Foto: margaretka28
Obľúbený zákusok celej rodiny.Recept je ešte po babke, tisíckrát vyskúšaný :-)
Suroviny
Cesto: | |
500 g |
|
150 g |
|
1 ks |
|
2 PL |
|
50 g |
|
1 ČL |
|
5 PL |
|
Plnka: | |
450 ml |
|
4,5 PL |
|
150 g |
|
250 g |
|
|
|
čokoládová poleva: | |
100 g |
|
50 g |
|
Postup
-
1
Múku si preosejeme do misky.Do kastrolika dáme cukor,med sodu,vajce,maslo a mlieko a miešame nad parou do spenenia, hmota sa musí dobre prehriať, ked začne pekne voňať, môžeme odstaviť.
-
2
Hotovú masu nalejeme do múky a vymiesime cesto.
-
3
Cesto rozdelíme na 4 časti.
-
4
Každú časť rozvaľkáme.
-
5
Preložíme na pomastený plech a upečieme.
-
6
Upečené.
-
7
Pripravíme si krém. Mlieko múku a cukor rozmiešame a uvaríme kašu.
-
8
Maslo vymiešame a po troške pridáme vychladnutú kašu,dobre prešľaháme.
-
9
Prvý plát cesta natrieme polovicou krému.
-
10
Priložíme druhý plát a natrieme džemom.
-
11
Potom tretí plát a druhú polovicu krému.
-
12
Zakryjeme posledným plátom a dobre zaťažíme.Ja som to vyriešila tak,že som na medové rezy dala papier,potom plech s doboškami,paier,plech s punčákom,paier,dosku a 10 kg cukru.
-
13
Pollejeme polevou.
-
14
Pokrájame.
-
15
Z medových rezov som upiekla už aj tortu v tvare knihy. Cesto som upiekla z 2 dávok, teda 8 plátov a krém som robila z troch dávok, džem som nedávala. Naplnené rezy som cez noc dobre zaťažila, na druhý deň obrezala do požadovanej veľkosti a upravila ako knihu. Na potiahnutie som použila 400g sušeného mlieka, 400g práškového cukru, 5 pl medu, 5 pl oleja a 50 ml vody-spracovať do tvárnej hmoty. Túto poťahovku som robila podľa receptu od @mataliptak a môžem povedať, že sa s ňou veľmi dobre pracuje . Jednu časť som prifarbila kakaom, vyvaľkala som a urobila väzbu knihy, tak, aby prečnievala nad tortu asi o 1 cm a ozdobila som ju. Na kvietky som použila potravinársku farbu.
-
16
Vyzeralo to asi takto.
-
17
A ešte jedna. Všetkým sa páčila a aj chutila :-)
to ich meriaš pravítkom? ja koláč aj upečiem aj naplním, ale ked treba krájať, nejak mi to nevychádza až tak pekne. ukladám.
Rozplýva sa na jazyku a priznám sa sú to moje prvé medové rezy, moc som ich nemusela, ale rodinka prosila, tak som riskla a skúsila tieto od Vás sú neskutočné :)
www.modrykonik.sk/blog/sona72/album/vianoce-2013-l5qe88/1...
Ja si na nich párkrát do roka pochutnávam u švagrinej.
@kika1212 a kde to bývaš ? dobehnem :-)
Vďaka ti za pripomenutie osvedčenej klasiky.
Ďakujem za odpoveď
Mozem platy teda cesto urobit den vopred?
Mozem platy vyvalkat na mastnom papieri naraz a dat postupne do rury?Viete ako myslim ze si nastiham 4mastne papiere rozvalkam naraz vsetky 4kusy a postupne dam piect?
Dufam mi odpoviete velmi budem vdacna zato.
A zelam krasne a pokojne vianoce:)
Moje prve cesto som bachla do kosa...Druhe bolo lepsie to som spravila 4platy(skarede ale co tam potom dalo sa)
na druhy den som sa rozbodla zmenit recept a robila som s vecej davky viac vajec a viac medu platy boli krasne...
Ale je to makacka cesto som miesila 15minut ale platy boly krasnejsie :DNo a cesto 2krat sa mi zrazil krem ale to nic moja chyba:D
A vysledok stal zato vsetkym naramne chutili ..cize medove rolezy z 8platou sa len tak spukali...
Dakujem za recept:)Skoda ze nwviem pridat foto