Medové pokušenie

Autor receptu: danda3

Recept som našla na lesk.sk ešte v roku 2012, ale až teraz prišlo na jeho realizáciu, dosť som pomenila suroviny, ale výsledok ma veľmi potešil, dúfam, že poteší aj vás, ak si ho upečiete, nie je s ním veľa práce.☺

30 minút
príprava
25 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Hrozienka + brusnice zalejeme vriacou vodou, necháme postáť. Sušené ovocie môžete dať podľa chuti. V pôvodnom recepte boli iba hrozienka.
  2. Pripravíme si zmes orechov, dala som 80 g mandlí + 20 g slnečnicových semienok + 50 g vlašských orechov. Mandle a orechy necháme celé.
  3. Na miernom ohni si roztopíme maslo + med + rapaduru (alebo cukor). Pridáme smotanu (nemala som, dala som nesladené kondenzované mlieko) a vajcia a vyšľaháme metličkou na hladkú zmes. V pôvodnom recepte bolo 150 g cukru.
  4. Do zmesi pridáme scedené sušené ovocie + orechy.
  5. Múku (v pôvodnom recepte 500 g polohrubej klasickej) + soľ + kakao + korenie + prášok do pečiva, zmiešame.
  6. Do suchej zmesi pridáme mokrú a zmiešame. Cesto by malo byť redšie, ja som ho mala husté asi preto, že som použila iné múky, tak som pridala ešte 100 ml nesladeného kondenzovaného mlieka a 1 malý pohárik od výživy domáceho slivkového lekváru.
  7. Na plech vystlaný papierom na pečenie dáme hotové cesto a pomocou stierky ho rozotrieme.
  8. Piekla som ho na 180°C cca 25 minút, treba vyskúšať špajdlou.
  9. Vychladnuté cesto som pomocou druhého plechu prevrátila, papier odstánila a pokrájala na menšie kocky - alebo ako sa podarí☺- nabudúce urobím ešte menšie kocky.
  10. Čokoládu a tuk si rozpustíme vo vodnom kúpeli, poleva by nemala byť riedka a kocky v nej zvrchu namočíme.
  11. Dáme na plech vyložený papierom, ozdobíme a necháme v chlade stuhnúť.
  12. Stuhnuté dáme do košíčkov a skladujeme v chlade.
  13. Neodolala som a jeden vyskúšla, sú vynikajúce, nepresladené a veľmi rýchlo spravené. Nemusia sa dávať do čokolády, môžete ich nechať tak, alebo s čokopolevou len pofŕkať. Ja mám zajtra návštevu, tak som ich spravila trošku slávnostnejšie.
  14. Prierez.☺
  15. Mikuláš, no vlastne dedo Mráz roku Pána cca 1968-69 - na fotke ja s bratom - báli sme sa deda Mráza ako čerta, nechceli sme sa sami s ním fotiť, museli nás držať na kolenách, aby sme na to privolili...☺