Medová roláda
Medová roláda (fotorecept)
Autor receptu: olinecka
Milovníkov medových zákuskov určite poteší chuťou.
24 porcií |
60-70 minút príprava |
10 minút na 180 °C |
Postup
- Suroviny na cesto.
- 1 celé vajce a 4 žĺtky vyšľaháme s cukrom a medom do penista. Múku preosejeme, spojíme so sódou bikarbónou a po častiach vmiešame do vaječnej peny. Zo 4 bielkov vyšľaháme tuhý sneh, ktorý varechou zľahka vmiešame do cesta.
- Plech 30x40 cm vyložíme papierom na pečenie a papier potrieme maslom.
- Rúru predhrejeme na 180 stupňov, na plech vylejeme pripravené cesto, vrch uhladíme. Korpus pečieme 10 minút do zlatista.
- Upečený korpus za horúca preklopíme na utierku, ktorú sme trocha navlhčili.
- Zrolujeme a necháme vychladnúť.
- Plnka: V mlieku rozhabarkujeme múku, dáme variť a za stáleho miešania uvaríme hustý krém, ktorý zakryjeme potravinovou fóliou, necháme vychladnúť. Zmäknuté maslo vymiešame dohladka s medom a spojíme s vychladnutým krémom.
- Korpus rozvinieme, potrieme domácim slivkovým lekvárom. Ak máme hustý lekvár, zohrejeme ho najprv v mikrovlnke.
- Následne korpus potrieme pripravenou plnkou. Trocha krému odložíme na zdobenie.
- Zrolujeme do rolády a dáme do chladničky stuhnúť... Pripravíme čokoládovú polevu. Smotanu na šľahanie dáme do hrnca, ohrejeme do horúca, pridáme čokoládu polámanú na menšie kúsky a miešame pokiaľ sa čokoláda nerozpustí. Hrniec vrátime späť na sporák a miešame, pokiaľ sa nám nerobia bublinky. Čokoládu, nevaríme !
- Polejeme pripravenou čokoládovou polevou roládu a ozdobíme. Pred podávaním pokrájame, dobrú chuť.