Medovníčky
Autor receptu: sonijamt
Tento recept je osvedčený,robievam ho už niekoľko rokov. Medovníčky sú mäkké,
ihneď jedlé. Skúšala som kadejaké varianty a stalo sa mi aj to, že sme ich jedli až niekedy
na V.noc a nie na Vianoce :-)))
Dávam do pozornosti moje zdobenie, ktoré žiaľ v krvi nemám:-((( ale zapráši sa po nich
aj bez zdobenia:-)
Postup
- Zo surovín dôkladne vypracujeme cesto a dáme do chladničky odležať na celú noc. Čo sa týka rastlinného tuku, môže sa použiť maslo, Hera alebo Palmarín.
- Na druhý deň si cesto rozvaľkáme na hrúbku asi 1 cm a formičkami vykrajujeme rôzne druhy.
- Kladiem ich na plech vymastený Cerou. Keďže mám elektrickú rúru,nepečiem ich ako klasickú piškótu, ale pri "horúcom vzduchu" pri 160°C 6-8 min - treba si to odsledovať, aby boli hnedkasté. Do niektorých ešte pred vložením do rúry dávam napr. kúsok vlaš.orecha.
- Po upečení preložím na suchý plech a hneď ich potieram rozšľahaným vajíčkom, aby dostali pekný lesk - na fotografii to aj vidno.
Vychladnuté zdobíme.