Foto: tatranka
Určite recept poznáte,len je trochu zmenený,čo sa tíka plnky a pripomína chuťou známy zákusok Marlenku.Je rýchlo hotový,nie je s nim toľko práce ako s Zobraziť celý popisUrčite recept poznáte,len je trochu zmenený,čo sa tíka plnky a pripomína chuťou známy zákusok Marlenku.Je rýchlo hotový,nie je s nim toľko práce ako s Marlenkou a po 2-3 dňoch je mäkučký a chutný. Určite je naň vhodná chvíľa.
príprava
na 160 °C
Suroviny
450 g |
|
6 pl |
|
2 pl |
|
1 ks |
|
150 g |
|
50 g (Hera) |
|
1 čl |
|
Plnka: | |
250 g |
|
1 konzerva |
|
Na posypanie koláča: | |
2 hrste |
|
70 g |
|
Postup
-
1
Deň do predu si uvaríme sladké salko.Necháme ho schladiť pri izbovej teplote.
-
2
Na druhý deň pracujeme s medovým cestom.Na lopár si dáme múku.Do kastróla si dáme roztopiť tuk na miernom plameni.Do teplého mlieka dáme med a vajíčko.Habarkou rozšľaháme a vlejeme k tuku do kastrólika.Nakoniec pridáme cukor a miešame.Masa nesmie vrieť! Len sa zohriať a cukor rozpustiť. Odstavíme.Do nej pridáme lyžičku jedlej sódy a miešame. Túto teplú zmes vlejeme do múky na lopári. vypracujeme cesto.Necháme ho asi 15 minút odpočinúť.Rozdelíme ho na tri rovnaké časti.
-
3
Každú časť vyvaľkáme na veľkosť plechu a upečieme z opačnej strany plechu na pomastenom pečiacom papieri,alebo fólii na pečenenie.Pečiem 15-18 minút pri 160 stupňoch.
-
4
Takto zopakujeme tri krát. Získame tri pláty.
-
5
Potom vyšľaháme maslo spolu s uvareným kondezovaným,schladeným mliekom.Získame chutnú plnku.
-
6
Plnku nanášame tak,aby sme ju mali na tri krát.Na tri pláty a na vrch koláča. Vrch koláča posypeme posekanými orieškami a postrúhanou čokoládou. Koláč po upečení a natretí odložíme.V tomto stave je ešte cesto tvrdé.Nekrájame,lebo by sme si koláč polámali.
-
7
Vhodné je krájať na druhý deň.Koláč je už mäkší a nie veľmi mäkký.Aj mäkký koláč by sa nám zle krájal.Nôž by sa vbáral do cesta a nezískali bysme pekné,pravidelné tvary. Po nakrájaní koláčik už môže mäknúť,ak ho nestihnete prv ako zmäkne pojesť. Potom je ako páperičko.
Prajem príjemné sviatky.
varecha.pravda.sk/recepty/medove-rezy-marlenka/11863-rece...
je super s tou plnkou.
"n á d h e r n é".
Želám príjemné prežitie Vianoc, v Novom roku veľa zdravia, šťastia a pohody.
@rela ďakujem za tvoje ocenenie a tiež aj vianočné prianie.Tiež ti želám pekné a pokojné Vianoce.
@mojack tvoj koláčik -medovník je tiež veľmi pekný.
Škoda,že si neprilepila aj foto.Potešila by som sa.
Želám ti krásne a pokojné Vianoce.