Medovníčky

Autor receptu: sonijamt

Tento recept je osvedčený,robievam ho už niekoľko rokov. Medovníčky sú mäkké, ihneď jedlé. Skúšala som kadejaké varianty a stalo sa mi aj to, že sme ich jedli až niekedy na V.noc a nie na Vianoce :-))) Dávam do pozornosti moje zdobenie, ktoré žiaľ v krvi nemám:-((( ale zapráši sa po nich aj bez zdobenia:-)

Suroviny

Postup

  1. Zo surovín dôkladne vypracujeme cesto a dáme do chladničky odležať na celú noc. Čo sa týka rastlinného tuku, môže sa použiť maslo, Hera alebo Palmarín.
  2. Na druhý deň si cesto rozvaľkáme na hrúbku asi 1 cm a formičkami vykrajujeme rôzne druhy.
  3. Kladiem ich na plech vymastený Cerou. Keďže mám elektrickú rúru,nepečiem ich ako klasickú piškótu, ale pri "horúcom vzduchu" pri 160°C 6-8 min - treba si to odsledovať, aby boli hnedkasté. Do niektorých ešte pred vložením do rúry dávam napr. kúsok vlaš.orecha.
  4. Po upečení preložím na suchý plech a hneď ich potieram rozšľahaným vajíčkom, aby dostali pekný lesk - na fotografii to aj vidno. Vychladnuté zdobíme.