Foto: danda3
Recept som našla na lesk.sk ešte v roku 2012, ale až teraz prišlo na jeho realizáciu, dosť som pomenila suroviny, ale výsledok ma veľmi Zobraziť celý popisRecept som našla na lesk.sk ešte v roku 2012, ale až teraz prišlo na jeho realizáciu, dosť som pomenila suroviny, ale výsledok ma veľmi potešil, dúfam, že poteší aj vás, ak si ho upečiete, nie je s ním veľa práce.☺
príprava
na 180 °C
Suroviny
100 g |
|
150 g hladká |
|
250 g polohrubá |
|
50 g (alebo cukor) |
|
125 g |
|
4 ks |
|
250 g |
|
100 ml |
|
50 g |
|
50 g |
|
150 g |
|
4 ČL |
|
2 ČL |
|
1 ks |
|
štipka |
|
1 malý pohárik |
|
Čokoládová poleva: | |
200 g |
|
podľa potreby |
|
Postup
-
1
Hrozienka + brusnice zalejeme vriacou vodou, necháme postáť. Sušené ovocie môžete dať podľa chuti. V pôvodnom recepte boli iba hrozienka.
-
2
Pripravíme si zmes orechov, dala som 80 g mandlí + 20 g slnečnicových semienok + 50 g vlašských orechov. Mandle a orechy necháme celé.
-
3
Na miernom ohni si roztopíme maslo + med + rapaduru (alebo cukor). Pridáme smotanu (nemala som, dala som nesladené kondenzované mlieko) a vajcia a vyšľaháme metličkou na hladkú zmes. V pôvodnom recepte bolo 150 g cukru.
-
4
Do zmesi pridáme scedené sušené ovocie + orechy.
-
5
Múku (v pôvodnom recepte 500 g polohrubej klasickej) + soľ + kakao + korenie + prášok do pečiva, zmiešame.
-
6
Do suchej zmesi pridáme mokrú a zmiešame. Cesto by malo byť redšie, ja som ho mala husté asi preto, že som použila iné múky, tak som pridala ešte 100 ml nesladeného kondenzovaného mlieka a 1 malý pohárik od výživy domáceho slivkového lekváru.
-
7
Na plech vystlaný papierom na pečenie dáme hotové cesto a pomocou stierky ho rozotrieme.
-
8
Piekla som ho na 180°C cca 25 minút, treba vyskúšať špajdlou.
-
9
Vychladnuté cesto som pomocou druhého plechu prevrátila, papier odstánila a pokrájala na menšie kocky - alebo ako sa podarí☺- nabudúce urobím ešte menšie kocky.
-
10
Čokoládu a tuk si rozpustíme vo vodnom kúpeli, poleva by nemala byť riedka a kocky v nej zvrchu namočíme.
-
11
Dáme na plech vyložený papierom, ozdobíme a necháme v chlade stuhnúť.
-
12
Stuhnuté dáme do košíčkov a skladujeme v chlade.
-
13
Neodolala som a jeden vyskúšla, sú vynikajúce, nepresladené a veľmi rýchlo spravené. Nemusia sa dávať do čokolády, môžete ich nechať tak, alebo s čokopolevou len pofŕkať. Ja mám zajtra návštevu, tak som ich spravila trošku slávnostnejšie.
-
14
Prierez.☺
-
15
Mikuláš, no vlastne dedo Mráz roku Pána cca 1968-69 - na fotke ja s bratom - báli sme sa deda Mráza ako čerta, nechceli sme sa sami s ním fotiť, museli nás držať na kolenách, aby sme na to privolili...☺
Diskusia k receptu