rozotrieme, odhŕňame trochu viac od stredu k okrajom, aby sa cesto v strede veľmi nevydúvalo pri pečení. Koláč pečieme v rozohriatej rúre pri 180 °C asi 40 minút. Či je hotový vyskúšame špajdľou.

    Môj jablkový perník (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Ešte horúci bohato potrieme džemom a necháme vychladnúť.

    Môj jablkový perník (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Smotanu na šľahanie zohrejeme do horúca a pridáme polámanú čokoládu. Necháme chvíľu stáť až sa čokoláda rozpustí a vymiešame na hladkú polevu. Polevou polejeme vrch koláča a necháme stuhnúť.

    Môj jablkový perník (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Pokrájame na kocky a podávame. Dobrú chuť.

    Môj jablkový perník (fotorecept) - obrázok 5
Recept je zaradený do kategórií:
Múčne jedlá, Ovocné, Slovenská kuchyňa, Dezerty, Na sladko, Koláče, Pečené

Diskusia k receptu

elenas
@haji (4.5.2020 21:53)

Ďakujem za komentík, áno, je to vďačný koláčik a každý do neho pridá to, čo má rád. U nás rum nie je obľúbený, nikdy som ho tam nedávala ale myslím, že by mohol pasovať, takže nabudúce skúsim. Vďaka.
haji
@elenas (5.5.2020 11:07)
Mám recept z hrnkové kuchařky, dnes už je to stařenka. Tam ide rum do cesta, celkem hojně, vypeče se a kombinace kakaa, ořechů a jablek vynikne - pro mě je to tzv. "sváteční chuť". Uznávám, že někdo chuť rumu nemusí. Sto lidí, dvě stě chutí, haha Přeji krásný den!
elenas
@mirop (5.5.2020 18:35)

Ďakujem pekne za komentár, veľmi ma teší, že chutil.
martamm
Paradny receptik, akurat uberiem polovicu cukru, ked je tam susene ovocie, bude stacit
borgsteina13
Stratila som môj recept, tak som hľadala nový. Tento mi padol do oka ako prvý, a je výborný. Len som nemala čokoládu na vrch.