Medovníky stále mäkké

Autor receptu: luss44

Nastal čas predvianočného pečenia a určite v každej domácnosti nebudú chýbať medovníčky. Ponúkam Vám recept, ktorý mám od známej a pečiem podľa neho už 26 rokov. Som s ním veľmi spokojná, pečú podľa neho už aj moje kolegynky a medovníky si chvália. Včera sme piekli prvú várku, ktorá určite do Vianoc nevydrží, takže budeme piecť ďalšiu...

20 minút
príprava
8 minút
na 200 °C

Postup

  1. Z uvedených surovín si vypracujeme cesto, keď sa lepí ako mne včera, podsypeme ešte trochu múky, ja som mala väčšie vajíčka, tak asi preto.
  2. vypracované cesto zabalíme do celofánu a odložíme do chladničky, stačí 1 hodinka ale môže byť aj viac, ja som nechala len hodinu
  3. na pomúčenej doske cesto rozvaľkáme na hrúbku 0,5 cm, povykrajujeme medovníčky a poukladáme na plech s papierom. Potrieme vajíčkom, ozdobíme kúskom orecha. Keď ideme medovníky zdobiť bielkom, vtedy nepotieram vajcom. Pečieme vo vyhriatej trúbe na 200 °C asi 8 minút, upečené sú raz-dva.
  4. Hneď po upečení ešte horúce medovníky poukladáme do veľkého 4 l skleneného pohára, zavrieme vrchnákom. V pohári sa zaparia a vďaka tomu ostanú stále mäkké. Mám to overené dlhoročným pečením, takto v pohári ich uskladňujem v chladnej komore až kým sa nezjedia. Už sa nám stalo, že sme objavili posledné niekedy vo februári a boli stále mäkkučké :)