Mladá fazuľka, ako príloha aj k rezňu fotorecept

sracz - fotkasracz, 19. augusta 2014
Mladá fazuľka, ako príloha aj k rezňu (fotorecept)
Foto: sracz

Uplynulo už polstoročie, čo som túto jemnú voňavú dobrotu jedol v podaní mojej babičky. Lady Ann nám ju pripravovala posypanú strúhaným syrom a s Zobraziť celý popisUplynulo už polstoročie, čo som túto jemnú voňavú dobrotu jedol v podaní mojej babičky. Lady Ann nám ju pripravovala posypanú strúhaným syrom a s jej nezabudnuteľnou petržlenovou vňaťou. Pretože som bol mojou krajšou ½ „krivo obvinený“ (naviac neprávom) z viditeľného zvýraznenia jej oblých kriviek, mimochodom mne sa páčia, tak som jej obľúbený rezeň podával s varenými luskami fazuľky, ale so strúhankovou posýpkou. Skúste, ochutnajte túto pochúťku a budete príjemne prekvapení jej jemným „šmakom“!

2÷3
porcie
5÷7 minút
príprava
5÷7 minút
tepelná úprava

Suroviny

500 - 600 g
2 - 3 PL
3 - 4 strúčiky
3 - 4 ks
50 - 60 g
4 - 5 PL




Postup

  1. 1

    lusky mladej fazuľky (pestovanú na našej záhradke sme ju nazývali „šesťtýždňová“) som zbavil koncov, umyl pod tečúcou vodou a uvaril v osolenej vode, s ČL drveného bobkového listu (alebo „adidaska“) a 3 strúčikmi cesnaku v „čajovom vajíčku“. Varil som ju naozaj krátko, tak 6÷7´od dosiahnutia bodu varu. Tentoraz som „pracoval“ s jej žltým variantom. Stačilo iba odrezať konce, pretože ešte nemala „fúzy_bajuzi“!!!

    Mladá fazuľka, ako príloha aj k rezňu (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    priebežne som pripravil prepražené voňavé maslo a na druhej panvici „na sucho“ jemne opiekol strúhanku

    Mladá fazuľka, ako príloha aj k rezňu (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    uvarené lusky mladej fazuľky som scedil, uložil do hlbokého taniera, polial rozpusteným maslom a posypal opraženou strúhankou; podľa chuti či potreby je možné strúhanku nahradiť postrúhaným tvrdším syrom a posypať lístočkami čerstvej petržlenovej vňate!

    Mladá fazuľka, ako príloha aj k rezňu (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    podávame ako ľahkostráviteľné jedlo, či predjedlo; dokonca ako vegetariánske, či dietné, pokiaľ nie je určené ako príloha k mäsu! Ja som ich svojej krajšej ½, ortodoxnému „dravcovi mäsožrútovi“, servíroval s „double“ obaľovaným rezňom.

    Mladá fazuľka, ako príloha aj k rezňu (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    pamätáte sa ešte na „pampúšiky“ Vašich mamiek a babičiek so zvyšku obaľovacej zmesi? Zmiešal som, na polotekutú konzistenciu, zvyšok rozšľahaných vajíčok, strúhanky a parmezánu (hladkú múku pri obaľovaní rezňov nahradzujem „práškovým“ parmegiano reggiano); pridal štipku „sódy_bici“ (po nej pampúšiky pekne narastú), ~ 2 PL pokrájaných lístkov petržlenovej vňate, jemne „oeMČeKoval“, pomocou PL zmes „naformoval“ do horúceho tuku a zo všetkých strán nechal vypražiť. Všetky boli iba pre mňa; moja Láska totiž „nabieha na novú figúru“!

    Mladá fazuľka, ako príloha aj k rezňu (fotorecept) - obrázok 5

Diskusia k receptu

mijaita
@sracz lepsi je napred posypat opecenou strouhankou a teprve potom polit maslem. To labuzo! A taky na květák :-)
havino
fazulka so strúhankou bola špecialita mojej mamy, sama sebe si ju robila, ako prílohu, teraz som si na to spomenula, ja som ju pár krát podla nej robila, smutné, ale je to tak, ale že je to dobré viem
terinka55
Nostalgia a návrat do dávneho detstva, keď vlasy už zdobí "šeď", ďakujem
stefanm
take jednoduche a take krasne. myslel som si, ze si to nemusimpridavat do kucharskej knihy ale spomenul som si, ze som minule isil do obchodu a mal som kupit tri veci. kupil som maslo, picivo a na tu treti vec som si nemohol spomenut. ta som pridal do kosika plechovku piva aby som mal tri veci a nakup bol splneny.... pozdravujem tvoju manzelku aj jej skredsiu polovicku....p.s. mja je teraz tiez na nejakej diete tak mam doma veselo.stale komanduje a ja sa na tom zabavam a plnim nezmyselne prikazy...dnes mam, okrem varenia obeda-halusky s bryndzou- ako nosnu ulohu vytriedit postelne plachty ktore uz najmenej tri roky nepouzivame a nstrihat z nich utierky na riad..... prajem ti dobru urodu kukurice a pozdravujem ta .
soncya
toto máme radi, aj karfiol aj brokolica je tak pripravená fajn. Teším sa, že Ťa po dlhšej dobe opäť vidím @sracz. :)
izabella929
@sracz...tvoje recept sa mi veľmi páči...často používam k duseným mäsám fazuľkovú prílohu...bola som na dovolenke v Nemecku pri mori a tam som to jedla prvý krát....veľmi sa mi páčilo...nebolo to so strúhankou, ale bolo to veľmi chutné...takže tvoj recept určite vyskúšam,....)
zvoncek
pekne okomentované a nafotené., toto je naše obľúbené májové- robím to so špargľou, teraz okrem fazuľky je to karfiol alebo brokolica., strúhanku(prézle) popražím na ghi(prepustené maslo), na tanieri polievam
jogurtom resp . kyslou smotanou a k tomu pohár kefíru alebo acidka.,
ďakujem za pripomenutie pampúšikov., my sme ich ako deti volali prézlová fašírka, otecko nám to robil k zemiakovému šalátu
hannah22
opakujem sa, ale je to stará dobrá klasika a práve dozrieva v záhradke...:)
frezia68
Tento recept použijem ako ľahkú večeru,len strúhanku popražím na prepustenom masle,dobre si inšpiroval :-)
rain333
fazuľové struky sa u nás zjedia v polievke (aj keď väčšinou si to jem sama ) a toto sa mi ako príloha páči...s maslom áno ale strúhankou posypať? skúsime :)
inak tie pampúšiky sa u nás robievali tiež, so štipkou soli, cukru, sódy bic....zvyšky z obaľovania a taká dobrota :) pre mňa to bol v detstve rezeň :-D
sracz
Srdečne Vás všetkých pozdravujem a ďakujem za "nakuknutie" aj na tento môj rcp. ... sľubujem, že po "rozbehnutí sa" budem na Vaše slová reagovať podrobnejšie!




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia