Medovníky stále mäkké

luss44 - fotkaluss44, 25. novembra 2013
Medovníky stále mäkké
Foto: luss44

Nastal čas predvianočného pečenia a určite v každej domácnosti nebudú chýbať medovníčky. Ponúkam Vám recept, ktorý mám od známej a pečiem podľa neho už Zobraziť celý popisNastal čas predvianočného pečenia a určite v každej domácnosti nebudú chýbať medovníčky. Ponúkam Vám recept, ktorý mám od známej a pečiem podľa neho už 26 rokov. Som s ním veľmi spokojná, pečú podľa neho už aj moje kolegynky a medovníky si chvália. Včera sme piekli prvú várku, ktorá určite do Vianoc nevydrží, takže budeme piecť ďalšiu...

20 minút
príprava
8 minút
na 200 °C

Suroviny

600 g
4 ks
50 g
200 g
5 PL
2 ČL
4 ČL
1 ks




Postup

  1. 1

    Z uvedených surovín si vypracujeme cesto, keď sa lepí ako mne včera, podsypeme ešte trochu múky, ja som mala väčšie vajíčka, tak asi preto.

    Medovníky stále mäkké - obrázok 1
  2. 2

    vypracované cesto zabalíme do celofánu a odložíme do chladničky, stačí 1 hodinka ale môže byť aj viac, ja som nechala len hodinu

    Medovníky stále mäkké - obrázok 2
  3. 3

    na pomúčenej doske cesto rozvaľkáme na hrúbku 0,5 cm, povykrajujeme medovníčky a poukladáme na plech s papierom. Potrieme vajíčkom, ozdobíme kúskom orecha. Keď ideme medovníky zdobiť bielkom, vtedy nepotieram vajcom. Pečieme vo vyhriatej trúbe na 200 °C asi 8 minút, upečené sú raz-dva.

    Medovníky stále mäkké - obrázok 3
  4. 4

    Hneď po upečení ešte horúce medovníky poukladáme do veľkého 4 l skleneného pohára, zavrieme vrchnákom. V pohári sa zaparia a vďaka tomu ostanú stále mäkké. Mám to overené dlhoročným pečením, takto v pohári ich uskladňujem v chladnej komore až kým sa nezjedia. Už sa nám stalo, že sme objavili posledné niekedy vo februári a boli stále mäkkučké :)

    Medovníky stále mäkké - obrázok 4

Diskusia k receptu

eviana
@luss44 , už aj ich mám v oddelení "vianoce 2013" a spravím spolu s tatrankinými zlepovanými, ďakujem za recept :)
1x lukol
welwet
som presvedceny, ze s tym poharom to funguje, dufam, ze sa nam tiez podaria take pekne a nakucke ...
radost
..a nezlepia sa niektoré spolu v tom pohári..??bo mne sa to -občas stalo..
smejkad
mam pocit, ze sa zlepia , ked ich natieram cukrovou vodou, inak moje natierat nezvyknem a nezlepia sa, ale ja mam trosku iny recept :-)
luss44
@eviana , @welwet dajte potom vedieť ako Vám vyšli, @radost a @smejkad - nie nezlepia sa, keď ich ideme ozdobovať tak len vyberiem z pohára, ozdobíme a idú späť do pohára, a nie sú zlepené. ďakujem za nahliadnutie a vyskúšajte :)
valeri
Zaujalo ma to, že ich dávaš ešte horúce do pohára, ja ich skladujem v podstate rovnako v uzatvorenej dóze, ale až po vychladnutí, len potom pridám k nim kúsok chleba, aby zmäkli. Ale tento spôsob rozhodne vyskúšam.
luss44
@milina - vôbec sa nezdeformujú, ostanú rovnaké ako po upečení, ver mi, robím ich takto už roky. @valeri vyskúšaj, pália pri tom trochu brušká prstov :) ale stojí to za to...
betka11
Zaujímave uskladnenie,niekde som čítala že medovníky sa nemajú dlho piecť,tým sa vysúšajú a stvrdnú.Ja pečiem 7 - 8 min.a skladujem v papierovej krabici na balkóne a sú mäkké :-).
2254_1348559633 - profilový obrázok
goe
goe
Tento spôsob vyskúšam. Vďaka.
tinca
@Luss44 mala som rcp podobný na mäkké medovníčky, niekde sa mi zapatrošil tak si ukladám tvoj,ale fígeľ je fakt v uskladnení,buď ako píšeš ty,alebo @betka11
bejulienka
určite vyskúšam, len by ma zaujímalo, keď sa v tej zatvorenej fľaši zaparia, či nemôžu v tom vlhku splesnivieť?
riwexi
Iste je to výborný nápad, ale ja mám najradšej keď medovníky chrumkajú (((
gabriele
ked sa daju horuce do pohara je tam problem vzniku plesni...
babkamt
Recept som si uložila. Medovníčky pečiem len z polovičnej dávky pre vnučku , za jej výdatnej pomoci.Na MMB som čítala , že ich dajú do sklenenej fľašky , ale vychladnuté. Ale verím ti , keď ako píšeš , že to máš vyskúšané.
luss44
@tinca som rada, že Ťa tu opäť vidím :) @bejulienka a @gabriele - nebojte sa, žiadna pleseň nehrozí, veď sa priebežne pohár otvára, tak ako sa míňajú... fakt ich takto uskladňujem už od r. 1987 keď som začala piecť s babkou vianočné pečivo, iné ani nepečiem. @goe , @babkamt , aj ostatné budem rada ak vyskúšate a po sviatkoch dáte vedieť, čo a ako... :) @betka11 na studenom a vlhkom balkóne ostanú mäkké, ja ich mám v chladnej komore. @riwexi ja som na chrumkavé medovníky chodila k mame do bytovky, tá niektoré nechávala v suchej špajzi schrumkavieť :) lenže to už neni...
lujzita
Včera som ich upiekla a dala do pohára. Zatiaľ sú mäkké, hoci tých pár kúskov, čo som nechala voľne na tanieriku sú už tvrdé. Tak uvidím. Ešte drobnosť, pár kúskov na spodku pohára sa prilepilo ku stene. Inak recept chválim, lebo sú chutné a aj samotná príprava je rýchla.
luss44
@lujzita teší ma že si vyskúšala, hej, voľne vyložené stvrdnú, zvlášť keď bývaš v bytovke, ide o to, že v pohári vydržia dlho mäkké. Môže sa stať že sa občas nejaký prilepí na pohár, tie zjedz ako prvé :)
viane
Dakujem za recept,su vyborne..dnes som ich piekla, zatial makke..ale rychlo miznu :-)

daguska
Naozaj zaujimave, zatial je to pre mna najprekvapujucejsi recept, ale urcite vyskusam. Som zvedava...
daguska
Ale toho korenia...no, neviem, ci nie je privela...
jansam
Sú výborné,mäkkučké,tomuto receptu zostanem verná,vďaka zaň
luss44
@daguska nie je korenia veľa, ale kľudne daj menej, ja som dala 4 čaj.lyžičky nie kopcovité, budem rada ak vyskúšaš. @viane a @jansam teší ma že ste napiekli podľa môjho rcp a že chutia :)
daguska
Uz su pernicky upecene, su naozaj vynikajuce. Makkukinke, jemne. Dala som menej korenia, len 2 cajove lyzicky, ale pre tych, co maju radi vyraznu vonu je lepsie dodrzat presne recept. Velmi vydarene. Dakujem.
luss44
@daguska veľmi ma potešilo, že Ti chutia. V zatvorenom pohári Ti vydržia mäkké až kým sa neminú :) krásne a pokojné Vianoce prajem.
daguska
Dakujem za prianie, ale ako vidim , dlhu zivotnost nemaju, chodia mi na ne "domace kobylky",ale nevadi, upecim dalsie. Prijemne sviatky.
iwka17
Super receptik ,, prave som ich dorobila , a zatial su fakt ale fakt krasne makkučke a vonavučke,, akurat nabuduce dam trošku kakaa nech su tmavšie , ale aj tak sa mi podarili ,, akurat ze ja nemam rada cely orech na vrchu tak som nasipala priamo do cesta asi za dlan mletych orechov, a su super,, škoda ze neviem ako sa tu pridava fotka,, pochvalila by som sa :D , fakt odporucam ,, zatial su makke tak dufam ze aj ostanu ,, sklenenu nadobu som nemala tak som och dala do krabice a na balkon ,, snad vydržia,, ale vysli mi ovela lepšie a krajšie ako minuleho roku ,, super ,,
luss44
@iwka17 som rada, že Ti vyšli pekne a hlavne že chutia :) niekedy ani my nedávame navrch orech, ale tie potom ozdobíme polevou. prajem pekné sviatky
pekajka
Prosím vás, zajtra idem piecť podľa tohto receptu. Koľko kusov z nich vyjde? :)
luss44
@pekajka , na kusy to presne neviem, ale plný 4-litrový pohár a ešte pár kúskov navyše.
daguska
Super,pecieme aj tento rok.Zatial najlepsie,aké som piekla.
kakao
A mňa veru recept vôbec neoslovil. Úvodné foto je veľmi fádne. Väčšina fotoaparátov má aj blesk, ale také niečo ty asi nepoznáš.

P. S. Pekný hriankovač (alebo čo to vlastne tam vpravo je) na záverečnej fotke. :D
1x kakao
kakavo
Brat môj, nerob mi hanbu, zas si si uhnul viac, ako máš dovolené? @kimlo prepáč mu to, on za to nemôže, pri pôrode vypadol babiculi z rúk....
zuzzka1414
práve som vyskúšala a hneď z 2 dávok a určite ich skúsim dať aj do toho pohára a verím že budú stále mekučké...len ja si ich potom dávam do plechovej vianočnej dózy dúfam že tam nestvrdnú.. ďakujem za recept
luss44
@zuzzka1414 , potešila si ma, verím že budú chutiť. U nás je už z prvej dávky polovica fuč, zajtra pečieme znovu :)
ramimi
Pripravujem z dvojročnou dcérkou jej predvianočný debuet v pečení a myslím si, že toto bude najlešia voľba pre začiatočníkov... vyskúšame, napečieme, ochutnáme a hned napíšeme :)
ramimi
Su senzačne hned večer sme si dali s poharikom mliečka, odporučam pre nedočkavcov :D
luss44
@ramimi potešilo ma že vám medovníčky chutia, my sme ich piekli v nedeľu a pomaly sa už míňajú :)
mmikes
...Tak som ich dnes vyskusal...Vsetko vyslo..."super truper medovnicky"...Akurat nechapem jednu vec...,nie len v tomto recepte ...,preco davate vsetci cesto do chladnicky....Logicky...cesto stuhne a je potom velmi tazko "vyformo-vyvalkovatelne".Ja som ho nechal hodinku pri izbovej teplote,super sa vyvalkalo.Fyzika sa neda oklamat.
luss44
@mmikes , som rada že si skúsil moje medovníky. K tej chladničke - cesto je po zarobení niekedy lepivé, v chlade stuhne a mne sa vtedy lepšie vaľká a vykrajuje. Ale nie je to podmienka, samozrejme. Ak sa Ti s ním pracovalo super aj bez chladu, som rada. Nech Ti chutia.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia