Perníkový koláč
Môj jablkový perník (fotorecept)
Autor receptu: elenas
Dostali sme chuť na tento výborný a rýchly koláčik. Určite ho viacerí poznáte. A ak nie, tak vyskúšajte. Voňavý po perníku a šťavnatý po jablkách. Recept ponúkam tak, ako robím ja.
20-25 porcií |
10 minút príprava |
40 minút na 180 °C |
Postup
- Jablká ošúpeme a nahrubo nastrúhame. Zmiešame spolu preosiatu múku, cukor, kypriaci prášok do perníka, sódu bikarbónu, škoricu a kakao. Pridáme vajcia, vlažné mlieko, olej a všetko spolu premiešame. Pridáme nahrubo nastrúhané jablka, sekané orechy a brusnice. Všetko spolu premiešame.
- Formu (plech 30x40 cm) vymastíme olejom a vysypeme múkou a vylejeme doň cesto. Rovnomerne rozotrieme, odhŕňame trochu viac od stredu k okrajom, aby sa cesto v strede veľmi nevydúvalo pri pečení. Koláč pečieme v rozohriatej rúre pri 180 °C asi 40 minút. Či je hotový vyskúšame špajdľou.
- Ešte horúci bohato potrieme džemom a necháme vychladnúť.
- Smotanu na šľahanie zohrejeme do horúca a pridáme polámanú čokoládu. Necháme chvíľu stáť až sa čokoláda rozpustí a vymiešame na hladkú polevu. Polevou polejeme vrch koláča a necháme stuhnúť.
- Pokrájame na kocky a podávame. Dobrú chuť.