Medové rezy fotorecept

margaretka28 - fotkamargaretka28, 26. mája 2012

Obľúbený zákusok celej rodiny.Recept je ešte po babke, tisíckrát vyskúšaný :-)

Suroviny

Cesto:
500 g
150 g
1 ks
2 PL
50 g
1 ČL
5 PL
Plnka:
450 ml
4,5 PL
150 g
250 g
čokoládová poleva:
100 g
50 g




Postup

  1. 1

    Múku si preosejeme do misky.Do kastrolika dáme cukor,med sodu,vajce,maslo a mlieko a miešame nad parou do spenenia, hmota sa musí dobre prehriať, ked začne pekne voňať, môžeme odstaviť.

    Medové rezy (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Hotovú masu nalejeme do múky a vymiesime cesto.

    Medové rezy (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Cesto rozdelíme na 4 časti.

    Medové rezy (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Každú časť rozvaľkáme.

    Medové rezy (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Preložíme na pomastený plech a upečieme.

    Medové rezy (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Upečené.

    Medové rezy (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Pripravíme si krém. Mlieko múku a cukor rozmiešame a uvaríme kašu.

    Medové rezy (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Maslo vymiešame a po troške pridáme vychladnutú kašu,dobre prešľaháme.

    Medové rezy (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Prvý plát cesta natrieme polovicou krému.

    Medové rezy (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Priložíme druhý plát a natrieme džemom.

    Medové rezy (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Potom tretí plát a druhú polovicu krému.

    Medové rezy (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Zakryjeme posledným plátom a dobre zaťažíme.Ja som to vyriešila tak,že som na medové rezy dala papier,potom plech s doboškami,paier,plech s punčákom,paier,dosku a 10 kg cukru.

    Medové rezy (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    Pollejeme polevou.

    Medové rezy (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    Pokrájame.

    Medové rezy (fotorecept) - obrázok 14
  15. 15

    Z medových rezov som upiekla už aj tortu v tvare knihy. Cesto som upiekla z 2 dávok, teda 8 plátov a krém som robila z troch dávok, džem som nedávala. Naplnené rezy som cez noc dobre zaťažila, na druhý deň obrezala do požadovanej veľkosti a upravila ako knihu. Na potiahnutie som použila 400g sušeného mlieka, 400g práškového cukru, 5 pl medu, 5 pl oleja a 50 ml vody-spracovať do tvárnej hmoty. Túto poťahovku som robila podľa receptu od @mataliptak a môžem povedať, že sa s ňou veľmi dobre pracuje . Jednu časť som prifarbila kakaom, vyvaľkala som a urobila väzbu knihy, tak, aby prečnievala nad tortu asi o 1 cm a ozdobila som ju. Na kvietky som použila potravinársku farbu.

    Medové rezy (fotorecept) - obrázok 15
  16. 16

    Vyzeralo to asi takto.

    Medové rezy (fotorecept) - obrázok 16
  17. 17

    A ešte jedna. Všetkým sa páčila a aj chutila :-)

