Foto: dvorka
Pred časom som dávala na Varechu prvý zo 100 receptov z mletého mäsa čo som dostala mailom. Dnes som sa rozhodla robiť zas mleté Zobraziť celý popisPred časom som dávala na Varechu prvý zo 100 receptov z mletého mäsa čo som dostala mailom. Dnes som sa rozhodla robiť zas mleté mäso a preto som vyberala čo za recept zrealizujem. Väčšina je klasika a obmenou je len omáčka, no tento recept ktorý pridávam ma oslovil svojou originalitou.
porcie
príprava
tepelná úprava
Suroviny
500 g |
|
|
|
|
|
1 ks (nadrobno pokrájaná) |
|
1 ks |
|
|
|
Na obalenie: | |
|
|
|
|
Na omáčku: | |
2 ks |
|
2 strúčiky |
|
kúsok |
|
2 PL |
|
podľa potreby |
|
|
|
|
Postup
-
1
Namlela som si umyté a osušené mäso. Určite by bolo dobré keby sa 1/3 mäsa dala z hovädziny alebo baraniny. pridala som vajíčko, soľ, korenie, cibuľu, cesnak a poriadne premiešala rukou, potom som prisypala strúhanku a prehnietla rukou aby masa bola dobre tvarovateľná.
-
2
Z mäsa som odobrala za hrsť, upatlala som guľku, poriadne ju zhutnila a vytvarovala som placku. Potrela som jednu stranu horčicou a potretou stranou som položila na tanier. Takto som si pripravila 4 kúsky.
-
3
Na panvici som si roztopila dve lyžice masti, pridala som olej a nechala rozohriať na skoro minimálnej teplote. Mäso som natrela zvrchu horčicou a opatrne obalila v hladkej múke, oklepala som a dala opiecť z každej strany. Po opečení som mäso vybrala na tanier a dala piecť ďalšie kúsky.
-
4
Nakrájala som si cibuľu, roztlačila cesnak, nakrájala zeler na malé kocky a dala som do výpeku. Navrch som uložila opečené mäsá a zaliala trochou vody a pod pokličkou dusila kým zelenina zmäkla. Asi 20 minút.
-
5
Mäso som znova vybrala, šťavu so zeleninou rozmixovala. Prisolila som, prikorenila korením na divinu, trochu pomletých hríbov a dve lyžce horčice. Poriadne som premiešala a prevarila ešte 5 minút. Ak sa niekomu máli šťavy, môže pridať vodu s trochou múky a povariť. Aj prichutením sa medze nekladú, ja som volila jemnejšiu chuť.
-
6
Ako prílohu som urobila varené aj pečené zemiaky. Pečené si vzal syn tak na mojom tanieri tie dva kúsky ani nevidno. Podľa originnálneho receptu sa podáva s tatarkou, ja som dala svoju jablkovú cviklu s chrenom a kyslé uhorky.
Diskusia k receptu