Mečúň s citrusovo-mandľovou glazúrou fotorecept

tizian1cat - fotkatizian1cat, 25. decembra 2011

Keďže u nás sa na Štedrý večer stretnú 4 generácie a teda aj viac ľudí, snažím sa urobiť čo najviac rôznych jedál, aby bol každý spokojný a zároveň každý rok skúšam niečo nové. Veď ten večer to má už v samotnom názve. Niekedy síce na druhý deň nevládzem chodiť, ale veď je to najkrajší večer v roku. Takže vám predstavujem druhú rybku z nášho včerajšieho stola. Mečúňa s citrusovou a mandľovou glazúrou.

Suroviny

4 ks
citrusová glazúra:
200 ml
100 ml
1 PL
1 PL strúhaný čerstvý
mandľová omáčka:
50 g
1 ks malá
2 PL jemne posekaná

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Najprv si urobíme citrusovú glazúru (môže byť urobená aj deň vopred): V malej hlbšej panvičke si zmiešame pomarančovú šťavu, víno, med a zázvor. Pomaly privedieme do varu.

    Mečúň s citrusovo-mandľovou glazúrou (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Po zovretí necháme variť na najmenšom stupni, kým sa obsah nezredukuje a nevznikne skoro sirupovitá konzistencia.

    Mečúň s citrusovo-mandľovou glazúrou (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Rybu si osolíme a okoreníme. Na panvici na troche oleja opečieme z oboch strán. Najprv potrieme citrusovou glazúrou vrchnú stranu a po otočení potrieme už opečenú stranu.Opečené dáme hneď na servírovací tanier.

    Mečúň s citrusovo-mandľovou glazúrou (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Medzitým si opečieme mandľové lupienky.

    Mečúň s citrusovo-mandľovou glazúrou (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Prichystáme si cibuľku a pažítku...

    Mečúň s citrusovo-mandľovou glazúrou (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    ...a čerstvý koriander. (keď nemáte, môže byť aj petržlenová vňatka)

    Mečúň s citrusovo-mandľovou glazúrou (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Na panvičke si na troške oleja speníme šalotku, pridáme pažítku, zvyšok citrusovej glazúry a mandle. Nakoniec ešte posekaný koriander. Prehrejeme všetko krátko.

    Mečúň s citrusovo-mandľovou glazúrou (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Prelejeme na vrch už opečenej rybky a môžme podávať. Dobrú chuť!!!

    Mečúň s citrusovo-mandľovou glazúrou (fotorecept) - obrázok 8
Recept je zaradený do kategórií:
Ryby, Západoeurópska kuchyňa, Hlavné jedlá, Obed, Večera, Oprážané

Diskusia k receptu

2010
@Tizian1cat , velmi pekny recept len moc dietny a zdravy na Varechu.
Prijemne prezitie sviatkov.
salinka
Tvoja rybka sa mi paci. Som zvedava na tuto kombinaciu chuti.
jamarlen
@tiziancat , na zajtrajšieho tuniaka by to tiež pasovalo? je trochu "hustejší" ako mečúň, čo povieš?
tizian1cat
@jamarlen :tato kombinacia sa mi skor hodi na bielu rybu, mne osobne k tuniakovi pasuje skor nieco stiplavejsie. ale keby si pridala viac chilli, nemuselo by to byt zle:-)
marianne
nema chybicku tento rybkovy receptik.Mecun to sice nebude,ale mam pstruha potocneho,idelalne v tento piatkovy dnik a ruzove vino je moje oblubene.