    Medové rezy (fotorecept) - obrázok 17

Diskusia k receptu

stacy77777
tak tuná som rada, že vidím krásne postup, ja som ich nikdy nerobila, môj najstarší syn ich zbožňuje, keď sa dostane k nám dajaká dobrota zo svatby, vždy vyjedá len tieto. Konečne mu ich budem môcť urobiť,díky za recept
leomax
Je to fakt paráda! Len by ma zaujímalo, či toľká záťaž nevytlačí tu plnku?
sany11
medove rezy zboznujem,teba by som chcela mat doma.
valeri
Tento recept mám tiež už asi 25 rokov. :-)). Sú výborné. A mám taký malý zlepšováčik - cestá dávam na plech otočený horednom, a tak aj upečiem, lepšie sa prenáša valčekom na plech a aj okraje si orežem podľa hrany.
3sandra3
krásne rezy... a tá bezchybná čokoládová poleva.... Ty si asi profesionál... však robíš v cukrárni :-))
helca103
Ty dnes iba pečieš , tuším už tretí zákusok dnes od teba :-) sú nádherné hned by som si dala kúsok.Robím podobné ale takú krásnu polevu som neurobila dávno, máš ju naozaj krásne lesklú
margaretka28
Ahojte @leomax ,nie záťaž plnku nevytlačí,ale pláty sa krásne "napijú krému" a zmäknú,spojí sa to pekne dokopy a dobre sa to krája.@3sandra3 ,:-)) nie nie som profesionál,ani nerobím v cukrárni.@helca103 ,tajomstvo lesklej polevy spočíva v tom,že ked zákusok polejem,nechám polevu voľne zaschnúť,len čo zaschne ihned pokrájam.Poleva sa nemá dávať stuhnúť do chladničky,lebo ostane matná a láme sa,až pokrájaný rez dávam do chladničky.Všetkým vám pekne dakujem za pochvaly,poteší:-)))
sovka62
Perfektné, dávaš sem jeden skvelý recept za druhým a všetko klasika, moje najobľúbenejšie. Si naozaj veľmi šikovná.
evusik
medové rezy sú rezy môjho detstva, pretože ich robila moja mama na veľké sviatky a veľmi som ich ľúbila aj ľúbim... len u nás sa dáva slivkový lekvár... tie tvoje sú prekrásne, perfektná poleva, precízne nakrájene, jedným slovom paráda....dala by som si ku kávičke :-)
tinca
ja medové mám tiež ako top zákusky, podarili sa ti krásne nejako si sa rozpiekla??
marcy
poctivé zákusky,ktoré sú klasikou ale zároveň kvalitou .....všetky z oslavy by som ochutnala,lebo ich zbožňujem :))
marcy
P.S. obdivujem pri toľkej práci krásne fotky,1 *****
margaretka28
@marcy ,veľmi pekne dakujem,ale práveže mne sa tie fotky moc nepáčia,fotím len mobilom a to nieje ono,ale aspoň trochu som to chcela priblížiť,možno sa to bude hodiť niekomu,kto ich bude robiť prvý krát.:-))
tinkahejduk
Včera som sa večer vrhla na tieto rezy, musím povedať že sú vynikajúce a chuťovo veľmi lahodnéí. Doporučujem vyskúšať :)
angiek
robievam väcsinou na nejaky sviatok alebo oslavu, su vyborne :)
masa80
Robila som uz aj tortu pre neter a tento zákusok je u nás na roztrhanie na každej oslave. Hlavne je zo surovín , ktoré su vždy po ruke.
margaretka28
@masa80 , u nás je to podobne, dcéra ho tiež pýta na každú príležitosť a je to najčastejšie pečený zákusok v našej rodine.
brmbolka
Prekrásne, velebím Pána za takú skvelú varecháčku a aj fotografku. Ani nevieš ako mi Tvoje nádherne prepracované recepty pomáhajú v kuchynke. Ďakujem
brmbolka
Prekrásne, velebím Pána za takú skvelú varecháčku a aj fotografku. Ani nevieš ako mi Tvoje nádherne prepracované recepty pomáhajú v kuchynke. Ďakujem
anina6
sú famózne, len neviem ako to robíš, že sú všetky tak krásne rovnaké.
to ich meriaš pravítkom? ja koláč aj upečiem aj naplním, ale ked treba krájať, nejak mi to nevychádza až tak pekne. ukladám.
zsuzulka
margaretka, cesto prave skoncilo v kosi. Aj za ´horuca´bolo velmi drobive, suche nedalo sa absolutne vymiesit na kompaktnu hmotu. Cim bolo studencie, tym to bolo samozrejme horsie. O tom, ze by som zo styroch kuskov vyvalkala postupne platy na velkost plechu..., o tom som mohla len snivat... To tak ma byt? Na obrazkoch vyzera, ze s tym nemas problem..., mne z toho vznikla total hruda s milionom prekladov- nespojenych a ked som s tym chcela dalesj pracovat, rozpadavalo sa to... Kde som mohla spravit chybu? Rozmyslam, ci na zaciatku- ta pena nad parou- to ma aj objem zvacsit, alebo iba tak do biela napenit... :(
zsuzulka
nedalo mi to, precitala som si radu, ze horuca masa sa ma vmiesavat velmi pomaly a postupne zapracovavat, vtedy ze cesto nebude praskat a drobit sa... Bolo to pomerne lepsie, ale vyvalkat- 1 kus (cca 200g) tak na pol plechu- dalej s tym uz neislo pracovat, ostalo to tuhe. Kde robim chybu? Opat kos:(
margaretka28
To chce iba prax, s cestom treba pracovať rýchlo, pokým je teplé, lebo studené sa sťahuje, hmota nad parou sa musí riadne napeniť a zavoňať, vtedy je dobrá, uvarená, nikdy ju nejako dlho nevarím, len aby sa to rozpustilo, spojilo do kopy, napenilo a zavoňalo, verím, že na budúce to už bude lepšie.Niekedy sa aj mne stáva, že sa s valčekom "viac narobím", preto treba rýchlo, držím palce.
dianka
Zdravím ťa Margarétka. Ten moj recept na medové rezy je presne taký istý ako ten tvoj. Moja rodina si nevie predstaviť sviatky bez týchto koláčikov. Len tohto roku ho nebudem piecť doma ,ale vo Švajčiarsku. Uvidím aký úspech zožnú naše slovenské medové rezy za hranicami . Potom sa ozvem.
erika1244
Margaretka...stale som sa bala, ze ho nezvladnem.....ale je supeeeeeeeeeeeer....spravila som ho v nedelu....a dnes ostalo len par kuskov...v praci sa nevedeli dojest.....dakujem za receptik...! :-)
lilimi
Ja mam presne takyto recept a tieto rezy su moje najoblubenejsie.Musim ich piect celej rodine,na sviatky,oslavy a tak.Ale ak mozem poradit,tak plnku davam na kazdy plat a vsetky platy-okrem spodneho-natriem z opacnej strany dzemom,je to tak vyborne. A plech netreba mastit,jednoducho dame cesto na peciaci papier.
miskakyska
ahojte....ja som tiež cesto nedala dokopy..ako som sa snažila,tak som sa snažila :-( ingrediencie aj postup som dodržala do bodky tak ja nevieeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeem kde je chyba :-)
margaretka28
@miskakyska , to ma mrzí, že sa ti koláč nepodaril, naozaj neviem, kde mohla nastať chyba, ja ho robievam často a vždy je taký, ako na obrázku, neviem, možno aj múka mohla byť na vine, to sa niekedy stáva.
elfik
robila som podla tohto receptu prvy krat medove rezy. priatelova babka ich robievala a jeho cela rodina ich ma strasne rada a povedali, ze tieto su take iste ako ked ich ona robila..na vianoce sa chystam spravit 2 plechy :) dakujem za recept!
margaretka28
@heloka , neviem presne koľko minút, záleží aj od rúry, ale upečené je rýchlo, treba sledovať, ked chytí medovú farbu a vonia, je hotové
zenobe
ahoj, prosím Ťa na polevu máš čokoládu a maslo. Len to spolu rozpustím nad parou? A ešte tú masu - mlieko, med....dávam do cesta horúcu? Ďakujem.
margaretka28
@zenobe , áno čokoládu a maslo len rozpustiť nad parou, ale niekedy treba toho masla viac, záleží aká je čokoláda, treba miešať a ak si zdá hustá, pridať maslo do požadovanej konzistencie, je neporovnateľne chutnejšia ako s cerou . Masu treba pridávať do cesta horúcu, rýchlo vypracovať a vaľkať kým je cesto vlažné, lebo ked postojí, tak sa sťahuje a zle sa vaľká.
kamka16
margaretka28 dakujem za receptík , milujem tento koláčik a dnes som sa ho pokúsila urobiť , namakala som sa veru pri tom ceste riadne ved aj kuladlo sa spotilo :-) , ale to tým že som po zarobení cesta utekala k detom prezliect ich do pyžamka a to som nemala , ale ako tak som to ešte dala dokopy uvidíme aký bude výsledok , ty ich máš neskutočne krásne na obrázku. Budem pilne pracovať na tom aby som ich raz mala tiež také krásne a mňamkové :-)
katharynka
No veru mne sa to cesto nedalo vyvaľkať na požadovanú veľkosť plechu takže ich máme možno tak polovičné:-(A to som mala na ne takú chuť.
margaretka28
@kamka16 . @katharynka , to vaľkanie nie je zložité, chce to iba prax a odporúčam usilovať sa, kým je cesto vlažné, lebo potom sa môže sťahovať a nech vás nezvádza prisypávať múku, lebo aj to môže mať za následok, že sa cesto nebude dobre vaľkať, stačí len mierne pomúčiť dosku, alebo vystrihnúť papier na veľkosť plechu a vaľkať priamo na papieri a potom preložiť a upiecť. @kamka16 dobre si to odhadla, preto si sa narobila, lebo cesto trošku postálo, ale chápem ťa a viem, aká je to robota popri deťoch :-) Nebojet sa, či na pol plechu, alebo na celý, naplnené a odležané chutia vynikajúco, želám Vám krásne sviatky :-)
margaretka28
@sonja72 , mne sa fotka nedá otvoriť, lebo nie som na tej stránke registrovaná, ale môžeš ju sem dať aj prostredníctvom redakcie, ked im ju pošleš, oni ju vložia, veľmi si ma potešila a som rada, že si spokojná, prajem celej rodine krásne sviatky :-)
havino
@margaretka , medové perfektné, ale torta dokonala, mám rada medové všetko, tortu som ozaj takú ešte nejedla, si ma inšpirovala riadne teraz, ale kdeže takú ako ty, to nie,nehrozí , si šikovná veľmi
zuzkabluzka
medove rezy, teda u nas "madovnik" byval doma aspon raz do mesiaca, ale tortu v tomto prevedeni som este nevidela a dokonca taku krasnu...dokonala praca, margaretka, klobuk dolu :)
marcelle
@margaretka , musím Ťa tiež pochváliť, pekná a nie moc nazdobená torta. Rezy na úvodnej fotke tiež nemajú chybu.
Ja si na nich párkrát do roka pochutnávam u švagrinej.
elysa
@margaretka28 krásne si sa pohrala a medové sú jedny z najlepších zákuskov, nech Ti to aj ďalej krásne a chutne pečie a samozrejme aj varí :)...
afataga
no prosim, ked sa chce, da sa urobit aj vkusna torta, mne sa najviac pacia tie margaretky :-)
kika1212
veľmi pekná torta, nečudujem sa, že sa páčila a nepochybujem že chutila. Tieto rezy zbožňujem, len sama som ich nikdy nepiekla. Odrádza ma to vaľkanie (ja to najradšej šup na plech...). Ale keď sa raz rozhodnem, a možno na najbližšie sviatky, tak si Ťa objednávam na krájanie. Za potvrdenie objednávky ďakujem:)
eviana
@margaretka28 , skvelý nápad spraviť medovú tortu, veľmi sa mi páči a krásne si ju načančala, je ako od profesionálnej cukrárky :)
eviana
@margaretka28 , nebuď zbytočné skromná :) Ona nielen krásne vyzerala, tá torta aj super chutila, bo medové rezy to prechádzka rajskou záhradou :)))
hubata
Starý dobrý recept, mám ho napísaný babkinou trasľavou rukou, omastený a zašpinený čokoládou, ale nechala som si ho na pamiatku. Len ja som zlenivela: dávno som ho nepiekla.....
Vďaka ti za pripomenutie osvedčenej klasiky.
arasidka
medové rezy, s osvedčenou jednoduchou plnkou, tak to mám rada a ako vraví Hubatá , zlenivela som, ale vždy si ho vyhľadám v cukrárni :)
kupecova
nadherna praca!!!!!Rezy su uhladne narezane,poleva vyzera super,chut je tiez vynikajuca,lebo mam taky isty recept od babicky,ale nikdy sa mi nepodari urobit take uhladne rezy,preto ho malokedy robim,hoci ho moje deti a vnucata maju radi.....vcera som ho robila na moje narodeniny na sobotu,no cesto je take ostrambane,odrezky budu mozno viac ako cely zakusok a co ma najviac stve,ze plnku mam hrckavu,lebo som jku varila z krupice,nabuduce zase urobim,ale uz presne podla tvojho receptu,dakujem
marika21
Výborný recept. Mamka nám ho často piekla. Ja som sa naň ešte nedala. Zaslúžených 5*****
betul
..milé varecháčky..aj ja tieto medové rezy robievam, len cesto dá zabrať...ale som došla na jednu fintu, snáď vám pomôže...aby sa vám ľahšie s ním pracovalo tak než ho idem vaľkať tak si ho dám do mikrovlnky zohriať, ale len na chvíľku aby bolo teplé a ľahko sa s ním potom pracuje. A takto pokračujem pri každom kúsku, tak keď vychladne nebojte sa toho, zohrejte si ho...Prajem Vám veľa úspechov a nech sa vám darí....
ewica
prosím vás, môžu sa pláty upiecť skôr a plniť až o niekoľko dní?
Ďakujem za odpoveď
margaretka28
@ewica , nemám osobnú skúsenosť, ale myslím, žeby s tým nemal byť problém, pláty určite vydržia, želám nech sa rezy vydaria :-)
sladoled24
Dobry den.Vidim ze tento receptik je tu dlho a su nan dobre ohlasy.Zijem v anglicku a tento kolacik sa chystam robit v pondelok .Chcem sa opytat pre stopercentnu istotu tieto otazky.
Mozem platy teda cesto urobit den vopred?
Mozem platy vyvalkat na mastnom papieri naraz a dat postupne do rury?Viete ako myslim ze si nastiham 4mastne papiere rozvalkam naraz vsetky 4kusy a postupne dam piect?
Dufam mi odpoviete velmi budem vdacna zato.
A zelam krasne a pokojne vianoce:)
betul
sladoled24 Pláty môžu byť upečené dopredu aj viac dní, nemajú sa prečo pokaziť. Ja ich vyvaľkám priamo na plech ktorý som si potrela olejom. Nemám skúsenosť s papierom na pečenie. Ale by v tom nemal byť problém. Tak nech sa vám podaria.
sladoled24
Tak s hrdostou sa idem pochvalot s mojimi medovymi rezami...
Moje prve cesto som bachla do kosa...Druhe bolo lepsie to som spravila 4platy(skarede ale co tam potom dalo sa)
na druhy den som sa rozbodla zmenit recept a robila som s vecej davky viac vajec a viac medu platy boli krasne...
Ale je to makacka cesto som miesila 15minut ale platy boly krasnejsie :DNo a cesto 2krat sa mi zrazil krem ale to nic moja chyba:D
A vysledok stal zato vsetkym naramne chutili ..cize medove rolezy z 8platou sa len tak spukali...
Dakujem za recept:)Skoda ze nwviem pridat foto
margaretka28
@sladoled24 , velmi ma mrzí, že som tvoj komentár s otázkou našla až dnes aj to v spame a zároven dakujem @betul , že odpovedala za mna, teší ma, že nakoniec to dobre dopadlo a rezy chutili :-)
sladoled24
Dobry den netrapte sa :)Ja to tu vobec neviem hladat kedy a kde mi dojde sprava:))))Teras ho idem robit jednej anglicanke na narodeniny tak sa nenormalne tesim:)ale urobim torticku tiez s osmich platov:)Ak si to ovsem mamka nezmeni tak vam dam vedet coskoro:)Dakujem este raz:)
sladoled24
Dobry den netrapte sa :)Ja to tu vobec neviem hladat kedy a kde mi dojde sprava:))))Teras ho idem robit jednej anglicanke na narodeniny tak sa nenormalne tesim:)ale urobim torticku tiez s osmich platov:)Ak si to ovsem mamka nezmeni tak vam dam vedet coskoro:)Dakujem este raz:)
smuuk043
Krásne rezy...dnes sa ich chystám urobiť....Chcem sa opýtať, na aký veľký plech je tento recept? Asi nie na klasický veľký,či?
mimka946
dnes som to skúšala... 1krát som cesto varila a aj posledny!! to cesto je otrasne - kamenné - je tvrdé jak kameň a nedá sa valkať !! určite už nikdy podla tohto receptu robit kolač nebudem!! otrasnééé
brcko
Robila som medove podla tohto receptu.Dalo sa len sa s tym musi rychlo pracovat lebo to fakt tuhne
janahizi
Ahoj, medove rezy podla tvojho receptu robim 4 roky, vzdy na vianoce... su perfektne, co sa tyka chuti a aj vyzeraju, ked uz su natrete a konce orezane....chcem sa opytat, pri valkani nemam take kraje ako ty...ja ich mam kostrbate....co robim zle? Dakujem
beatacsontosova
mila @Margaretka28 , tento tyzden som skusala tieto rezy, drahy mal narodky tak chcel nieco do prace, tak padol vyber na tvoj receptik. Musim povedat, ze je naozaj vynikajuci, do cesta som pridala trosku viacej mlieka (uz si poznam muku, bezne saje trosku viac ako je v receptoch), vymiesene raz dva, hned som valkala este za tepla (teda vlazna, nenechala som postat aj ked som uz bola hladna jak spisovatel - nic to, vecera cakala :-) ja som valkala na velky plech (myslim ze je vacsi ako zvycajne, mam trosku sirsiu ruru), uplne na tenucko sa vyvalkalo, ziadne trhanie, krasne to slo, velmi malinko som podsypala, robota sla krasne od ruky, piekla som velmi kratko este v rovnaky vecer som naplnila, tym, ze mam vacsie plechy som spravila plnku zo 6dl mlieka (v konecnom dosledku som ani nemusela ale vsak co uz), dzem som dala moj kyselkavy visnovy, pekne na noc zatazila a druhy vecer polievala ganache. dnes bral drahy do prace, este tomu nie su ani 2 hodiny co to v praci vylozil a uz mi hlasil, ze su fuc. mne sa usli iba skrajky (aj tie boli fantasticke), ako vidno na obrazku plnky som mala pozehnane, vynikajuci, stavnaty, absolutne bez chyby. nabuduce postaci aj plnka presne podla tvojho rozpisu, zo 6 dl by bolo asi tak akurat keby som nedavala visnovu vrstvu ale iba plnila plnkou (ale ked tie visne su tam famoooozne). krasne dakujem za receptik a prajem nadherny den!


mojmacik
Tak toto je až teda na džem presne taký ako robievala moja mama ...s lineckymi je to top môj koláčik....nie hrubé cesto ako mávajú niektorí...presne super zaťažiť aby sa krásne spojil fajný, mäkkučký...džem davame malinový zmiešaný s napr.ribezlovym...proste zmesku...žiaľ ako nám na umrela to jem len zriedka keďže ja sa ho bojím piecť...ale tento rok asi skúsim..lebo chcem ten " náš ".....
1sonya1
Dakujem za úžasný recept. Cesto ako sa spojilo bolo krasne leskle. Super sa valkalo, rychlo sa upieklo do zlatista. Konečne dcéra bola spokojná ze jej obľúbený zakusok sa upiekol aj doma
tatiana1234
Asi najhorší recept aký som kedy skúsila. Cesto sa neskutocne mrvilo a trhalo. Nepomohlo pridať ani maslo ani mlieko. Vôbec nevyšlo na 4 vrstvy a už vôbec to nešlo vyvaľkať na cely plech.
lena83
Wow, krásne, určite vyskúšam Váš recept.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia