Medovníčky

sonijamt - fotkasonijamt, 15. novembra 2010
Medovníčky
Foto: sonijamt

Tento recept je osvedčený,robievam ho už niekoľko rokov. Medovníčky sú mäkké, ihneď jedlé. Skúšala som kadejaké varianty a stalo sa mi aj to, že Zobraziť celý popisTento recept je osvedčený,robievam ho už niekoľko rokov. Medovníčky sú mäkké, ihneď jedlé. Skúšala som kadejaké varianty a stalo sa mi aj to, že sme ich jedli až niekedy na V.noc a nie na Vianoce :-))) Dávam do pozornosti moje zdobenie, ktoré žiaľ v krvi nemám:-((( ale zapráši sa po nich aj bez zdobenia:-)

Suroviny

500 g
190 g
125 g, alebo rastlinný tuk-rozpustený
125 g, - tekutý
3 ks, celé
1 PL
4 ks, podrvené
1 čl
 -na plech
 celé vajíčko na potretie

Postup

  1. 1

    Zo surovín dôkladne vypracujeme cesto a dáme do chladničky odležať na celú noc. Čo sa týka rastlinného tuku, môže sa použiť maslo, Hera alebo Palmarín.

  2. 2

    Na druhý deň si cesto rozvaľkáme na hrúbku asi 1 cm a formičkami vykrajujeme rôzne druhy.

  3. 3

    Kladiem ich na plech vymastený Cerou. Keďže mám elektrickú rúru,nepečiem ich ako klasickú piškótu, ale pri "horúcom vzduchu" pri 160°C 6-8 min - treba si to odsledovať, aby boli hnedkasté. Do niektorých ešte pred vložením do rúry dávam napr. kúsok vlaš.orecha.

  4. 4

    Po upečení preložím na suchý plech a hneď ich potieram rozšľahaným vajíčkom, aby dostali pekný lesk - na fotografii to aj vidno. Vychladnuté zdobíme.

Diskusia k receptu

kucharronald
Supeer :) Asi už aj mám recept na Vianoce :))) Takýto recept mám rád, ktorý je odskúšaný :) Nie ako inokedy, spravím, a medovníky jeme len na veľkú noc :)) A aj tá výzdoba je super :) Našiel som si výborný recept, ktorý už je v KK, ale aj inšpiráciu :) ďakujem
marianne69
Takyto receptik dlho ja hladam,a zdobene su preparadne,ja tie moje radsej ani nezdobim,aby sa mi nesmiali.Z vytvarnej vychovy mi dvojky davali,aby mi vysvedcenie nepokazili a raz som solovu 3 dostala.:-)))))
tatranka
Medovníčky sú pekné,zachovali si svoj vykrojený tvar a sú aj pekne nazdobené.
evia
Medovníčky dávam do KK, sú super, aj moje zdobenie nie je nič moc, tak táto inšpicácia je pre mňa veľkým motívom. Chcem sa iba spýtať či by bola chyba, keby sa dávali medovníčky na papier - nemusel by sa mastiť plech.
valeri
aj mne sa páčia, nemusíš mať nijaké mindráky zo zdobenia, sú peknučké
veronka8
temto recept mám aj ja a roky ho využívam, do cukrovej ozdoby dávam aj solamil a tak sa nerozteká je krásne tihý....krásne....
palokuchki
Roky som uz pouzivala jeden a ten isty recept. Tento rok si myslim,ze vyskusam tvoj recept na medovniky. Pozdava sa mi.
sonijamt
Všetkým Vám ďakujem za hrejivé slová, zaručujem, že tieto medovníčky môžete papať hneď po upečení - môj manžel by Vám to potvrdil :-)))) pokiaľ neurobíte nejakú chybičku v pečení sami:-)
marianne69 - s tou výtvarnou sme na tom boli rovnako, ja som mala p.učiteľku susedu, tak som mávala pri nej 2, aby mi nepokazila priemer:-))
veronka8 - s tým solamylom je to dobrý nápad, ďakujem, vyskúšam :-)
kucharronald - s tou V.nocou si to myslel vážne?? :-))))))))))
evia - s papierom na pečenie aspoň pri medovníčkoch žiaľ nemám skúsenosť, treba vyskúšať napr. pri 3 kúskoch, čo to urobí, a potom napíšte, ako to dopadlo
1365_1270586392 - profilový obrázok
esi
esi
pečiem medovníčky už skoro mesiac.Recept si ukladám a určite ho vyskúšam. Čo keď je náhodou lepší od môjho?
frezia68
@evia :dávam vždy na papier,nemastím.V mojich receptoch tiež mám priložený na medovníčky mäkke,ale bez fotiek.Až budem piecť na vianoce,priložím fotky,sú výborné.Dôležité je vystihnúť hustotu cesta,aby sa nerozliali....lebo múka je tiež vlhkejšia,aj suchšia.Sú krásne pórovité.
atekketa
vidím,že už sa pečú medovníčky,ja mám zatiaľ zarobené iba cesto,tiež ich zdobím ale len tak po mojom,recept mám podobný ako tento,zverejním
remcula
Já bych byla moc ráda, kdybych něco uměla takhle ozdobit!! Pro mne opravdu krása!
tinca
krásne voňajú až sem, aj ja mám jeden rcp, kde sú hneď mäkké, ale tvoj ukladám pre porovnanie
janger
Pekne medovnicky! Jednoducha, ale mila vyzdoba!
renate
Pridané do KK. Ďakujem, práve ich robím a vyzerajú skvelo!!!
sonijamt
budem rada renate, ak mi napíšete, ako ste spokojná, či sa vám vydarili a či sú mäkké a jedlé tak ako píšem:-) príjemné sviatky
martinap
no mne sa nepodarili,zrejme som príliš vygúľala cesto :) mám ich tvrdé,ale nevadí,ozdobíme,budú na stromček :)))
sonijamt
to ma martinap mrzí, lebo toto je osvedčený recept, medovníčky môžte ihneď konzumovať, ja som vyskúšala rôzne recepty na medovníky ale všetky som povyhadzovala a tento recept robím už asi 10 rokov a iný by som už ani neskúšala. Piekla som ich práve včera a polovica z nich je už zjedená:-)
wannabe
Moje cesto prave lezi v chladnicke :) Uvidime, ako na tom budu zajtra, po urobeni. Dufam, ze aj ja neskoncim ako to 1% ludi, ktorym nevysli (sme prosto stastlivci...) haha :)
sonijamt
@wannabe ,ak robíte môj recept, naozaj sa mi nestalo, aby sa mi nevydarili a boli tvrdé a nejedlé, len treba dodržiavať gramáž. Nevaľkajte ich veľmi na tenko
pasticciotto
Mi sme uz jednu davku tvojich medovnickov zjedli. Dnes sa ich chystam piect znovu. Su vynikajuce. Prijemne Vianocne sviatky ti prajem.
sonijamt
@pasticciotto som veeľmi rada:-) lebo je tu aj taký komentár, že sa nevydarili a boli tvrdé, čo ma strašne mrzí, ale tento recept je naozaj osvedčený a robievam ho už roky a medovníčky sú ihneď jedlé, za to ručím:-)) aj tebe pasticciotto ako aj tvojej rodinke -ŠŤASTNÉ A VESELÉ
veronikahu
uvítala by som návod na skladovanie, lebo sa mi nedarí udržať ich mäkké, hlavne, keď už ich naložím na stôl, tak rýchlo stvrdnú... dík...
sonijamt
@veronikahu , tieto medovníky robím už niekoľko rokov a ešte sa mi nestalo, aby boli tvrdé, pokiaľ neurobíte v pečení nejakú chybu, garantujem že sú jedlé hneď po upečení, ja som mávala tiež veľmi zlé skúsenosti s rôznymi receptami, ešte na V.noc sa nedali jesť, ale tento recept mám osvedčený, robievam ich 2x v roku

bronislava
Upečené, aj na tretí deň , keď čakali až ich ozdobím, sú stále mäkké. Ďakujem za recept.

Zaujímavé video z archívu TV Varecha