Medovníky stále mäkké

luss44 - fotkaluss44, 25. novembra 2013
Medovníky stále mäkké
Foto: luss44

Nastal čas predvianočného pečenia a určite v každej domácnosti nebudú chýbať medovníčky. Ponúkam Vám recept, ktorý mám od známej a pečiem podľa neho už 26 rokov. Som s ním veľmi spokojná, pečú podľa neho už aj moje kolegynky a medovníky si chvália. Včera sme piekli prvú várku, ktorá určite do Vianoc nevydrží, takže budeme piecť ďalšiu...

20 minút
príprava
8 minút
na 200 °C

Suroviny

600 g
4 ks
50 g
200 g
5 PL
2 ČL
4 ČL
1 ks

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Z uvedených surovín si vypracujeme cesto, keď sa lepí ako mne včera, podsypeme ešte trochu múky, ja som mala väčšie vajíčka, tak asi preto.

    Medovníky stále mäkké - obrázok 1
  2. 2

    vypracované cesto zabalíme do celofánu a odložíme do chladničky, stačí 1 hodinka ale môže byť aj viac, ja som nechala len hodinu

    Medovníky stále mäkké - obrázok 2
  3. 3

    na pomúčenej doske cesto rozvaľkáme na hrúbku 0,5 cm, povykrajujeme medovníčky a poukladáme na plech s papierom. Potrieme vajíčkom, ozdobíme kúskom orecha. Keď ideme medovníky zdobiť bielkom, vtedy nepotieram vajcom. Pečieme vo vyhriatej trúbe na 200 °C asi 8 minút, upečené sú raz-dva.

    Medovníky stále mäkké - obrázok 3
  4. 4

    Hneď po upečení ešte horúce medovníky poukladáme do veľkého 4 l skleneného pohára, zavrieme vrchnákom. V pohári sa zaparia a vďaka tomu ostanú stále mäkké. Mám to overené dlhoročným pečením, takto v pohári ich uskladňujem v chladnej komore až kým sa nezjedia. Už sa nám stalo, že sme objavili posledné niekedy vo februári a boli stále mäkkučké :)

    Medovníky stále mäkké - obrázok 4

Diskusia k receptu

45 komentárov k receptu
mam pocit, ze sa zlepia , ked ich natieram cukrovou vodou, inak moje natierat nezvyknem a nezlepia sa, ale ja mam trosku iny recept :-)
Zaujalo ma to, že ich dávaš ešte horúce do pohára, ja ich skladujem v podstate rovnako v uzatvorenej dóze, ale až po vychladnutí, len potom pridám k nim kúsok chleba, aby zmäkli. Ale tento spôsob rozhodne vyskúšam.
Zaujímave uskladnenie,niekde som čítala že medovníky sa nemajú dlho piecť,tým sa vysúšajú a stvrdnú.Ja pečiem 7 - 8 min.a skladujem v papierovej krabici na balkóne a sú mäkké :-).
Recept som si uložila. Medovníčky pečiem len z polovičnej dávky pre vnučku , za jej výdatnej pomoci.Na MMB som čítala , že ich dajú do sklenenej fľašky , ale vychladnuté. Ale verím ti , keď ako píšeš , že to máš vyskúšané.
@tinca som rada, že Ťa tu opäť vidím :) @bejulienka a @gabriele - nebojte sa, žiadna pleseň nehrozí, veď sa priebežne pohár otvára, tak ako sa míňajú... fakt ich takto uskladňujem už od r. 1987 keď som začala piecť s babkou vianočné pečivo, iné ani nepečiem. @goe , @babkamt , aj ostatné budem rada ak vyskúšate a po sviatkoch dáte vedieť, čo a ako... :) @betka11 na studenom a vlhkom balkóne ostanú mäkké, ja ich mám v chladnej komore. @riwexi ja som na chrumkavé medovníky chodila k mame do bytovky, tá niektoré nechávala v suchej špajzi schrumkavieť :) lenže to už neni...
Včera som ich upiekla a dala do pohára. Zatiaľ sú mäkké, hoci tých pár kúskov, čo som nechala voľne na tanieriku sú už tvrdé. Tak uvidím. Ešte drobnosť, pár kúskov na spodku pohára sa prilepilo ku stene. Inak recept chválim, lebo sú chutné a aj samotná príprava je rýchla.
@lujzita teší ma že si vyskúšala, hej, voľne vyložené stvrdnú, zvlášť keď bývaš v bytovke, ide o to, že v pohári vydržia dlho mäkké. Môže sa stať že sa občas nejaký prilepí na pohár, tie zjedz ako prvé :)
Uz su pernicky upecene, su naozaj vynikajuce. Makkukinke, jemne. Dala som menej korenia, len 2 cajove lyzicky, ale pre tych, co maju radi vyraznu vonu je lepsie dodrzat presne recept. Velmi vydarene. Dakujem.
Dakujem za prianie, ale ako vidim , dlhu zivotnost nemaju, chodia mi na ne "domace kobylky",ale nevadi, upecim dalsie. Prijemne sviatky.
Super receptik ,, prave som ich dorobila , a zatial su fakt ale fakt krasne makkučke a vonavučke,, akurat nabuduce dam trošku kakaa nech su tmavšie , ale aj tak sa mi podarili ,, akurat ze ja nemam rada cely orech na vrchu tak som nasipala priamo do cesta asi za dlan mletych orechov, a su super,, škoda ze neviem ako sa tu pridava fotka,, pochvalila by som sa :D , fakt odporucam ,, zatial su makke tak dufam ze aj ostanu ,, sklenenu nadobu som nemala tak som och dala do krabice a na balkon ,, snad vydržia,, ale vysli mi ovela lepšie a krajšie ako minuleho roku ,, super ,,
A mňa veru recept vôbec neoslovil. Úvodné foto je veľmi fádne. Väčšina fotoaparátov má aj blesk, ale také niečo ty asi nepoznáš.

P. S. Pekný hriankovač (alebo čo to vlastne tam vpravo je) na záverečnej fotke. :D
práve som vyskúšala a hneď z 2 dávok a určite ich skúsim dať aj do toho pohára a verím že budú stále mekučké...len ja si ich potom dávam do plechovej vianočnej dózy dúfam že tam nestvrdnú.. ďakujem za recept
Pripravujem z dvojročnou dcérkou jej predvianočný debuet v pečení a myslím si, že toto bude najlešia voľba pre začiatočníkov... vyskúšame, napečieme, ochutnáme a hned napíšeme :)
...Tak som ich dnes vyskusal...Vsetko vyslo..."super truper medovnicky"...Akurat nechapem jednu vec...,nie len v tomto recepte ...,preco davate vsetci cesto do chladnicky....Logicky...cesto stuhne a je potom velmi tazko "vyformo-vyvalkovatelne".Ja som ho nechal hodinku pri izbovej teplote,super sa vyvalkalo.Fyzika sa neda oklamat.
@mmikes , som rada že si skúsil moje medovníky. K tej chladničke - cesto je po zarobení niekedy lepivé, v chlade stuhne a mne sa vtedy lepšie vaľká a vykrajuje. Ale nie je to podmienka, samozrejme. Ak sa Ti s ním pracovalo super aj bez chladu, som rada. Nech Ti chutia.

Pridaj komentár k receptu: